Den miljøbevisste ildsjelen Kristine Ullaland lever for å produsere minst mulig søppel. Hvordan er livet i en søppelfri hverdag?

kriisKristine Ullaland fra Nausdal flyttet til London i 2012. Da hun oppdaget det store fraværet av søppelkasser i byen, vegret hun seg for å samle søppel i store hauger på gata slik britene gjorde, og endte opp med å samle sitt i veska.

Etterhvert forsto jeg at det faktisk var en befriende livsstil 

Kristine har alltid sett på seg selv som en miljøbevisst forbruker, som har sett og lært av sine besteforeldre, som tok vare på ressursene rundt seg. Sjokket hun fikk under oppholdet i England gjorde at «søppelreduksjon» ble ordet hun søkte mest på i Google, fire år på rad.

– I utgangspunktet virket det krevende, men etterhvert forsto jeg at det faktisk var en befriende livsstil å kunne redusere søppelforbruket mitt, sier hun.

Gikk fra bruk og kast til bruk og gjenbruk

Gradvis tok hun avstand fra det hun ikke trengte. Hun reduserte mengdene av det som var absolutt nødvendig, og ble mer oppmerksom på alt som kunne brukes om igjen.

soppel

Bare Kristine visste at 2000 meitemarker fortærte alle matrestene i bunnen av blokka, da hun bodde i kollektiv og på egenhånd bestemte seg for å kompostere i felleskjelleren. I dag bor Kristine i Bergen og har klart å presse alt søppelet hun har produsert i løpet av det siste halvåret, ned i et syltetøyglass.

– All ny kunnskap er krevende å tillegge seg, og selv om jeg bruker ekstra penger på mat som kjøpes i løsvekt fra lokale kolonialer, sparer jeg masse penger på å lage mine egne hygieneprodukter, sier hun.

For Kristine lager faktisk alle hygieneproduktene sine selv, fra tannkrem til vaskemiddel. Nylig begynte hun også å eksperimentere med hjemmelaget sminke.

Mer enn et handlenett

Kristine ønsker at folk forstår at den miljøbevisste livsstilen handler om mer enn å ta med seg et handlenett på butikken. Hun ønsker å vise hvilken framtid hun vil være med på å skape.

– Det finnes mange måter å tilnærme seg en søppelfri livsstil, og den enkleste måten er å konsumere mindre. Det som skremmer meg mest er ikke utfordringene i seg selv, men å tro at noen skal komme og fikse det for oss. Det må skje på et overordnet politisk plan, men politikerne må også bli utfordret, sier hun.

Den enkleste måten er å konsumere mindre

Å være miljøbevisst: alle kan bidra med egen hverdagsaktivisme

– Om hundre år tror jeg våre etterkommere vil flire over måten vi drev på i dagens samfunn. I framtiden vil vi ikke kaste bort ressursene slik vi gjør i dag. Vi må tenke over måten vi lever på, og måten vi håndterer avfallet vi produserer, sier hun.

Kristine Ullaland forteller at hun har stor tro på enkeltmennesket. Om det dreier seg om å ta med seg eget handlenett til løsvekt, kutte ut store plastposer, eller spise opp maten for å støtte det norske landbruket, så kan i hvert fall alle gjøre noe.

– Når du ikke vil ha noe lenger, så ender det i søpla eller så går det til forbrenning. Før gikk det tilbake til jorda. Nå går det fra krybbe til grav og vi nærmer oss amerikanske tilstander. Dersom folk hadde resirkulert mer hadde de nok blitt overrasket over hvor lite søppel som blir igjen, sier hun.

Kvinnen eller mannen i gata kan drive sin egen hverdagsaktivisme, i eget tempo og ønskelig grad. Det er i hvert fall Kristine Ullaland overbevist om.

Les også bloggen hennes Grønare kvardag for å bli inspirert.