Når man ønsker et mer miljøvennlig alternativ i skjønnhetspleien kan man bytte ut kjemikalier med matvarer.

Hygieneartikler og hudprodukter kan inneholde miljøskadelige kjemikalier. I kosmetikkindustrien brukes blant annet siloksaner, triklosaner og parabener. Siloksaner brukes for å skape en myk og glatt effekt på kremer, men finnes også i en rekke andre produkter som bilvoks og maling.  Triklosaner dreper bakterier, men kan også føre til resistens mot antibiotika. Parabener har i årevis vært brukt for å hindre sopp og bakterier i krukker og i tuber. Disse stoffene kan i tillegg være allergifremkallende og påvirke hormoner.

line

Parabener er betegnelsen på en gruppe kjemiske stoffer som brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og mat. Det har lenge vært mistanke om at parabener kan forstyrre stoffskiftet vårt, og endre hormonbalansen i kroppen. Det antibakterielt stoffet triklosan har miljøskadelige egenskaper. Stoffet kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, noe som kan føre til at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle, vil bli vanskeligere å bekjempe. Triklosan brukes i blant annet klær, oppvask-koster og skosåler, men i kosmetikk og hudpleieprodukter brukes triklosan først og fremst i deodoranter og tannkremer.

Dersom du vil unngå kjemikaliene ovenfor, kan du velge å bruke vanlige matvareprodukter til å pleie både hud og hår i stedet.

Ved å for eksempel blande bakepulver (1 ss ) med 2,5 dl vann kan du lage din egen sjampo, og eplecider-eddik blandet med vann kan brukes som balsam.

Produkter som kokosolje, mandelolje og avokado er matvarer som også kan brukes for å lage ulike typer hudkremer.

Avokado inneholder en rekke essensielle fettsyrer, vitaminer og antioksidanter som er bra for tørr hud. Den er  antiinflammatorisk, og vil derfor virke beroligende på stresset og sensitiv hud. Ulike oljer har i tillegg en mykgjørende effekt. Les og gjerne prøv noen av oppskriftene vi har valgt å dele med dere.

maske