Norske Empower ønsker å få bukt med to problemer i én smekk: Plast i havet og fattigdom.

Tropevarme til tross: Det var stinn brakke da startupen Empower ble lansert på Folk Oslo i går kveld.

– Folk trenger insentiver til å plukke opp plast. Det er det vi forsøker å bidra med, sa Wilhelm Myrer, en av selskapets medgründere, fra scenen.

Startupen Empower vil fjerne havplast

Mange hadde møtt opp for å høre om Empowers bidrag til et renere hav. Foto: Carl Nesset/Empower

Tanken bak Empower er å gi enkeltpersoner eller bedrifter muligheten til å donere eller betale en fast sum i måneden (fra 3 dollar og oppover) for å bidra til et renere hav.

Donasjonene vil gå til mennesker som plukker plast langs verdens kyster, i hovedsak i fattige land der både lekkasjen av plast til havet og behovet for inntekter er størst.

Betaler én dollar per kilo plast

Innlevering av 1 kilo plast vil gi én dollar til plukkeren. Donasjoner vil kunne spores ved hjelp av blockchain-teknologi, og giveren vil få tilsendt et bilde av plasten de har bidratt til å plukke opp.

Forskjellige organisasjoner valgt ut av Empower vil stå for veiing og registrering.

Gründer Wilhelm Myrer fra startupen Empower vil bidra til å fjerne plast i havet

Wilhelm Myrer, medgründer i Empower, forteller om hvordan selskapet skal bidra til plastrydding. Foto: Carl Nesset/Empower

– Vi forsøker å skape et system som hjelper folk ut av fattigdom, sier Myrer.

Vil begrense kilden til havplast

Med på laget er også Infinitum-ambassadør Simen Knudsen. Han håper på å bidra til å løse det han kaller et komplekst problem.

– Havet har ingen grenser. Så fort plasten kommer vekk fra land, har den blitt et globalt ansvar. Jo nærmere vi kommer kilden til problemet, jo mer effektiv vil innsatsen vår være.

Den første piloten gikk av stabelen i Hoddevika i april. I juni og juli skal Empower sette opp innsamlingspunkter i blant annet Sri Lanka, India og Libya.

– Vi begynner med å sette opp innsamlingspunkter for en dag, eller for en helg. Målet på sikt er å etablere permanente innsamlingspunkter over hele verden, sier Myrer.