Regjeringen vil aldri reelt være med i klimakampen før norsk oljeutvinning legges på hylla, skriver Amalie Christin Eliassen.

Equinors planer om å bore etter olje og gass i Australbukta, som har blitt betegnet som Australias svar på Lofoten, har ført til en rekke demonstrasjoner. Foto: Greenpeace

Helt siden vi begynte å hente opp olje på 70-tallet, har det svarte gullet skapt store overskrifter, demonstrasjoner og raserianfall.

Takket være oljen, har Norge blitt hele verdens onkel skrue. Vi kan bade, svømme og stupe ned i Norges pengebinge. Takket være oljen har vi en sparekonto som andre land ikke engang kan drømme om, og takket være oljen kan kloden se fram mot en mørk framtid. En framtid der planeten vil bli omfanget av et tykt, grått lag av forbannelse.

Men hva er så ille med denne pengemaskinen? Hvorfor kan vi ikke fortsette å drikke kaffe, og fråtse i inntektene fra oljebransjen?

Les også: Norge fortsetter å øke klimagassutslippene

Norsk olje bidrar til å forverre klimaendringene.

Selv om oljebransjen og mange politikere hevder noe annet, bidrar norsk olje til å forverre klimaendringene.

Verdens «reneste» olje

Altfor mange voksne i nylonstrømper og slips mener at Norges olje er verdens «reneste». De hevder at om vi fjerner norsk olje fra markedet, vil de andre landene med “skitten» olje selge mer, og det vil bli like mye, om ikke mer, forurensing. Dette strider mot kjente fakta. For det er ikke oljeproduksjonen i seg selv som er mest skitten og klimafarlig, men prosessen når den brennes, for eksempel i bilmotorer. Forbrenningen står for hele 90 prosent av utslippene fra olje.

Da har det lite å si om Norges oljeproduksjon er den “reneste”.

Vi har funnet nok olje til å koke kloden. Om vi fortsetter å hente den opp i det tempoet vi gjør, har vi aldri en sjans til å nå 1,5 graders målet.

Verden er nødt til å kutte klimautslippene med 40 til 50 prosent innen de neste 11 årene for å nå klimamålet. Da hjelper det ikke at Erna stadig deler ut nye oljelisenser, og setter makt og penger foran våre egne barns framtid.

Oljen truer også planter og dyr

Oljeutvinning skader ikke bare klimaet og vår egen framtid, men også miljøet. Menneskene er ikke de eneste som blir påvirket av kasseapparatet – dyre- og plantelivet påvirkes også.

Selv om lekkasjene fra oljeplattformene har forbedret seg de siste årene, stjeler de fremdeles livene til millioner av arter. Resultatet av olje- og gassvirksomheten både kan og vil ødelegge Tellus levetilstand.

Les også: En million arter kan forsvinne det neste tiåret

Allerede ved 2 graders temperaturøkning er det spådd at samtlige av verdens koraller vil blekes som følge av for varmt hav.

Allerede ved 2 graders temperaturøkning er det spådd at samtlige av verdens korallrev vil forsvinne som følge av for varmt hav og forsuring. Når vi i stedet 1,5-gradersmålet, kan vi beholde 10 til 30 prosent av korallrevene.

Det sies blant annet at 95 prosent av Great Barrier Reef allerede er bleket, og det er en bivirkning av menneskenes handlinger. Uten korallrev vil ikke mange fisk ha et sted å gyte, eller et sted å bo. Det vil igjen true millioner av arter.

1,5 graders økning av temperaturen på jorden høres kanskje lite ut. Men hvis dette blir en realitet, kan vi se for oss en framtid fylt av åkrer med visne, tørre avlinger. Et hav med mer plast en fisk. Tsunamier, snøskred, jordskjelv, ekstreme hetebølger og jordskred. Hvis vi ikke stopper å fråtse oss i Norges goder, vil verden utvikle seg i feil retning.

Lukk oljekapittelet

Jeg tror en av grunnene til at jeg er så opphengt av denne oljen, er fordi den er så sterkt knyttet til Norge. Mitt land fylt med fjell, skoger, fjorder og vassdrag. Den norske oljen er Norges største miljøsak. Om vi hadde lukket oljekapittelet, hadde vi tatt et stort steg for framtiden. Hadde Norge sluttet å hente opp ny olje, ville vi ifølge SSB kuttet mer klimagasser enn alle andre sektorer i hele Norge.

Les også: Avviste klimastreikende ungdommers krav – åpnet for mer oljeboring

Slutter vi ikke å pumpe opp fossilt drivstoff, vil klimaendringene forårsake langt mer tørke og flere feilede avlinger enn i dag.

Slutter vi ikke å pumpe opp fossilt drivstoff, vil klimaendringene forårsake langt mer tørke og flere feilede avlinger enn i dag.

Regjeringen snakker stadig om at de jobber med å minske klimautslippene. Men de vil aldri reelt bli med i klimakampen med mindre de legger olja på hylla. Næringen står i dag for en tredjedel av Norges utslipp.

Jeg har en teori om at de som ikke klarer å gi slipp på olje-og gassvirksomheten, er for egoistiske til å slippe taket. De ønsker heller å leve et uproblematisk, bekymringsfritt liv. For opptatt av seg selv, enn å tenke på noen usle liv som går tapt i utviklingslandene, eller de 18 millioner menneskene som må flykte fra hjemmene sine hvert år på grunn av klimakrisen.

I motsetning til en del norske kvinner og menn i 50-årene, bryr jeg meg om min egen, og mine etterkommeres framtid.

Politikerne kan tro at de kan få ende på opptøyene ved å flytte problemet til den andre siden av verden, til Australbukta og Brasil, men kjære ledere, våre såkalte forbilder. Vi vil rope, stampe og demonstrere, til døden skiller oss ad, for vi har tross alt kun én klode.

Surfeprotest i Oslo mot Equinors boreplaner