Visste du at en nordmann har over dobbelt så høyt klimagassutslipp som en svenske? Og at Island har høyest andel vegetarrestauranter i Norden? I vårt nyeste magasin har vi utfordret de nordiske landene til miljøduell.

Det mest miljøvennlige nordiske landet er ikke Norge.

En minihytte, en el-speedbåt og et nytt bygningsmateriale av havplast. Les om noen av Nordens spennende, grønne løsninger i den siste utgaven av Infinitum MagasinetFree-Photos / Pixabay

I det siste magasinet vårt har vi i Infinitum Movement målt Norges miljøinnsats opp mot våre nordiske naboer. Uten å avsløre for mye om resultatene: Vi går ikke seirende ut.

Nordmenn har nemlig Nordens høyeste klimagassutslipp. Vi forbruker også mest og reiser minst kollektivt.

De nyeste miljøløsningene

Men selv om Infinitum Magasinet tar for seg både manglende miljøinnsats og klodens tilstand, er det ikke en blekke om dommedag.

I hver utgave forteller vi også om alt som går bra: Om aktivister og ny teknologi som bidrar til å redusere utslipp og miljøavtrykk, og som får oss til å tenke nytt og grønt.

Grønne løsninger i Norden

– Det er viktig å trekke frem de som virkelig gjør en innsats her hjemme, sier Maria, som er kreativ leder for Infinitum Movement. 

– I denne utgaven har vi et stort fokus på nordiske land. Det er enklere å distansere seg fra miljøspørsmål når de er langt borte. Nettopp derfor setter vi nå fokuset på hvordan vi og våre nærmeste naboland ligger an, på godt og vondt, sier Maria Jartman, kreativ leder for Infinitum Movement.

Magasinet (som du kan kjøpe her) inkluderer alltid intervjuer med inspirerende, unge mennesker, forteller hun, og artikler om spennende miljøtiltak og ny teknologi.

– Det er viktig å trekke fram dem som gjør noe positivt for miljøet, enten det er stort eller smått.

Skal ikke svartmale

I artikkelen om de nordiske landenes miljøinnsats kommer det som nevnt fram at Norge er dårligst på klima og forbruk – kategoriene med de mest alvorlige konsekvensene for planeten.

– Hva tenker du om resultatene?

– Det er ikke helt overraskende, men likevel skuffende lesning. Vi har åpenbart en lang vei å gå, og det viser at vi som land må bli mye mer bevisst på forbruket vårt, sier Jartman.

Hvilket land er mest miljøvennlig i Norden? Vi prøvde å finne det ut.

Island og Norge har den høyeste andelen fornybar energi i Norden, mye takket være god tilgang på vannkraft. Island har i tillegg erstattet kull med geotermisk energi, og jobber nå for å spre kunnskapen til andre land. Les mer om det i det nyeste magasinet! Free-Photos / Pixabay

Hun understreker at artikkelen ikke skal fungere som svartmaling, men som en “wake up call”.

– Dette skal ikke være en dommedagsprofeti eller en streng pekefinger mot nordmenn. Men vi kan heller ikke lukke øynene for at vi ikke gjør i nærheten av nok for miljøet her hjemme. Vi er spesielt gode på noen områder, slik som kildesortering, men på andre ting er vi på toppen av miljøverstinglisten. Sånn kan det ikke fortsette.

Skam-Marlon og Fay

Også i denne magasinutgaven møter vi miljøengasjerte mennesker som på en eller annen måte bidrar positivt, og som kan fungere som inspirasjon for andre.

– Når jeg har vært ute på reise, har jeg sett hva forsøpling kan gjøre med naturen. Mange steder har de ikke mulighet til å gjenvinne fordi det ikke eksisterer gode nok systemer for det, forteller skuespiller Marlon Langeland i den nyeste utgaven av Infinitum Magasinet. Foto: Fred Jonny

Du kan blant annet lese om Skam-stjernen Marlon Langelands møte med unge på flukt, og om tankene han har gjort seg om forsøplingen han har sett på nært hold.

Du kan også lese et intervju med en særdeles inspirerende marinbiolog og fridykker, Pia Ve Dahlen, som blant annet forteller om hvorfor hun trives bedre alene i havet enn sammen med mennesker på land.

– Vi har snakket med flere utrolig inspirerende, unge mennesker som virkelig er engasjert i miljøet. Marlon har vært og er på en spennende reise hvor han får se med egne øyne hvilken tilstand verden er i. Pia på sin side snakker om hvilken tilstand korallrevene våre er i, om udugelige politikere og om apati. Men hun er også fantastisk morsom, så det er både underholdende og viktig lesning, mener Jartman.

Hun trekker også frem intervjuet med artist og miljøentusiast Fay Wildhagen.

I det siste Infinitum Magasinet forteller musiker Fay Wildhagen blant annet om båltenning, at miljøbevegelsen trenger en egen Martin Luther King, og om å ikke klare å tro på gode anmeldelser. Foto: Johanna Siring

– Fay har alltid hatt en sterk forkjærlighet for naturen, siden faren hennes er naturfotograf. Det er et varmt og flott intervju!

Miljøtips og -triks

– Det er viktig for oss å trekke frem kule folk som på en eller annen måte engasjerer seg i miljø og som har noe fornuftig å komme med. Det finnes heldigvis mange inspirerende mennesker der ute, sier Jartman.

Hva kan man ellers forvente av den nyeste magasinutgaven?

– Magasinet heter “Nordisk høytrykk” og har som nevnt et spesielt fokus på inspirerende tiltak, teknologiske fremskritt og personer i Norden. Men vi trekker også frem områder hvor både vi og naboene våre må skjerpe oss. I tillegg har vi som alltid med tips og triks til en grønnere hverdag, litt om miljøvennlig mote og artige, små historier og oppfinnelser. Visste du for eksempel at et selskap i Finland har startet produksjon av sirisser som et sunt alternativ til kjøtt?

Infinitum Magasinet #9 kan du bestille her!: