Av og til kan det være vanskelig å se skjønnheten i en plastkopp. Men ikke ifølge den tyske designeren Meike Harde, 27, som har skapt vidunderlig vakre lysekroner av det som vi ellers bare pælmer.

Hvorfor valgte du å bli designer?

– Jeg kommer fra et hjem fullt av designklassikere, og fikk ofte bli med foreldrene mine til butikker for å føle på vellagde møbler. Etter skolen spurte jeg meg selv: Kunst eller design? Jeg valgte å satse på produktdesign fordi det er en blanding av estetikk og konstruksjon.

Hvordan er du som designer?

– Jeg elsker selve prosessen! Fra brainstorming og gode ideer til å finne smarte løsninger ved variasjoner og modeller. Det er alltid en slark mellom å jobbe med hendene og med hodet. Å se hvordan et produkt vokser frem og forbedres er fantastisk. Noen ganger begynner jeg med et bilde i hodet som forandres fullstendig mens jeg arbeider.

Og hvem er du som menneske?

– Jeg tør å påstå at jeg er et ganske ukomplisert menneske som elsker jobben min. I fritida liker jeg meg best i naturen med hunden min, stadig på jakt etter sopp og ville urter.

Hvordan kom ideen til lampene?

– Brukbar design er livsviktig. Det er fremtidens design. Problemet er bare at grønne ideer ikke ser så godt ut i virkeligheten. Med Lichtschlucker ville jeg skape et pent produkt som passet i de fleste hjem, en lampe som mennesker vil eie fordi den er vakker, og ikke for at den er brukbar. Plast- koppene som jeg bruker, kan bli til nesten hvilken form som helst når jeg fester dem ved hverandre, og det gjennom farger og gjennomsiktighet skapes et fint lys.

Hva betyr resirkulering for deg?

– Bokstavelig talt handler det om å gjenvinne noe. Men for meg er det mer om en måte å leve på, en respektfull måte å forholde seg til naturen. Men det finnes flere veier til å skape en bedre fremtid. Jeg prøver å tenke på å konsumere mindre, spise mer kortreist og sunn mat, kjøre mindre bil og fly sjeldnere!

Hva er det beste du har gjort
for miljøet?

– Det at jeg lever så økologisk som mulig, og unngår å kjøpe nye klær og møbler. Jeg er vegan, noe som er veldig enkelt for meg siden jeg ikke vil støtte den grusomme og miljøfiendtlige kjøttindustrien. På den måten gjør jeg noe for miljøet og helsen min samtidig.