Hun er opptatt av søppel og det som ingen andre vil ha. Det var derfor Inger Steinnes (24) fra Oslo kontaktet en lærprodusent og skapte stolen Lines av fabrikkens avfall.

Hvorfor ble du designer?

– Hvorfor jeg bestemte meg for å ta utdanning innen produktdesign husker jeg faktisk ikke helt. Det er heller ikke det viktige. Vendepunktet for meg ble da jeg andre året i bachelorgraden innså at jeg utdannet meg til å fylle verden med enda mer ting. Det kom som et lite sjokk. Men samtidig skjønte jeg også at jeg hadde muligheten til å gjøre en forandring, og det motiverte meg til å fortsette.

Gratulerer med stolen Lines! Kan du fortelle litt om den?

– Lines, som var avgangsprosjektet mitt, går inn i kjernen av det som interesserer meg mest, nemlig hvordan søppel kan forvandles til noe verdifullt. Her samarbeidet jeg med en lærprodusent og utviklet en materialteknikk som effektivt tar i bruk av kappene fra produksjonen.
 Tonnevis med lær kastes på grunn av småfeil på overflaten, som rynker, rifter, vorter eller lignende. I Lines brukes derfor idekantene på læret. På den måten kan så godt som alt materialet brukes! Med Lines var det viktig for meg at resultatet ikke skulle se ut som det var laget av søppel, men heller trigge nysgjerrigheten.

Hvorfor har du valgt å jobbe med resirkulering som uttrykksmiddel?

– Jeg liker spesielt godt denne uttrykksformen fordi det sier noe om hva design er i stand til å gjøre, nemlig å skape verdi der det ikke finnes allerede. Minst like viktig er selvsagt miljøgevinsten. Et produkt om er laget av gjenvunnet eller resirkulert materiale, har en åpenlys verdi i at det tar ressurser i bruk på nytt, men det lager også ringvirkninger ved å skape tanker og holdninger hos brukeren og tilskueren. Kanskje er denne effekten det viktigste resultatet av
 å jobbe med avfallsproblematikk!

Hva betyr miljøet for deg?

– Som for mange andre nordmenn betyr naturen mye for meg og livet mitt. Samtidig er jeg klar over at vi har trukket vinnerloddet her i verden, og at vi må være klar over det. Vi mangler ingenting, og har ressurser i overflod. Kanskje er det derfor jeg føler ekstra ansvar for å handle.

Hva gjør du om ti år?

– Om ti år har jeg flyttet tilbake på landet, en eller annen plass i Norge. Herfra driver jeg et studio som skaper produkter, tekst og formidler kunnskap om bærekraft og kreativitet, selvsagt sammen med en gjeng fabelaktige, likesinnede mennesker. Portfolioen vår skal være sprekkfull av nytenkende og vakre prosjekter som vekker oppsikt og fører til handling. Det er viktig med litt hårete mål!Inger Steinnes_red