Vi nordmenn forbruker langt mer enn våre nordiske naboer. Men skyldes det rikdommen vår, klimaskepsis – eller er det kanskje politikernes feil? Vi spurte Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Plast søppel handlevogn

Nordmenn shopper desidert mest i Norden, og ligger også på europatoppen i forbruk.

I den siste utgaven av Infinitum Movements miljømagasin har vi blant annet forsøkt å finne ut av hvilke nordiske land som er flinkest i miljøklassen.

Der kommer det blant annet fram at Norge ikke bare har det høyeste forbruket i Norden. Vi troner også på toppen av europeisk forbruk, ved å kjøpe nesten en tredjedel mer enn den gjennomsnittlige EU-borger. Islendingene, som er nordiske nestemann på listen, kjøper «bare» 17 prosent mer enn gjennomsnittet, og svenskene ligger helt nede på ni. 

Hvordan ble det sånn?

Hele den nordiske miljøduellen finner du i Infinitum Magasin #9, som kan kjøpes her!

– Vi kjøper mye ræl

Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet og tidligere leder av Natur og ungdom, har noen tanker om hvorfor nordmenn ligger på forbrukstoppen i Europa.

– Det korte svaret er at vi kjøper mye ræl, rett og slett.

– Men det lange svaret er at jeg tror det finnes tre hovedgrunner til vårt høye forbruk. For det første er vi et veldig rikt land. Vi har mye høyere lønninger enn mange andre europeere, så når alle basale behov er dekket, sitter vi fortsatt igjen med mye at vi kan bruke penger på en del unyttige ting.

Silje Ask Lundberg mener nordmenn må bli mer bevisste på forholdet mellom klima, miljø og forbruk

– Heldigvis går vi i riktig retning, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet om nordmenns holdninger til klima og miljø. Foto: Naturvernforbundet.

Hun mener mange av oss også har en bruk og kast-mentalitet hvor vi heller kjøper nytt i stedet for å reparere det vi allerede har.

Flere tror på klimaendringer

– I en undersøkelse gjort i 2017 kom det frem at vi, sammenlignet med flere andre europeiske land, bekymret oss veldig lite for klimaendringer. Det kan bety at vi ikke er blant dem som har tatt klimaendringene mest på alvor, sier hun.

Men Lundberg understreker at dette virker å ha endret seg på kort tid.

– Heldigvis går vi i riktig retning. En helt fersk undersøkelse fra Cicero viser nå at kun fire prosent av befolkningen fortsatt ikke tror på klimaendringer. Det at flere nordmenn er blitt mer bevisste og mer bekymret for klimaendringer kan ha noe å gjøre med den syke sommeren vi opplevde i fjor.

Nordmenn ble kanskje mer bevisst på klimaendringer og global oppvarming etter tørkesommeren i fjor.

Tørken som rammet norske bønder i sommer kan ha bidratt til at nordmenn nå begynner å se alvoret.

Den tredje grunnen til nordmenns høye forbruk tror Lundberg er at vi fortsatt har en slags unntaksmentalitet hvor vi ikke tror at klimaendringene kommer til å ramme oss.

– Selv om vi tror på at det skjer drastiske ting i klimabildet, har vi fortsatt et distansert forhold til det. Det skjer i andre land, men ikke her. På den måten er det enklere å holde det på avstand og slippe å forholde seg til det. Begynner du å ta store grep i ditt eget forbruk erkjenner du også at ting ikke er bra, og det kan nok være skummelt for noen.

Fjell ingen hindring for bedre kollektivtilbud

Norges labre miljøinnsats skyldes også at politikerne ikke har gjort jobben sin, sier Lundberg.

– Det satses fortsatt for lite på miljøvennlige tiltak i politikken. Vi må ha gode kollektivtilbud i mer enn de største byene. Ser man på jernbanetilbudet vårt, er det mye dårligere enn i mange andre europeiske land. Ja, vi har mye fjellandskap, men det har også andre land med bedre jernbaneløsninger.

Forbruk og miljø henger tett i hop.

Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet, skulle gjerne hatt mer av dette, og færre dårlige unnskyldninger for å ikke gjennomføre miljøtiltak. Foto: Alexandre Zanellon / Flickr

Når det gjelder manglende arbeid med forbruk, kan imidlertid også den norske miljøbevegelsen ta selvkritikk, sier hun.

– Ser vi tilbake på 90-tallet og årene etterpå, jobbet miljøorganisasjoner lite med forbruk. Det har vært mye fokus på politiske løsninger og mindre fokus på folk flest. Vi har satt for lite fokus på hva vi som individer kan gjøre, og at vi må ta ansvar for eget forbruk.

Her skiller Norge seg fra sine danske og svenske naboer. Lundberg forteller at man spesielt i Sverige har hatt en mye høyere bevissthet rundt forbruk.

– Både Sverige og Danmarks miljøbevegelser hadde mye mer fokus på privat forbruk fra 90-tallet og fremover. I Sverige ble det kjørt store kampanjer, samtidig som de har hatt en politikk som i større grad har gjort det enkelt og billig å gjøre mer miljøvennlige valg. I Norge har vi rett og slett hengt ganske etter. Det er først de siste årene at vi har rettet et mye større søkelys på privat forbruk.

I riktig retning mot å bekjempe global oppvarming

Lundberg mener at vi nordmenn generelt er gode på å komme med unnskyldninger.

– En klassiker jeg ofte hører er at det bare er folk i de store byene som kan ta miljøriktige valg. Bare ta min egen landsdel, Nord-Norge. Der hører du mye “her blæs det så fryktelig og er så kaldt, det er klart vi ikke kan sykle til butikken”. Men mye er bare ansvarsfraskrivelse og latskap, sier Lundberg og trekker frem et klassisk sitat.

Nordmenn forbruker mer enn de andre nordiske landene

En som gir blanke i om det er kaldt: Andreas Køhn, Infinitum Movements egen sykkelblogger, sykler for å stå på ski nesten hvor det skal være. Foto: Andreas Køhn.

– Gro sa at vi er go’! Siden starten av 90-tallet har vi blitt fortalt at det er typisk norsk å være god, så vi tror kanskje også at vi ligger bedre an enn vi egentlig gjør.

Nå høres riktignok alt ganske mørkt ut, men Lundberg understreker at hun egentlig er ganske positiv til fremtiden.

– Jeg må jo si at vi nordmenn er på vei i riktig retning! Vi har merket en endring i folket de siste årene, spesielt i løpet av og etter sommeren i fjor. Det var nok en øyeåpner for mange. Folk var bekymra, forteller Lundberg.

Slik senker du eget forbruk

– Hva anbefaler du at man bør gjøre for å senke sitt eget forbruk?

Det er egentlig ganske enkelt. Ikke kjøp deg nye ting hele tiden, og tenk litt over det før du gjør et nytt kjøp. Trenger du enda en ny bukse? Og hvis svaret er ja, kjøp den brukt! Dette gjelder både klær, møbler og ting. Fiks ting som er ødelagt i stedet for å kjøpe nytt, og hvis du skal kjøpe, kjøp brukt.

En annen ting nordmenn må bli mer bevisste på er hvor mye vi flyr, sier Lundberg.

– Vi nordmenn flyr mye, og vi flyr langt. Jeg mener vi må endre tankesettet vårt og heller tenke at reisen til destinasjonen også må bli en del av opplevelsen. Velg tog fremfor fly, selv om det tar lenger tid. Gjør det til en hyggelig greie! Og sorter og pant alt, alltid.

Hennes viktigste råd til nordmenn er å ikke gi opp.

– Ikke tenk at det du gjør ikke har betydning – alle små tiltak hjelper i det store bildet. Det viktigste er at man forstår at også små ting bidrar, og ikke blir motløs!

Få flere grønne tips og triks, les inspirerende historier og finn ut av hvordan den nordiske miljøduellen gikk i Infinitum Magasinet #9! Kjøp det her, eller i utvalgte Narvesen-butikker.