Bergans har latt designstudenter ved Esmod designe klær av merkets brukte sportstøy. I kveld stilles klærne ut i Oslo, med mål om å sette fokus på redesign og sirkulær økonomi.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

Det hersket en viss black friday-stemning da Esmod-elevene skulle forsyne seg av brukte Bergans-plagg sist uke.

 – Det er gøy å lage noe som er mer ditt eget. Til nå har vi bare sydd skjørt, sier Ferdinand Günzler, førsteårsstudent ved motefagskolen Esmod.

Det er bare timer igjen til deadline, og rommene på Esmod kryr av virksomme studenter. Kaoset skyldes at friluftsmerket Bergans har invitert Esmod-elever til å redesigne brukt fritidsutstyr, et black friday-stunt som skal sette fokus på redesign og sirkulær økonomi.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

– Jeg hørte akkurat om en undersøkelse som sa at en del nordmenn mener at brukte klær er skitne. Men de er jo ikke det. De blir jo vasket, sier Kamilla Brataas, førsteårs designstudent ved Esmod. Her er hun i ferd med å sy sammen en jumpsuit av en jakke og en bukse.

Påfunnet passer fint i disse gorpcore-tider. En overtrekksbukse ser overraskende bra som croppet jakke, en sovepose med ton-i-ton-trekk har blitt en bemerkelsesverdig fin jakke.

Uken før har studentene fått en innføring i materialkunnskap fra Bergans, og noen tips og triks for å tilrettelegge for en mer sirkulær tekstilbransje.

– Det er jo dette som er fremtiden. Det er nesten rart at vi ikke lærer mer om det, sier Kamilla Brataas, som også er førsteårsstudent ved skolen.

Jenny Skavlan til Ingensteds

I kveld stilles 23 antrekk ut på levende modeller på Ingensteds i Oslo, i et show ledet av Jenny Skavlan. De redesignede klærne kan kjøpes, som seg hør og bør, på gjenbruksappen Tise.

– Vi håper å skape litt engasjement og interesse for redesign. Også kan vi jo lære noe av studentene – kanskje vi plukker opp noe vi bør redesigne selv, sier Yngvill Ofstad, bærekraftansvarlig i Bergans.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

Det 110-årige selskapet har lagt inn en ekstra innsats for å bli mer miljøvennlig og sirkulært de siste årene. I fjor lanserte de for eksempel en egen pantepose som kan bestilles på nett. Folk kan legge brukt sportstøy oppi, sende det ferdigfrankert tilbake til Bergans og få 20 prosent avslag i butikken.

– Man kan jo tenke at avslaget på nye klær fører til mer forbruk. Men erfaringen vår tilsier at vi ikke ville fått inn klærne dersom det ikke var en del av tilbudet, sier Ofstad.

Sykkelvesker som redesign

Mer slitte plagg, eller plagg fra andre merker, blir sendt til UFF. De aller mest slitte Bergans-plaggene blir redesignet til ting som ipad-covere eller vesker man kan ha på sykkelstyret.

Brukttøyet og -utstyret som er i best stand blir solgt til om lag 50 prosent avslag i Bergans-butikken ved Rådhuset i Oslo.

– Det går unna. Folk er stadig innom og spør etter brukte tøy, telt og annet, sier Ofstad.

Selskapet forsøker også å gjøre de nye plaggene mindre miljøskadelige, forteller hun, blant annet ved bruk av resirkulert ull og dun, og mer miljøvennlige innfargingsmetoder.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

Korsstingets dominans

Når de innimellom drar rundt på kjøpesentere eller arrangementer som Vinjerock og Fjellfilmfestivalen og tilbyr gratis reparasjoner, stimler folk til.

 – Det er ofte snakk om veldig enkle reparasjoner, for eksempel lapper på dunjakker som har fått en rift. Ofte kan man for eksempel bare skifte drageren på glidelåsen i stedet for hele greia. Det er en del som ikke helt vet hvordan de kan reparere tingene sine lenger.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

Men selv om korssting har fått dominere for lenge i kunst- og håndverkstimene, og stoppe- og lappeteknikk havnet i skyggen, vet Bergans råd.

– Vi sender med en lappekit på alle dunjakkene. Den er et slags klistremerke med en stoffbit i samme farge. Det er kjempelett, man bare klistrer den på.

Det er også mulig å få en lapp om man kommer innom butikkene, forteller hun.

Utleie kan bli det neste store

 – Hvis du måtte nevnte to grep for å få til en mer miljøvennlig klesbransje, hva skulle de vært?

– Man må jobbe med bærekraft i hele verdikjeden, for det første. Men jeg tror at forbruket må endres om man skal nå FNs klimamål. Vi virksomheter må tilby reparasjoner og utleie, og forbrukerne må ta bedre vare på tingene sine.

Esmod-studenter lager redesign av gammelt Bergans-utstyr

Prosjektet ble innledet med et innføringskurs i materialkunnskap, design og miljøperspektiver.

Bergans har drevet utleie av klær og utstyr ved utvalgte fjellhytter, men jobber nå med å få til utleie på nett, forteller Ofstad.

– Dette med å leie klær, det er litt fremmed for oss nordmenn. Vi liker å eie ting og fylle opp boden med fire soveposer, sier hun.

– Men utleie vokser voldsomt, blant annet i USA, og jeg er sikker på at vi kommer etter. Vi har i hvert fall trua.

Interessert i mote som kan leies? Les om den norske startupen Fjong: 

Hos norske Fjong kan du leie klær