Leonardo DiCaprio er en av vår tids største superstjerner. Men han lar aldri en anledning gå fra seg til å snakke om sitt engasjement for miljøet. Sist i sin takketale på Oscar-gallaen.

leo1Miljøet har alltid vært en hjertesak for deg. Kunne du tenke deg å bli politiker og drive med grønne spørsmål?

– Jeg vet ikke. Det viktigste er klimaspørsmålet, men jeg tror at om vi skal kunne snu utviklingen, så er det veldig nødvendig med sterke pressgrupper og med mennesker som har vilje og styrke til å påvirke systemet. Vi kan ikke stole på politikerne.

Det høres ut som om du er pessimistisk med tanke på fremtiden?

– Vi ødelegger naturen og utrydder arter i en fart som ikke ligner noe vi før har sett. Det er klart at det er mye som peker mot en mørk fremtid, men samtidig vil jeg være optimist og tro at vi kommer til å fikse dette. Men det som virkelig skremmer meg, er at det finnes noe virkelig destruktivt i menneskene.

Du vant en Oscar for rollen din i The Revenant, der du spiller en mann som må slåss mot naturen for å overleve. Det er ikke til å unngå å dra en parallell til alle dagens miljøtrusler. Hva tenkte du under innspillingen?

– Det ble veldig mye om naturen som ble flettet inn i handlingen mens vi filmet, ting som opprinnelig ikke var med i manus; historien om hvordan menneskene erobret naturen. Dette var den første bølgen av kapitalisme som slo til mot det urørte, vakre amerikanske landskapet. Vi drepte dyrene, forfulgte urfolket, som mistet sin kultur, vi hugget ned trærne og utvant oljen. Vi begynte å dominere landskapet, og menneskene har siden det fortsatt med dette rundt om i verden. Dessverre virker det som om vi ikke lærer noe som helst av historien.

Hva er det beste ved å være i naturen?

– Å komme til et sted som er urørt, er som en religiøs opplevelse. Som når jeg har vært så heldig å få besøke Amazonas, og har visst at nærmeste sivilisasjon er flere hundre mil unna.

The Revenant ble laget under veldig tøffe og vanskelige omstendigheter. Hva var den sterkeste opplevelsen?

– Plutselig en dag kom et fantastisk nordlys fra ingensteds. Det var helt magisk, og det beste av alt – det kom med i storyen.

Intervjuet er fra fjerde utgave av Infinitum-magasinet.

Les også: Ein normal vi kan leve med

Les også: – Jeg har lyst til å ta i et tak, og vise litt muskler