Både røyk og snusposer inneholder store mengder mikroplast og gift. Likevel fortsetter folk å kaste dem på bakken. Nylig ble det plukket 100 000 sigg og snusposer fra Oslos gater.

Nylig plukket Rusken 100 000 røyk og snusposer fra Oslos gater.

Rusken stilte nylig ut 100 000 sneiper og snusposer i et monter (her 80 prosent fullt) i Oslo. Målet er å skape oppmerksomhet rundt all sneipen og snusen som kastes på gatene. Foto: Rusken

– Bare én sneip har 10 000 mikroplastenheter i filteret. Da kan man jo tenke seg hvilket volum det er som kommer ut i havet, sier Jan Hauger, Rusken-general i Oslo kommune.

Snus inneholder også mikroplast, i limet som holder posen sammen.

Nylig ville Rusken, Oslo kommunes “satsing på en ren og trivelig by”, finne ut hvor mange sigaretter og snuspakker folk kaster fra seg.

I løpet av bare fire dager plukket de opp 100 000 sneiper og snus i Oslo. Dette kom altså ved siden av den daglige feiingen og spylingen av gatene. 

Les også: Årets vakreste strandryddingsekspedisjon

Røyk og snusposer inneholder store mengder mikroplast.

I likhet med q-tips og tanntråd skal ikke sigaretter “flushes” ned noe sted – verken i do eller på gaten. Foto: Rusken

Snus og sigaretter ender i havet

– Alle snuspakkene og sigarettene du kaster på gaten, kan til slutt havne i havet. Mye feies opp, men en god del forsvinner også ned i gateristene. Nede i avløpssystemet er det ikke alt som fanges opp, og spesielt ikke når det regner, sier Haugen.

– Da kan det fort havne i havet som mikroplast. Det kommer inn i næringskjeden, i fugl og i fisk. Og så får vi det inn i kroppen igjen.

Les mer: Mikroplast funnet i mennesker

Sigaretter er både giftige og inneholder plast. 10 000 biter mikroplast i filteret, for å være eksakt.

De fleste vet at giftstoffene i røyk og snus er farlige for oss mennesker. Da er det kanskje ikke så overraskende at livet i havet ikke har godt av å marineres i det samme stoffene. Foto: Fried Dough / Flickr

Røyk kan drepe fisk på få minutter

Mange vet ikke at røyk og snus også inneholder store mengder miljøgifter.

– Hvis du putter åtte sneip oppi en liters glassbolle med fisk, er fisken død i løpet av et par minutter. Så mye gift er det i dem, forteller Hauger.

Selv om giften stort sett havner i havet og ikke i en liten glassbolle, gjør det fortsatt skade på natur og dyreliv. Volumene er store – faktisk er sigaretter den enkeltgjenstanden man finner mest av blant forsøplingen i havet.

Snus er et mer nordisk fenomen, sier Haugen. Men det er likevel et alvorlig lokalt forsøplingsproblem.

Les også: Tester ut pant på snusbokser

Hvor skal man kaste røyk? I søpla. Likevel kaster mange røyk på gata og i naturen.

150 ressurspersoner fra Gaterusken, som er ansatt gjennom Kirkens Bymisjons tiltak «I jobb», plukket 100.000 sneip og snus fra store deler av Oslo by på bare fire dager. Foto: Rusken

Skal man kaste røyken i søpla?

Så hvor skal man kaste røyk og snus?

Snusen burde være grei skuring, mener Hauger – de kan kastes i en søppelbøtte, eller oppbevares under lokk i snusboksen.

– Men hva med røyk? Er det ikke sånn at man ikke skal kaste dem i søppelbøttene?

– Mange tror at det kan bli brann i søppelkassene. Og det kan det selvfølgelig bli, om du kaster røyken rett oppi. Men det er ikke vanskeligere enn å knipe av gloen på sigarettsneipen, eller å stumpe den skikkelig før du kaster den. 

Stilte ut 100 000 sneip i Oslo

I forrige uke ble de 100 000 sneipene og snusposene funnet i Oslos gater stilt ut i et monter ved Spikersuppa, for å skape oppmerksomhet rundt forsøplingsproblemet.

Om lag 80 prosent var røyk, ifølge Hauger. Til sammen utgjør det 8 millarder mikroplastbiter, som potensielt ble forhindret fra å finne veien til havet.

Les også: Hva har interiøret vårt med havet å gjøre?

Hvor skal man kaste røyken? I søppelkassene, oppfordrer Rusken-generalen.

Kast røyken i søpla, er oppfordringen fra Jan Hauger (i midten), Rusken-general i Oslo kommune. Foto: Rusken

– Enkelte sikter målrettet på gateristene når de kaster røyken sin, selv om de står rett ved en søppelbøtte. Hva tror du er grunnen til det?

– Mange vet nok ikke at røyk og snus inneholder gift og mikroplast. Det er nok litt underkommunisert, sier Hauger.

I tillegg spiller kanskje alkoholaspektet inn. Mange har noen enheter innabords når de røyker. Ifølge Hauger ligger det “utrolig mye” tobakkssneiper rundt utestedene.

– Er utesteder pålagt å ha søppelkasser utenfor?

– Nei, men de er pålagt å holde det rent. 

Han oppfordrer folk til å bruke byens søppelkasser.

– Det er ikke noe problem å kaste røyk og snus i de 3000 avfallsdunkene som finnes. Stump eller knip vekk gløren først, og kast sneipen. Snusposen kan kastes eller puttes i snusboksen. Det er egentlig veldig enkelt.

Kampen mot plastforsøpling kjempes på flere fronter. Se bildene fra en ny, verdensomspennende aksjon for innføring av pant her:

Aksjonerer for pant i hele verden