Hva gjør du med restematen før du setter den i kjøleskapet? Legger du den i en bolle med plastfolie over? Det kan i verste fall være farlig for helsen din.

For å gjøre plastfolien myk og bøyelig tilsettes stoffet ftalatet, som også finnes i blant annet lim, maling og lakk. Disse kan ha en hormonforstyrrende virkning, i tillegg til å skade forplantningsevnen, nyrer, lever og et eventuelt foster.

Et alternativ til bruk av plastfolie, kan være å legge en tallerken over matbollen. Selv om dette kan være et sunnere alternativ, blir ikke nødvendigvis holdbarheten på maten like lang som ved bruk av plastfolie. Maten kan dermed ende opp som avfall.

Heldigvis finnes det også en annen løsning som beskytter maten godt, og som samtidig er antibakteriell, vannavstøtende, og helt plastfri og naturlig.

Bivokspapir er et miljøvennlig alternativ til plastfolie

NATURLIG ANTIBAC: Bivoks som hovedingrediens, er i seg selv naturlig antibakterielt og passer derfor godt til matoppbevaring og direkte kontakt med de fleste mattyper.

Bomullsstoff med naturlige ingredienser

Bivokspapir er bomull innsatt med bivoks, jojobaolje og treharpiks. Bivoks skilles ut fra kjertler hos biene og brukes til å bygge opp bikubecellene. Jojobaolje fremstilles av tørkede jojobafrø og treharpiks, altså kvae på trærne som beskytter mot sopp- og insektangrep.

Bivoks som hovedingrediens, er i seg selv naturlig antibakterielt og passer derfor til matoppbevaring. Jojobaoljen, sammen med bivoksen, hindrer uttørking av bivokspapiret, mens treharpiks gjør at matpapiret blir føyelig og kan brettes over skåler, boller og pakke inn grønnsaker uten at man trenger en ekstra hyssing.

– Bivokspapir er i vinden nå, og flere nordmenn har skjønt at vokset matpapir faktisk er en nyttig ting å ha i husholdningen, sier Amanda Villaruel, som er styreleder, medstifter og PR- og presseansvarlig i Be:Eco, som er en økologisk nettbutikk som importerer bivokspapir.

Bivokspapir i mange ulike farger og design

ARTIGE MØNSTRE: Bivokspapir kommer i mange freshe farger. Hvis du lager det selv, kan du bruke bestemors gamle sengetøy, slik som Sofie Moe har gjort.

Hva er fordelene og ulempene ved bruk av bivokspapir?

– Fordelene med bivokspapir er at det er naturlig antibakterielt, lufttett og vanntett på grunn av de tre ingrediensene som er brukt. Vår erfaring er at maten holder seg bedre, og det samme har kundene våre bekreftet. Bivoks er et plastfritt alternativ til plastfolie som kan brukes om igjen, og bidrar derfor til redusert plastbruk på kjøkkenet. Varemerkene som selger bivokspapir skriver at det kan holde seg i opptil ett år, men dersom man vedlikeholder papiret riktig kan det vare lenger. Bivokspapir er enkelt å rengjøre, det bør skylles i lunkent eller kaldt vann med en nøytral såpe, sier Villaruel.

Amanda Villaruel selger bivokspapir

TRENDY NETTBUTIKK: Amanda Villaruel er styreleder, medstifter og fagansvarlig i Be:Eco.

– Ulempene med bivokspapir er at det ikke kan brukes til å lagre kjøtt og fisk på grunn av typen bakterier man finner i kjøtt og fisk. Det kan heller ikke oppbevares eller komme i kontakt med varmekilder. Dette fordi bivoks har et lavt smeltepunkt på circa 60 grader, og mykner allerede ved circa 30 grader. Vokset matpapir kan derfor heller ikke vaskes i varmt vann, fortsetter hun.

Les også: Miljøvennlig emballasje er fremtiden

Les også Er plastemballasje en bærekraftig løsning?

Pakket man inn mat med bivokspapir før i tiden?

– Bivoks har blitt brukt i mange generasjoner til å tette beholdere og for å gjøre ting vanntett. En bivokspapirprodusent fra USA påstår at bivoks ble brukt som konserveringsmiddel av egypterne. Så, på 1900-tallet, ble bivoksinnsatt stoff brukt til å lagre mat, og som dekke over krukker og bokser. Produsenten Bee Green Wraps, som vi kjøper bivokspapir fra, sier at de også i Indonesia har en lang tradisjon for å mikse voks med harpiks, avslutter Villaruel.

Det helseskadelige ved plastfolie

Stoffene i plastfolie er erklært helseskadelige gjennom forskning, men finner de veien inn i kroppen vår? Det kan kanskje seniorforsker ved Folhehelseinstituttet, område for smittevern, miljø og helse; Inger-Lise Steffensen, svare oss på.

Hvilke skadelige stoffer er det som brukes i plastfolien vi har i Norge i dag?

– Et stort antall kjemiske stoffer brukes i plast i Norge og i andre land. Norge følger EUs regelverk på området. Hvilke kjemiske stoffer som finnes i plast varierer avhengig av hva slags type plast det er snakk om, hva den brukes til og så videre. Alle stoffer kan potensielt være helseskadelige, men om de er det eller ikke avhenger av mengden av stoffet man får i seg eller eksponeres for. Før et stoff kan godkjennes til bruk i et matkontaktmateriale av plast, må det godkjennes av European Food Safety Authority, som er EUs organ for å sikre mattrygghet. Stoffene gjennomgår en grundig risikovurdering, og blir tillatt hvis de ikke er helseskadelige. Om et stoff er det eller ikke avhenger av stoffets egenskaper, og hvor mye av det som lekker ut fra plasten til maten. Hvis stoffet kan migrere, vil EFSA sette en grense for hvor store mengder som kan migrere til maten, med en såkalt migrasjonsgrense for stoffet, som sikrer at mengden som migrerer ikke er helseskadelig, sier hun.

Bivokspapir brukes for å oppbevare mat

GAMMEL TRADISJON: Bivoks har blitt brukt i mange generasjoner til å tette beholdere og for å gjøre ting vanntett.

Ifølge Steffensen er det med andre ord i prinsippet hundrevis av potensielt helseskadelige stoffer i plastfolie, men hvis de ikke lekker ut til maten i mengder over migrasjonsgrensen, er de ikke helseskadelige.

– Et problem som kan oppstå er hvis folk bruker plasten til andre ting enn det den er ment å brukes til. For eksempel er en isboks ment å brukes til kald mat. Hvis den settes i mikrobølgeovnen kan det i prinsippet tenkes at det lekker ut stoffer som ellers ikke ville gjort det. All plast bør derfor brukes kun til det den er ment til å brukes til, sier Steffensen.

Mister maten som er pakket inn i plastfolie noen av næringsstoffene?

– Hele poenget med emballasje som plastfolie er at den bidrar til at maten som pakkes inn får lengre holdbarhet, så den mister altså mindre næringsstoffer enn hvis ikke den er pakket inn. I tillegg hindrer emballasjen at maten utsettes for bakterier, som sopp og så videre, sier hun.

Er bivokspapir et gunstig alternativ til plastfolie?

– Umiddelbart vil jeg tenke at det kanskje kan være et problem for noen med allergi. Det bør antagelig heller ikke brukes til å pakke inn mat for spedbarn, siden det ikke anbefales for barn å spise honning, sier hun.

Bivokspapir lages av bomull med bivoks, jojobaolje og treharpiks.

TRE INGREDIENSER: Bivokspapir er bomull innsatt med bivoks, jojobaolje og treharpiks.

Norskprodusert bivoksfolie

I Norge finnes det flere som produserer bivokspapir. En av dem er Sofie Moe. Hun bruker bivoks fra egen gård, økologisk jojobaolje, treharpiks og resirkulert bomull. Moe liker å kalle sitt håndlagde bivokspapir for bivoksfolie.

– Jeg bruker mors gamle sengetøy, som jeg vasker og stryker, før jeg gjenbruker det som bivoksfolie. Folk er opptatt av alternativer til plast, og dette er en veldig god erstatning. Bivoksfolien jeg lager er også komposterbar, eller gjenbrukbar, hvis man setter inn bivoks på nytt, sier hun.

Hvordan har du selv merket at bivoksfolien holder på matens holdbarhet?

– Jeg hadde laget linsepaté og oppbevarte restene i to ulike bokser; en med tallerken over og en med bivoksfolie over. Den med bivoksfolie var helt fin etter noen dager, mens boksen med tallerkenen over hadde mugnet. Det er ingen tvil om at bivoksfolien har en beskyttende effekt. Jeg tror det er en myte at plast er hygienisk. Det er jo bevist at en plastfjøl samler opp mer bakterier enn en trefjøl, for eksempel, sier Moe.

Tror du flere kommer til å gå over til slike miljøvennlige løsninger?

– Vi må i alle fall snu, hvis vi skal berge planeten. Vi må gå for nedbrytbare alternativer og stoppe økningen av mikroplast. Kanskje må vi gå tilbake i tid. Vi kan ikke gjøre alt miljømessig riktig på én-to-tre, men vi kan alle kjempe for en gradvis overgang, sier Moe.

Brød pakket inn i bivokspapir

TIL NISTEPAKKEN: Glem matpapir og mellomleggspapir. Bruk heller bivokspapir i ditt favorittmønster.

Lag ditt eget bivokspapir

Hvis du selv vil lage bivokspapir, til eget bruk eller som et miljøvennlig gavealternativ, trenger du disse tingene:

  • Bomullsstoff (brukt sengetøy kan brukes, men stoffet bør ikke være for tykt)
  • Ca. 30 gram bivokspellets
  • 1 ss jojobaolje per 30 gram
  • Treharpiks for et mer bøyelig og formbart materiale (bruk like mye treharpiks som bivokspellets, evt. litt mer)
  • En glassbolle som tåler varme
  • Chopsticks laget av tre
  • Pensel
  • Ubleket bakepapir
  • Klesklyper
Slik gjør du det:

Har du fått tak i nytt stoff, kan det være greit å vaske det før bruk. På denne måten får du en glatt tekstur på bivokspapiret ved at støv og små stoffrester fjernes først.

1. Vask stoffet med et skånsomt vaskemiddel, som for eksempel såpenøtter.

2. Klipp opp stoffet slik du ønsker, i store og små firkanter eller rundinger. Bruk gjerne en taggesaks for å unngå frynsing. Mål gjerne opp etter boller og bokser du allerede har hjemme.

3. Legg treharpiksen og bivokspelletsene i et vannbad med medium varme. Ingrediensene vil smelte etter hvert, men vær tålmodig. Det er klart når krystallene er oppløste. I ventetiden kan du stryke stoffet.

4. Ta frem en chopstick og rør i blandingen. Tilsett jojobaoljen når blandingen har smeltet helt.

5. Varm opp ovnen til rundt 62-64 grader. Av og til må det varmluft til.

6. