Kan en festival bli miljøvennlig? Eller er de klimabomber i Woodstock-drakt? Her er vår grønne festivalguide.

Neste års billetter til festival er ute: En ypperlig, potensielt miljøvennlig julegave til deg selv eller andre. Her er det israelske bandet Monotonix i sving på Øyafestivalen i 2009.

Neste års festivalbilletter er ute: En ypperlig, potensielt miljøvennlig julegave til deg selv eller andre. Her er det israelske bandet Monotonix i sving på Øyafestivalen i 2009. Foto: Erik F. Brandsborg / Flickr

Var du en av de rundt tretti prosentene av Norges befolkning som var på festival i sommer? Ble det noen øl, noe mat og kanskje noe merch? Og hvordan reiste du til festivalen? 

Du er nok ikke den eneste som kan ha fyrt av noen CO2-kilo i festivalprosessen. Det kreves ganske store ressurser for å gjennomføre en festival, men la oss være ærlige: Ytterst få av oss kommer til å slutte å gå på festival av den grunn. Det er rett og slett for gøy!

Så hvordan kan selve arrangeringen av festivaler bli mer miljøvennlig? Og hvor ille er egentlig festivaler i utgangspunktet?

Sigrids miljøraider

Når det gjelder festivaler i den grønnere enden av skalaen, er det en norsk aktør som leder an.

– På Øyafestivalen jobber vi mye med å begrense ressursbruk og minske utslipp. Vi bruker fornybar energi til å drifte hele arrangementet, sier Ingrid Kleiva Møller, miljøansvarlig for årets festival.

Les også: Vil øke andelen resirkulert plast fra 10 til 80 prosent

Frivillige fra Natur og Ungdom henter søppel rundt om på Øyafestivalen og tar det med til søppelsorteringen - her i 2015.

Frivillige fra Natur og Ungdom henter søppel rundt om på Øyafestivalen og tar det med til søppelsorteringen – her i 2015. Foto: Natur og Ungdom / Flickr

– Vi bruker også lavutslippsbiler, serverer økologisk og hovedsakelig plantebasert mat og kildesorterer alt avfallet i 15 fraksjoner, legger hun til.

Festivalen støtter også energiselskapet Fortums ”The Green Rider”. Det er en liste med forespørsler fra artistene hvor de setter krav til arrangøren om hva de kan gjøre for at deres opphold skal være så miljøvennlig som mulig. Blant artistene som fremsatte krav i år, var Sigrid og Unge Ferrari.

Gjorde storkutt i plastsøppel

– Det mest oppsiktsvekkende tiltaket vi gjorde i år, var nok å erstatte engangsglass med gjenbruksglass. De kunne vaskes minst 100 ganger. Vi kuttet glassrelaterte CO2-utslipp med 94 prosent og mengden plastsøppel med 75 prosent, forteller Kleiva Møller.

Les også: Isoporen og havet

Atter en fantastisk festivalsommer er (for lengst) på hell. Men med som så mye annet som er gøy, er det en bakside av medaljen: Festivaler medfører potensielle fjell av avfall og søppel, pluss uante mengder CO2-utslipp.

Atter en fantastisk festivalsommer er (for lengst) på hell. Men med som så mye annet som er gøy, er det en bakside av medaljen: Festivaler medfører potensielle fjell av avfall og søppel, pluss uante mengder klimagassutslipp. Foto: VisitOslo / Flickr

Øyafestivalen har blitt et forbilde for internasjonale aktører i bransjen.

Allerede i 2002 begynte festivalen å sette seg spesifikke miljømål for å minimere klimagassutslippet, mål de årlig har oppdatert og hevet.

Fly og festival

Øya er i en egen klasse. Det er dessverre ikke alle festivaler som har tatt tilsvarende grep – av kortsiktige, finansielle årsaker og mangelfull planlegging, kan det kanskje virke som.

Det ligger også et politisk transportspørsmål og ulmer i bakgrunnen for samtlige festivaler.

– Det hjelper ikke om publikum tar med egne kopper så lenge alle flyr til festivalen, sier Chiara Badiali i Julie’s Bicycle – en interesseorganisasjon som jobber for bærekraftig kulturbransje i Storbritannia.

– Vi må endre tankegangen til bransjen som en helhet. Øyafestivalen er en pionér her, og det hjelper enormt at en så viktig aktør som Øya setter standarden for videreutviklingen av festivalbransjen, men det er mange som har mye å lære.

Festivaler kan være klimavennlige

Det er imidlertid stor forskjell på om alle publikummerne flyr inn til festivaler, og om “bare” artistene gjør det.

Danby Choi argumenterte godt for dette i innlegget “Festivaler er klimavennlige” i Morgenbladet i august, som svar på kritikken mot flybårne artister.

Festivalene “inviterer artistene til verden, og ikke verden til artistene”, skriver han. Vi er “hundre- eller tusenvis som spleiser på en artist, et bands eller til og med et orkesters utslipp”.

Les også: I stedet for flyskam – kjenn gleden ved å slippe fly

Heliumballonghaier blir det antakelig færre av på framtidens festival. Bevisstheten om plastforsøpling virker å øke hos både publikum og arrangører.

Heliumballonghaier blir det antakelig færre av på framtidens festivaler. Bevisstheten om plastforsøpling og miljø generelt virker å øke hos både publikum og arrangører. Foto: Ole Kristian Losvik.

En viktig del av miljøpolitikken handler om å lage gode byer å leve i, fortsetter Choi:

“Jeg tror folk flest kan fly mindre, helst aldri, og likevel tillate at noen gjør det som en del av sitt profesjonelle virke”. 

Det er likevel ingen tvil om at festivalbransjen har en del å gå på når det gjelder å minimere CO2-utslipp, plastforsøpling og andre miljøbelastninger.

Så, med festivaler som pusher og publikum som drar – og artister som kan bli noen hakk mer klimavennlige de også. Hva kan alle parter egentlig gjøre for å minske dansbare miljøavtrykk?

Sånn får vi mer miljøvennlige festivaler:

 • Unngå å fly! Undersøk i stedet mulighetene for båt, buss, tog eller samkjøring: Er man for eksempel tre i bilen, har man kuttet klimagassutslippet sitt med nesten en tredjedel allerede. Framtiden i våre hender har laget en knallbra oversikt over CO2-utslippet fra forskjellige transportmetoder som man kan kikke på. 

Les også: Sånn reiser du med tog i Europa

Skal du til Trænafestivalen neste sommer? Da kan du for eksempel reise klimavennlig med tog til Bodø og båt videre til Træna.

Skal du til Trænafestivalen neste sommer? Da kan du for eksempel ta tog til Bodø og båt videre til Træna. Foto: Ole Kristian Losvik

 • Kutt engangsplast. Her er det mye spennende i gjære og et uant antall forretningsmuligheter. Hurra for Øyas spiselige tallerkener, sier vi! Man kan også tilby og kjøpe mat som ikke krever serveringsprodukter når det er mulig, som wraps eller brødsuppe.
 • Kast så lite som mulig og se hvor lite søppel vi klarer å kulminere! Festivaler kan også loggføre rekvisita og bruke det igjen ved neste festival. Publikum kan minske forbruket der de kan ved å ta med eget bestikk, tøypose, vannflaske og lignende.
 • Pant alle panteflasker og bokser! Da minimerer du avtrykket fra emballasjen og gir den nytt liv. Å kaste dem rett i søpla (eller gud forby – i naturen) i stedet, er å kaste bort ressurser – og medfører et høyere klimagassutslipp.
 • Publikum og festivaler kan etterspørre lokale artister, og festivalene kan i tillegg samkjøre bookinger med andre festivaler i landsdelen på cirka samme tid.

