Sophie Wiik fra Bodø står bak Too Good To Go, appen som hjelper spisesteder og butikker med å få valuta for overskuddsmaten. Samtidig får brukerne god og miljøvennlig mat.

Matsvinn-appen Too Good To Go

Matsvinn-appen Too Good To Go melder ifra om når og hvor overskuddsmat kan hentes.

Fortell hvordan og hvorfor Too Good To Go ble til!

– Vi kaster voldsomme mengder spiselig mat, og det provoserer meg. Mange tenker kanskje at det er ett fett om en pakke med tomater går i søpla, men det er det ikke! Tomatene har blitt sådd, gjødslet, vannet, høstet og transportert før de ender opp i butikken. Vi sløser store mengder energi, jord og arbeidskraft for hver eneste matvare vi kaster, og derfor har vi lansert en storstilt redningsaksjon for overskuddsmaten. Vi startet i Danmark, og et par måneder senere tok jeg med meg konseptet hjem til Norge og Tøyen Startup Village. Nå er det også mulig å redde mat via Too Good To Go i Frankrike, Tyskland og Storbritannia!

Hvor viktig er det å begrense matsvinn?

– En tredel av all mat som produseres, kastes. Bare i Norge kastes minst 360 000 tonn spiselig mat hvert år. Når hver åttende person i verden sulter, er det uetisk, utilgivelig og ubegripelig. Matsvinn er et av de tre største klimaproblemene, og et av FNs klimamål er å halvere matsvinnet innen 2030. Verden produserer nok mat til å mette 12 milliarder mennesker. Målet med Too Good To Go er at bedrifter skal slippe å kaste mat, og at alle butikker og spisesteder som har overskuddsmat skal bli en del av prosjektet. Samtidig ønsker vi å endre holdninger: De som bruker appen – både bedrifter og privatpersoner – blir mer bevisste. Jeg utfordrer både deg og meg selv: Spis opp maten din! Det er utrolig bra for både miljøet og lommeboka.

Matsvinn-appen Too Good To Go

370 000 nordmenn har så langt lastet ned appen Too Good To Go.

Hva er din rolle i firmaet?

– Jeg eier og driver Too Good To Go Norge AS. Jeg studerte og jobbet seks år i Danmark; en engasjert gjeng i dumpster diving-miljøet i København var begynnelsen på Too Good To Go. Jeg tok med meg konseptet hjem til det norske markedet i januar i fjor. Det første året tok jeg ikke ut lønn, og fikk hjelp av frivillige til å sette i gang. Nå er flere av disse ansatt i firmaet.

Hva slags tilbakemeldinger har dere fått?

– Lanseringen har gått over all forventning. I januar 2016 hadde vi 34 brukere og halvannen butikk. Nå har 370 000 nordmenn lastet ned appen, og vi redder i gjennomsnitt 2000 porsjoner med overskuddsmat fra søppeldøden hver dag. Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. En tilbyder fortalte at etter at de begynte, klarte de endelig å lukke søppelcontainerne i bakgården. Studenter synes det er stas å få god og billig mat. Noe av det fineste er å høre at Too Good To Go har påvirket hvordan ‹matredderne› behandler maten de har i kjøleskapet!

Sophie Wiik fra matsvinn-appen Too Good To Go

– Vi sløser store mengder energi, jord og arbeidskraft for hver eneste matvare vi kaster, sier Sophie Wiik, gründeren bak appen Too Good To Go

Hvilken rolle spiller matsvinn for bærekraftig matproduksjon i framtiden?

– Fokus på matsvinn er essensielt; vi må utnytte hver matvare som produseres. Vi snakker hele tiden om at vi i løpet av de neste tiårene blir ni milliarder mennesker på jorda, og må produsere mye mer mat for å mette alle. Jeg mener problemet er hvordan vi fordeler ressursene vi besitter. Vi produserer åpenbart mer enn nok mat!

Hva er dine beste tips for en mer miljøvennlig livsstil?

– Det er utrolig mange enkle grep vi kan ta for å leve mer miljøvennlig. Et av mine største ønsker er at disse skal bli vanlig atferd, ikke valg kun engasjerte mennesker tar! Jeg drømmer om at vi sammen skal klare å gjøre bærekraftig livsstil mainstream. Spis og ferier kortreist. Bruk handlenett. Sykle og gå. Reis kollektivt. Spis mindre kjøtt. Ta bilde av kjøleskapet ditt før du handler; da vet du hva du har. Og redd mat med Too Good To Go!