Det er offisielt: Mikroplast har entret det menneskelige tarmsystemet.

Mikroplast plastforsøpling

Mikroplast ved Laysan-innsjøen på Hawaii. Foto: Wikimedia Commons

Det var i en studie av avføringen til åtte mennesker fra Storbritannia, Finland, Nederland, Russland, Polen, Østerrike og Japan, at østerrikske forskere fra Medizinische Universität Wien fant mikroplast.

De fant ikke så rent lite heller: I snitt ble det funnet 20 mikroplastpartikler per 10 gram avføring, i størrelsesordenen 0,5-0,05 mm.

– Studien, som er den første av sitt slag, bekrefter det vi lenge har mistenkt, sier Philipp Scwabl, forsker og leder av studien, til avisen The Guardian.

– Plast når til slutt det menneskelige tarmsystemet.

Kilder til mikroplast, plastflasker forsøpling

Internasjonalt utgjør drikkeflasker av plast en stor del av forsøplingen. I Norge blir over 95% av panteflaskene samlet inn.

Inn i blodet og leveren

Det er kanskje ikke så overraskende at mikroplast har funnet veien inn i kroppene våre. De minste plastpartiklene har blitt påvist i blant annet sjødyr. Det er til og med funnet mikroplast i drikkevann, også i Norge.

Ifølge forskerne kan studien tyde på at mer enn 50 prosent av jordens befolkning har mikroplast i avføringen, men det må bekreftes av videre studier.

Man har tidligere funnet at mikroplast i fugler blant annet forstyrrer jernopptaket og skader leveren. Hvilken effekt partiklene kan ha på mennesker, vet man imidlertid lite om.

– De aller minste partiklene kan finne veien inn i blodomløpet og i leveren. Nå trenger vi mer forskning på for å forstå hva dette betyr for helsen vår, sier Schwabl.

Hvor kommer så mikroplast fra?

En kilde til mikroplast er i overveldende grad bildekk. Mikroplast fra bildekk blåser ut i grøfter, flyter ned i kumlukk og videre ut i havet. Kunstgressbaner, plastholdig maling og tekstilvask bidrar også som kilder til mikroplast, ifølge denne oversikten fra organisasjonen Hold Norge Rent:

Kilder til mikroplast i Norge

Kilde: Hold Norge Rent

Oversikten tyder altså på at det er mulig å begrense mikroplasten i menneskekroppen og andre steder. Mens man venter på at politikerne skal ta grep, kan man for eksempel starte med å begrense bilkjøring, og å velge plastfrie produkter.

Se her for flere tips om hvordan du kan bidra.

Mikroplast fra bildekk

Kjører du mindre, hjelper det ikke bare på klima og lokal forurensing: Du begrenser også den desidert største kilden til mikroplast. Foto: Wikimedia Commons

Les mer om plastproblemet her:

Steng plastkrana!