Enorme mengder mikroplast i havet, utslippsvann og insekticider – moteindustrien er en av verdens største trusler mot klima og miljø, ifølge FN.

De ser kanskje uskyldige ut, men er ikke det. Sko, tekstiler og klær står for en enorm belastning på klima og miljø. Foto: ahthatslove / Flickr

Visste du at produksjonen av bare ett par jeans slipper ut 33,4 kg CO2 – like mye som om du skulle kjørt 111 kilometer?

Og visste du at de samme jeansene krever 7500 liter vann, tilsvarende det et menneske drikker gjennom syv år?

Moteindustrien dumper mikroplast i havet

At industrien som lager klær, sko og tekstiler er en miljøversting, har mange fått med seg. Nå bekrefter også tall fra FN-konferansen om handel og utvikling (Unctad) at moteindustrien er den nest mest forurensende bransjen i verden.

FN byr på flerfoldige grunner til å holde på jeansene du allerede har. Foto: damage_justice / Flickr

Ifølge FN står moteindustrien for 8 til 10 prosent av verdens samlede klimagassutslipp. Det er større enn utslippene fra internasjonal luftfart og sjøfart – til sammen. 

Verdens tekstil- og klesforbruk tærer også direkte på naturen, blant annet ved å beslaglegge arealer og forbruke enorme mengder vann. Tilbake får kloden forurensing fra enorme mengder pesticider, insekticider, gjødsel og mikroplast, for å nevne noe. Og det er jo ikke helt gunstig, i en tid hvor tap av natur skjer i en rasende fart verden over.

Les også: Verdens insekter er i ferd med å forsvinne

Bomull er riktignok et plastfritt materiale som potensielt kan holde lenge. Problemet er at vi kjøper og kaster absurde mengder av det. Resultatet er et enormt forbruk av vann, gjødsel og plante- og insektsgift, blant annet. Cotton. Foto: David Stanley CC BY 2.0 / Flickr

Hvert år blir så mye som en halv million tonn syntetiske mikrofiber fra moteindustrien dumpet i havet, ifølge FN.

Økende bruk og kast-mentalitet

Den dominerende forretningsmodellen i klesindustrien er for øyeblikket såkalt fast fashion: Klær og tekstiler er produsert på billigst mulig vis, gjerne med tilsvarende lav kvalitet, og selges billig. I tillegg legges det opp til en bruk og kast-mentalitet hos forbrukerne, der de skal bytte ut klær stadig oftere.

Fast fashion er en hovedårsak til motebransjens enorme avtrykk, ifølge FN.

Les også: Mikroplast funnet «overalt», ifølge forskere

Mikroplast og forurensing fra sko- og klesindustrien havner blant annet i havet.

Mikroplast og forurensing fra sko- og klesindustrien havner gjerne her. Det enorme forbruket av sko, klær og tekstiler bidrar også til å varme og forsure havet indirekte, via et gigantisk CO2-utslipp. Foto: Sverre Lundemo / WWF

Bruk og kast-modellen har vunnet terreng, mildt sagt: Bare siden år 2000 har verdens klesproduksjon mer enn doblet seg. Forbrukerne kjøper også hele 60 prosent mer enn for bare 15 år siden, og bruker plaggene halvparten så lenge, ifølge FN.

Også her på bjerget shoppes det. Ifølge en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning, har en nordmann i gjennomsnitt 359 plagg i skapet. En femtedel blir sjelden eller aldri brukt.

Mot et mer miljøvennlig forbruk?

Heldigvis finnes det et annet, langt bedre alternativ til bruk og kast-modellen: Brukt-modellen.

Det finnes nemlig et hav av fine bruktplagg og -sko der ute som du kan kjøpe, uten å herpe kloden samtidig. Tise, Finn, Fjong, din lokale bruktbutikk eller boden til dine foreldre – bruktskattene finnes overalt. Billige er de også!

Les også: Signe (27) gjør suksess med minimalistisk mote

Fjong pusher bærekraftig mote

Hos Fjong i Oslo kan man leie klær, i stedet for å blakke seg på stadig nye plagg. Foto: Fjong.

Den siste tiden har også gjenbruk fått vind i seilene, ifølge avisen The Guardian. Fast fashion-butikker som H&M skal teste ut secondhand-salg på nett, og selveste Kim Kardashian har blitt observert i vintage-klær i det siste.

Mindre stigma ved gjenbruk

Stigmaet ved gjenbruk ser ut til å være i tilbakegang, melder The Guardian. Andelen kvinner som var villige til å shoppe brukt gikk for eksempel opp fra 46 prosent i 2016 til 64 prosent i 2018 – nesten 20 prosent på to år, altså.

Ikke alt er imidlertid like lett å kjøpe brukt, uansett hvor stor fan man er av det – undertøy, strømpebukser og enkelte typer sko, for eksempel. Forsøk da å finne så miljøvennlige og etiske plagg og sko som mulig. Så gir du i samme slengen et helt nødvendig dytt til moteindustrien.

Les om den norske designeren som lager klær av tekstilrester:

– Vi håper å bli et forbilde for andre