Hva er egentlig et miljøvennlig hus? For Aasta Aalo og Arne Gjul er det et selvtegnet trehus med bivoksbehandlet treverk, linoljemaling på veggene og torv på taket. Ull og avispapir som veggisolasjon, pustende membran og treventiler i alle rom.

Huset ligger helt nede ved havgapet i møte med majestetiske fjell som danner en landskapslydbølge langs horisonten. Mot nord ser en fjord, holmer og skjær, og som en tanngard smiler Lofotfjellene på andre siden av Vestfjorden. Om sommeren triller sola på en nattlig tur bak toppene, og om vinteren kan en se nordlyset danse. Fra tid til annen kommer havørna svevende forbi og briljerer med sitt enorme vingespenn. Fra vindusruten kan man også en sjelden gang se spekkhoggerflokker komme til overflaten for å puste. Stedet heter Leines og ligger en times hurtigbåttur utenfor Bodø, i Steigen kommune. Aasta Aalo og Arne Gjul er to av stedets under 500 innbyggere, og er stolte eiere av et særs miljøvennlig hus.

– Tre, naturlig maling og avispapir er greit å håndtere når et hus skal rives engang, det samme gjelder ikke for isopor, gips, plastmaling og glava. En kan isolere 37 hus med avispapir og  det krever samme energiforbruk som glava til ett hus. Med avispapir trenger vi ikke å plastlegge huset innvendig. Vi bruker også “gammeldags” ventilasjon, informerer Arne.

Hva er et miljøvennlig hus?

Energi- og miljøvennlige boliger er fremtiden, og skal møte miljøutfordringer med solide grunnlag. Det er bygninger som påskrives 40 prosent av klimautslippene i Norge. Byggeforskriftene i Norge får heldigvis stadig strengere minimumskrav til effektivisering og bruk av energi. Den norske regjeringen og EU har en visjon om et tilnærmelsesvis nullstilt utslipp fra nye bygninger innen tre år. Med økende etterspørsel og mer teknologi som utvikles på området, jo mer lønnsomt vil det bli med bærekraftige løsninger under bygging av hus. Når det kommer til miljøvennlig hus, er det tre typer som peker seg ut; passivhus, aktivhus og nullhus.

1. Passivhus er svært tette og godt isolerte hus. Ofte har de varmekabler, biobrenselsovner og solfangere. De er dyre å bygge, men billige i drift. Man sparer relativt raskt inn på strømforbruket og den økende verdistigningen, da miljøvennlige boliger blir stadig mer ettertraktede. Passivhus bruker omtrent 25 prosent mindre energi enn vanlige hus på samme størrelse. Av og til brukes dessverre en del plast, og andre materialer som er dyre i produksjon, i bekledningen. Kledningsmaterialer som porebetong, kalk- og silikatpuss og ubrent leire med lut blir også brukt.

2. Aktivhus er laget av 100 prosent tre, som er mye mer miljøvennlig i produksjon enn plast, aluminium, stål og betong. Det er fokus på gode, opprinnelige materialer. Aktivhus har et helhetlig miljøkonsept, hvor kun naturlige, pustende materialer blir brukt. Naturlig ventilasjon og solenergi er vanlig i aktivhus. Det spares energi helt fra produksjonen av byggematerialene og til den eventuelle rivningsdagen. Materialene som brukes skal være energisparende å produsere, samtidig som de skal være lette å gjenvinne. Ved å ha et mer pustende hus enn de tette passivhusene, er en sikret et sunt inneklima. Aktivhus tar altså vare på miljøet, men også helsen. Arne og Aasta sitt hus går under denne kategorien.

3. Nullhus er tidstenkte hus som får energi fra fornybare energikilder, og fungerer altså som en energileverandør, istedenfor en energibruker. Vi har teknologien til å bygge flere nullhus, men det er ikke lønnsomt ennå. Ellers foregår det utrolig mye spennende forskning innen bærekraftige husholdningsalternativer, blant annet Elon Musks solcelletakstein og husbatterier. Utviklingen skjer fort, og vi vil nok se en enorm utvikling innen grønn tenkning på byggefronten.

Tar avstand fra plast

Arne og Aasta bor sammen med den sjenerte, sorte katten Chat Noir, som også går under navnet Nagasaki, Bosaflæten, Nebudkarneser og Monni-monni. Listen er lang, og viser at kjær katt har mange navn. På middagsbordet i heimen står det alltid økologiske råvarer, mye dyrket i nærområdet. Av kjøtt går det i selvfisket fisk eller kortreist vilt. Chat Noir er også svært miljøbevisst i matveien; han får fersk fisk servert og nekter å spise kattemat med tilsetningsstoffer. Inne finnes flere gjenbruksmøbler og -gjenstander, og svært lite er nyinnkjøpt. Selv om huset ble bygget for syv år siden er det preget av en gjennomgående gammeldags stil. Plastikk er ikke å se, og Aasta har fjernet all unødvendig plastemballasje fra innkjøpte varer i mange år.

– Vi er veldig forsiktige med plast når det kommer til mat, klær og kosmetikk. Det er jo nærmest umulig å komme utenom mat som er pakket i plast, men vi gjør så godt vi kan. I klesveien tar vi avstand fra syntetiske stoffer, og går kun med lin og bomull. Kremene jeg bruker er laget av urter, og ellers bruker jeg mye naturlige og fuktighetsgivende oljer, smiler Aasta.

Lever i harmoni med naturen

Brennvikssanden på Leines er kåret til en av Norges vakreste strender. Aasta og Arne tar ofte en spasertur i den finkornede sanden, omringet av mektige fjell som buldrer seg rett opp fra havet. Av og til blir Troya, naboens hund, med på tur. På vei ned mot Brennvikssanden passerer man også hester, okser og geiter som lever i harmoni med naturen. Aasta og Arne pleier å bestille villsau, som har gått og beitet på holmene i Steigen, som pinnekjøtt til julaften hvert år.

– Det er godt å tenke på at en spiser ren mat. Å spise næringsrik og ren mat er som medisin for kroppen og vi trenger ikke ta kosttilskudd, forteller Aasta.

– Jeg mener det moderne landbruket ikke er bærekraftig nok. Kravene som stilles til økologisk dyrehold og kjøttproduksjon, burde være en selvfølge, skyter Arne inn.

I hagen blomstrer frukttrær og medbrakte villroser fra sørlandet, hvor Aasta og Arne bodde før. Der hadde de en idyllisk rosehage med et par hundre rosesorter. Få klarer det harde klimaet i Nord-Norge, men de røffeste overlever. Bærbusker og urter finnes også i hagen, og er et godt bidrag til matlagingen.

Leines byr på en sjeldent vakker natur. Et nydelig alternativ for Norgesferie til deg som forsøker å fly mindre. Man kommer seg fint rundt med tog og båt, og du blir møtt med en sjelden varme og gjestfrihet fra mennesker som ikke er redde for å komme ubedt på besøk. Er man av det spreke slaget er det tonnevis av muligheter for vakre fjellturer, klatring, paragliding, kajakkpadling og fridykking. Er du heldig ser du også kanskje et ørnereir. Aasta og Arne er enig i at Leines er en plass det er umulig å gå lei av, og for dem bærer huset med seg en helt egen livsstil.