Les også: Fremtidens mat dyrkes på Træna

Vegetarmat og gjenbrukskopper er blant grepene man kan ta for å gjøre festival en mer miljøvennlig aktivitet

Vegetarmat og gjenbrukskopper er blant grepene man kan ta for å gjøre festival til en mer miljøvennlig aktivitet. Foto: Ole Kristian Losvik

 • Gi oss en sjanse til å kjenne på mestringsfølelsen. Hva med en “lær-å-reparere-plagget”-stasjon på festivalen?
 • Og, når blir vi egentlig for gamle for belønninger? Aldri. Ja takk til en matbong eller noe lignende etter å ha plukket en pose med plast på veien til festivalen (tar ofte urovekkende få minutter…).
 • Ta en god titt i boden etter hva du kan bruke igjen av telt og sovepose. Kjøp telt brukt på Finn hvis du må ha noe “nytt”.
 • Og husk for guds skyld å få med deg teltet hjem igjen. Bruk det igjen enten på neste festival eller på overnatting utendørs!

Hjelp fra oven

Vi publikummere kan gjøre mye selv, men vi trenger også hjelp til å gjøre enda mer miljøvennlige valg. Kollektivtransport kan bli bedre og billigere, for å ta ett eksempel.

– Det er viktig at vi som publikum og arrangører gjør vårt, men politikerne må også ta ansvar, sier Badiali fra Julie’s Bicycle. 

Les også: Pant holder plast unna havetnå sprer ordningen seg til resten av verden

Fort å glemme? Nei. Telt og sovepose blir med hjem fra festival!

Fort å glemme? Ikke så veldig. Telt og sovepose blir med hjem igjen! Her fra Trænafestivalen 2014. Foto: Ole Kristian Losvik

– Vi trenger store endringer, og vi trenger dem nå. Dette gjelder spesielt å forbedre kollektivtilbudet og å bruke ren energi i alle ledd av en arrangementsproduksjon.

Og med det sagt, la oss avslutte med noen positive nyheter på festivalfronten:

Grønt festivalnytt

 • Glastonbury-festivalen i England la ned forbud mot bruk av salg av engangsflasker under festivalen. Storbritannia har enda ikke noe velfungerende pantesystem, og forsøpling av plastflasker er derfor et stort problem. Med sine 203 500 (!) besøkende i 2019 regner de med at dette sparte ca. én million plastflasker. Sir David Attenborough gjestet festivalen og skal ha vært strålende fornøyd.

Les også: David Attenborough: – Vi er i en ny tidsalder

Trænafestivalen er omringet av hav på alle kanter, og må derfor være ekstra forsiktige så plastforsøpling ikke blåser ut på havet.

Trænafestivalen er omringet av hav på alle kanter, og må derfor være ekstra forsiktige så plastforsøpling ikke blåser ut på havet. Blant tiltakene de har satt i gang, er infoplansjer, strandryddinger og mange resirkuleringsstasjoner. Foto: Ole Kristian Losvik.

 • Den første konferansen for klimakutt i kulturbransjen ble holdt på Øyafestivalen i Oslo 9.august. Her lovet kulturminister Trine Skei Grande at kulturlivet skal bli den grønneste sektoren uten helt å spesifisere hva dette innebærer, men vi krysser fingrene! Klimakutt i kulturbransjen var også et av hovedtemaene på Arrangørkonferansen 2019 i Stavanger 18.oktober.
 • Antall tilgjengelige togreiser i Sverige og Norge går opp. Det kan love godt for festivalavtrykket i nærmeste framtid.

…og kortreiste vinterfestivaler?

Ingen grunn til å vente til sommeren!

I vinterhalvåret kan du for eksempel ta toget til festivalen Trondheim Calling og høre ny, norsk musikk – eventuelt ta tog til By:Larm i Oslo i februar. Du kan ta Hurtigruta til sauna, øyhopping og musikk på Ta Træna Med Storm i samme måned – eller du kan kaste deg på bussen til Blest-festivalen i Førde i januar.

God, grønn festival!

Derfor nytter dine klima- og miljøtiltak