Marlon Langeland forlot fiksjonsuniverset i Skam og dro ut i verden for å møte jevnaldrende flyktninger. På reisen så han også konsekvensene av forsøpling. 

Intervjuet er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin, som har temaet Norden.

Marlon Langeland om forsøpling og de største miljøutfordringene

– Det som truer jordkloden er makt og pengegale profitører som går over lik for å tjene penger, sier Marlon Langeland. Foto: Fred Jonny

– Du lagde nylig en webserie for Flyktninghjelpen. Hva kan du fortelle om prosjektet?

– «Marlon’s Journey» er en serie der jeg drar rundt i verden og besøker unge i en fluktsituasjon. Jeg snakket med ungdommer på omtrent min egen alder og fant ut mer om hva det vil si å være ung på flukt og hva det vil si for livet, skolen, tankene og drømmene for fremtiden. Jeg har vært i Midtøsten og Sør-Amerika, og nå står turen for Afrika. Episodene kan sees på Instagram-TV via @nrc_flyktninghjelpen.

– Hvordan var det å gå fra å være skuespiller i Skam til å plutselig «være seg selv» i et dokumentarprosjekt om verdens flyktninger?

– Det er veldig forskjellig. Å gå fra trygge omstendigheter med mennesker du kjenner godt til å reise til et nytt land du aldri har vært i er utfordrende, men mest spennende. Det er så lærerikt å finne ut mer om andre kulturer, land, og hva folk på min egen alder tenker om fremtiden. Hvis noe går galt på et filmsett kan man også gjøre det om igjen til det sitter. Det kan man ikke i virkeligheten.

Marlon Langeland om forsøpling og de største miljøproblemene

Marlon Langeland skulle ønske vi snakket mer om resirkulering – både her hjemme og ute i verden. Foto: Fred Jonny

– Den største miljøutfordringen er mennesker

På reisen så Langeland hvor sårbare livsgrunnlag mange lever under. Når klimaendringene virkelig begynner å melde seg, er det de fattigste som vil rammes først.

– Hva mener du er du er den største miljøutfordringen i dag?

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, det er så mye å ta tak i. Jeg tenker at den største miljøutfordringen i dag er mennesker. Med det mener jeg at det som truer jordkloden er makt og pengegale profitører som går over lik for å tjene penger. Mennesker som velger å ignorere fakta og menneskerettigheter, og som ikke bryr seg om konsekvensene og ødeleggelsene av jorda vi bor på.

– Hva gjør du selv for miljøet?

– Jeg resirkulerer alt søppelet hjemme, og panter alle flasker og bokser som havner der. Jeg kjøper sjelden nye klær, og bruker også klærne mine om igjen lenge. Også går jeg, sykler eller bruker kollektiv transport til og fra steder. Det minst miljøvennlige er at jeg må fly en del i forbindelse med jobben min.

Marlon Langeland om flyktninger, forsøpling og det største miljøproblemet

– Når jeg har vært ute på reise ser jeg hva forsøpling kan gjøre med naturen. Det ser helt forferdelig ut, sier Marlon Langeland. Foto: Fred Jonny

– Hvis du var klima-og miljøminister for en dag. Er det noen store eller små prosjekter du straks hadde igangsatt?

– Jeg hadde samlet de aller beste, smarteste og mest erfarne vitenskapsfolkene og kommet opp med et mye bedre og mer miljøvennlig alternativ til fossilt brensel. 

Forsøpling og fattigdom

For å få bukt med forsøplingsproblemene, skulle Langeland ønske at vi i Norge snakket mer om resirkulering – både her hjemme og i utlandet.

– Når jeg har vært ute på reise ser jeg hva forsøpling kan gjøre med naturen. Det ser helt forferdelig ut. Mange steder i verden har de ikke mulighet eller ressurser til å gjenvinne fordi det ikke eksisterer et godt nok system for det.

– Du er i ferd med å bli en svært bereist mann. Hvilket sted i verden frykter du mest skal bli ubeboelig en gang i fremtiden?

– Det første som slår meg er områdene i verden som allerede har høy temperatur fra før av. Hvis klimaet blir mer ustabilt og varmen stiger, vil de stedene bli ubeboelige og vi vil få problemer vi aldri har sett maken til før. Også har du de største korallrevene rundt om i verden som er i ferd med å dø ut, og livet rundt dem igjen. Det ødelegger livsgrunnlaget til de menneskene som lever av det havet gir.

Les også om den norske startupen Empower som er i gang med å rydde verdens strender for plast:

– Dette er bare begynnelsen