Før du kaster noe i vannet, tenk deg om! Det kan ta hundrevis av år før det går i oppløsning. Og kaster du plast i naturen, blir det kanskje aldri helt borte.

Plast i havet

Plast og annet søppel kan føre til store skader på livet i havet.

Her kan du se beregnet oppløsningstid (nederst) for en del av de vanlige forbruksvarene vi omgir oss med, og forhåpentligvis aldri kaster fra oss i naturen. At noe går i oppløsning, betyr imidlertid ikke nødvendigvis at det blir helt borte og går tilbake til naturen!

Nedbrytningstid for epleskrotter 

En epleskrott har en nedbrytningstid på to måneder, en bomullstrøye fire måneder, en avis seks uker og en melkekartong tre måneder.

Dette er alle produkter som i hovedsak er laget av organisk materiale (f.eks. papir), og det blir derfor brutt helt ned. Dermed vender de til slutt tilbake til næringskjedene der de hører hjemme.

Plast blir aldri borte

Plast derimot, er en annen historie. Tiden det tar for en plastflaske å gå i oppløsning er estimert til 450 år, og 10-20 år for en handlepose. Men blir de egentlig borte? Plast forsvinner ikke slik som organiske materialer, men brytes bare ned i mindre og mindre biter.

Etter nok år med stråling fra solen og mekanisk slitasje, vil selv de største og hardeste plastproduktene bli brutt ned til støv av mikroplast, plastbiter så små at vi ikke engang kan se dem uten mikroskop.

Store og små plastbiter finner vi allerede overalt i naturen. I leiren på bunnen av havet mange hundre meter under overflaten, inne i plankton, i magen på hval, i drikkevannet vårt og inne i oss mennesker.

Pant for havet

Flasker er noe av det vanligste å finne blant søppelet i havet som driver inn på strender verden rundt.

Norske flasker i havet er mer uvanlig, noe som sannsynligvis skyldes at vi har pant på de fleste plastflaskene våre. Når vi panter, sikrer vi ikke bare at plastflasker ikke ender i havet. Å pante flasker og bokser i stedet for å kaste dem i søpla sparer også CO2-utslipp som forsurer havet, og vi sparer havet og planeten for oljeutvinning og forurensning i forbindelse med produksjon av nytt plastmateriale.

Alle flasker og bokser som pantes materialgjenvinnes, noe som vil si at aluminiumen eller plasten resirkuleres og brukes på nytt. Les mer om #pantforhavet her.

#plukkanopp

Vi trenger gode, sirkulære løsninger slik som pantesystemet i hele verden hvis plastproblemet skal stoppes. Men vi må uansett også gjøre noe med det som allerede har havnet på feil sted.

Ser du søppel ute i naturen, enten det er på stranda, i skogen eller på fjellet – ta det med deg!

Hvis vi alle gjør det hver gang vi er ute, kommer det til å utgjøre en enorm forskjell. Det krever ikke mange kaloriene, og etterpå kan du bruke emneknaggen #plukkanopp på Instagram!

Les mer om plast i havet