Marthe Skøien er en sann heltinne for havet. Hun bor og jobber i Ahangama, Sri Lanka, og hver uke inspirerer hun og viser gjestene ved Lapoint surfcamp hvordan og hvorfor det er viktig å plukke opp søppel og plast på stranden.

Marthe Skøien bor, jobber og surfer på Sri Lanka

I et område med uendelig store utfordringer når det gjelder plast står Marthe Skøien på hver eneste uke for å bedre forholdene både for de lokale og for gjestene med smittende engasjement. I oktober tok hun initiativ til å samle sammen alle surfeskolene i Welligama for å plukke plast sammen, og de klarte å fjerne hele 1 tonn med plast fra stranda og som dermed ikke havnet i havet

Hvem er du?

– Marthe heter jeg. Jeg er en 24 år gammel jente fra Norge som bruker ekstra mye av tiden min på havet.

Månedens havfrue i mars Marthe Skøien

Hva gjør du i disse dager?

– Jeg står opp, tar på meg en badedrakt også surfer jeg. For tiden bor, jobber og surfer jeg på Sri Lanka sammen med Lapoint Surfcamp i Ahangama. Det kuleste av alt er at jeg hver torsdag får med meg en hel haug kule folk og rydder strendene for plast.

Hva gjør du for å ta vare på havet?

– Jeg plukker opp plast på stranden. Det er så enkelt, men også så viktig. Hver uke arrangerer jeg en strandrydding igjennom Lapoint som både gjestene på campen og andre i området har muligheten til å være med på. Utenfor det prøver jeg å lære meg selv og andre om hvordan vi kan forandre vanene våre rundt plast for å redde havet. Vi sitter på så mye forskjellig kunnskap rundt miljøutfordringer, så det er viktig at vi snakker sammen og deler kunnskap og tips.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

– Helt klart å forandre hverdagsvanene våre. Vi er alt for vant med overforbruk av unødvendig plast i hverdagen. Plastposer på butikken, engangsbarberhøvel hjemme og sugerør i brusen. Vi lever i et plastsamfunn hvor engangsbruk har vært en trend altfor lenge. Hvis majoriteten av befolkningen sier nei til unødvendig plast er jeg helt sikker på at ville vi vært mye nærmere et renere hav.

Marthe Skøien tar vare på havet

Hva er dine tre tips for å ta vare på havet?

1. Plukk opp! Uansett hvor du bor eller hvor du er, plast kan reise langt og det meste finner veien til havet.

2. Vær forberedt! Ta med egen pose på butikken, fyll på vannflasken og ta med egne glass når du kjøper nøtter eller annen løsvekt.

3. Vær kreativ! Både når det gjelder å finne alternativer til plastbruken, men også resirkuleringen av den. Gjenbruk av plast er kjempegøy og veldig enkelt. Bruk fantasien. Jeg samler blant annet mikroplast og lager voksskraper til surfebrett, og samler flasker på stranden for å se om jeg kan lage et helt nytt resirkulert surfebrett.

Marthe Skøien og venner plukker plast på stranden

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

– Det er vanskelig å overgå surfing i soloppgangen her i Sri Lanka. Det er ingen mennesker i havet og naturen er så fin, men jeg tror jeg må velge et hav-øyeblikk fra Norge. Det var min første tur til Hoddevik sammen med min venninne Ellen. Vi hadde vært på tur rundt i fjellene hele dagen, og kom ned igjen til stranden til solnedgang. Vi dro på oss våtdrakter og padlet ut. Det var helt magisk å se de høye fjellene, den lille bukten og de fineste longboard bølgene. Man føler seg så bitteliten i den majestetiske naturen. Jeg husker så godt at jeg tenkte at jeg aldri hadde lyst til å padle inn igjen. Det er bare naturen som kan gi oss den følelsen.

Hvem er dine hverdagshelter?

– Uten tvil gjengen som jobber på søppeldynga i Weligama her på Sri Lanka. For syv måneder siden gikk jeg uten forvarsel inn på dynga deres for å se selv hvor all plasten vi plukket endte opp. Uten å nøle viste de meg rundt på området og jeg fikk se alt fra hvordan de ansatte står med gummistøvler i søppelet og manuelt sorterer alt som kommer inn, til hvordan de separer all plast etter farger og form og putter det i de store maskinene. Disse menneskene jobber hver dag for et renere Sri Lanka og fortjener at vi også gjør det vi kan.

Marthe Skøien er en heltinne for havet

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

– Å, det er så mye jeg vil takke havet for! Men kanskje mest av alt vil jeg takke havet for friheten det gir meg, alle vennene det har gitt meg og for at det passer på oss hver eneste dag.