Gründerselskapet The Northern Company har etablert seg på Træna i Nordland. Her høster de tang og selger den videre til gourmetrestauranter og butikker i Europa. Den miljøvennlige tangen har på kort tid vist seg å være god butikk. 

Saken er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin.

Tang kan brukes til så mangt: Mat, fôr, medisiner og kosttilskudd - og biodrivstoff og gjødsel. På Træna selger de tangen de høster som menneskemat.

Tang kan brukes til så mangt. Mat, fôr, medisiner og kosttilskudd – og biodrivstoff og gjødsel, for å nevne noe. På Træna selger de tangen de høster som menneskemat.

Allerede i 2010 begynte gründer Zoe Christiansen å jobbe med tang som mat. Siden den gang har tangselskapet The Northern Company mottatt priser som Local Eat Award og god støtte fra Innovasjon Norge.

Miljøvennlig tang

Da vi besøkte dem på Træna i Nordland i våres, var de midt i innhøstingen. Vi snakket med matentusiast, fotograf og Infinitum-ambassadør Troels Rosenkrantz, som jobber for selskapet ute i havgapet.

Les også: Vil du bo enkelt, miljøvennlig og (kanskje) uten boliglån? Bygg minihus!

- Vi er mye ute, forteller Troels Rosenkrantz om gjengen som jobber med å høste tang på Træna.

The Northern Company høster tang fra to øyer: Træna og Frøya på Trøndelagskysten. – Vi er mye ute, forteller Troels Rosenkrantz om gjengen som jobber med å høste tang på Træna.

– Da jeg hørte om The Northern Company, ble jeg veldig nysgjerrig. Jeg synes de gjør et viktig arbeid med bærekraftig mat og videreutvikling av tradisjoner. Tilfeldigvis møtte jeg grunnleggeren Zoe Christiansen på en konferanse i Oslo, og vi fant ut vi hadde mange felles venner. Da hun sa at hun trengte folk til å høste tang på Træna, takket jeg ja.

Tangen vokser vilt og blir regnet som den nye supermaten – proppfull av vitaminer og sunt fett. Den vokser i klare, arktiske farvann og håndplukkes rett fra havet. For å sikre at tangen ikke forsvinner, forteller selskapet at de ikke høster mer enn det økosystemene tåler.

The Northern Company skal også følge miljøvennlige retningslinjer senere i produksjonsfasen, og pakking og transport skal være minst mulig belastende på miljøet.

Les også: Derfor bør tang og tare bli den nye, grønne næringen i Norge

The Northern Company høster tang fra to øyer: Træna og Frøya på Trøndelagskysten.

Noe av grunnen til at tang og tare er mer miljøvennlig enn andre produkter, er at de har høyt næringsinnhold (man får mye ut av hver kvadratmeter), og i motsetning til i jordbruket på land går det ikke med verken ferskvann eller miljøgifter i produksjonen. Tang og tare renser også vannet mens de vokser.

Nå bor og jobber Troels på Træna. Høstetiden for tangen er fra april til juni, og han er en av flere som daglig dykker og håndplukker den verdifulle varen.

– Vi følger tidevannet, og det er jo forskjellig fra dag til dag. En typisk dag består i
at vi står opp, reiser ut med båt og høster tang. Så reiser vi inn igjen til land, hvor tangen blir vasket i saltvann og gjort klar for utsending til Europa, forteller han.

Strandrydding og SUP

Den indre kjernen av sesongarbeidere består av marinbiologer, frilansere og matentusiaster med bakgrunn fra restaurantbransjen og tradisjonsmat. Sammen er de med på å fornye en mattradisjon som nesten har blitt glemt i Norge, forklarer Troels.

Les også: Lofoten Seaweed Company lager gull av blågrønne skoger

Hos The Northern Company selges blant annet sukkertang, fingertang og havsalt tilsatt rødalgen søl. I tillegg til å være sunt, er tang og tare rik på "den femte smaken" umami.

The Northern Company selger blant annet sukkertang, fingertang og havsalt tilsatt rødalgen søl. Mange kystnasjoner har en tradisjon for å bruke tang og tare i kostholdet, men i Norge har det så langt blitt tatt lite i bruk.

– Det er utrolig viktig å ta vare på kunnskapen om hvordan vi bruker ressursene vi har tilgjengelige. Tang finner vi langs hele kysten vår, og den er jo en delikatesse.

– Og hva gjør dere på fritiden der ute?

– Vi er mye ute. Det går i kajakkpadling, SUP, slakk line, fridykking og å spise veldig mye god sjømat. Det går også en del tid til strandrydding, for det er mye plast på øyene her ute. Når vi jobber og bor her som en del av økosystemet, ønsker vi å bidra så godt vi kan. 

Denne kommen-taren kan forandre jorda