Silje Engeset ble miljødeprimert da hun følte at hun ikke gjorde nok. Les kommentaren hennes om miljødepresjon.

De store miljøproblemene og mangelen på bærekraftige løsninger gjør at jeg føler meg liten og ubetydelig. Når jeg ser at andre gjør mer, er det som om jeg ikke strekker til, og jeg går inn i det jeg kan sammenligne med en miljødepresjon.

Verden går jo til helvete uansett, har det noe å si om jeg ikke panter den ene flasken? Må jeg virkelig gjøre alt rett for å kunne si at jeg bryr meg om miljøet og klimaendringene?

Jeg ønsker å være og fremstiller meg selv som miljøengasjert og orientert innenfor bærekraft. Sannheten er at jeg ikke kan nok. Det kan hende jeg sniker plasten over i restsøpla, fordi den er litt skitten. Jeg flyr flere ganger i året. Når jeg kommer hjem til familien i ferien fråtser jeg i kjøtt og drikker kapselkaffe. Av og til tar jeg taxi til jobb. Jeg bruker plastikkposer istedenfor matboks. Mye av maten jeg kjøper, ender i søpla.

Jeg vil redde verden, men er med på å ødelegge den.

Miljødepresjon og dobbeltmoral

Mange av mine venner er veganere, vegetarianere og bruker miljø som argument for sin diett. Selv er jeg flexitarianer og finner motivasjon i et studentvennlig matbudsjett. Jeg skriver en masteroppgave med et bærekraftig fokus og føler meg som en hykler. Jeg vil redde verden, men er med på å ødelegge den. Det er forferdelig dobbeltmoralsk og gjør meg ofte trist og oppgitt.

Du og jeg kan ikke redde verden helt alene, men vi kan redde den litt av gangen, sammen.

I lang tid har jeg fått dårlig samvittighet for at jeg gjør en feil, eller tar snarveier. Jeg har kjent på følelsen av å ikke strekke til og hele tiden ligge etter. Jeg skammer meg fordi jeg ikke gjør nok, og jeg skammer meg fordi jeg dømmer andre for at de ikke gjør like mye som meg. Det var ikke før jeg fikk høre «Du kan ikke redde verden, Silje, men du kan redde den litt», at jeg la fra meg negativiteten.

Vårt enorme forbruk av olje, kull og gass endrer klimaet på jorden. Dette truer mennesker og natur over hele verden.

Det er slutt på å være miljødeprimert! Jeg er bare én person og jeg kan ikke gjøre alt. Jeg har bestemt meg for å være bevisst på hva jeg gjør rett og skryte av meg selv for å heie på andre. Jeg oppfordrer deg til å gjøre det samme. Se på deg selv, se rundt deg. Hva gjør du og hva kan du gjøre til nytte for miljøet?

Dette går ut til deg som gjør noe bra for miljøet.

Roser de som gjør litt og de som gjør mye

Gi deg selv et klapp på skuldra og en tommel opp for videre forbedringer. Dette går ut til deg som gjør noe bra for miljøet. Til deg som er veganer, dyrker egne grønnsaker eller sverger til kjøttfri mandag.

En stor takk til deg som bruker kollektivtransport eller samkjører med naboen. Applaus til deg som bruker bysykkel eller egen sykkel til jobb. Du er sprek og miljøvennlig. Du panter flasken, istedenfor å putte den i søpla.

Jeg ser at du har bærenett eller velger å ikke kjøpe deg en plastpose. Du tar ansvar. Du kildesorterer som om det var en lek. Du bytter klær med venner, gir vekk eller handler brukt. Du investerer penger i grønn energi eller har solcellepanel på taket. Du er en ressurs. Du flyr sjeldnere enn før, eller tar toget oftere. Du gjør noe viktig. Du kaster mindre mat fordi du planlegger. Du er bevisst.

Om du gjør én av disse tingene eller alle, så har det noe å si og det har en virkning. Alt du gjør betyr noe. Det du gjør er viktig og det har noe å si for fremtiden.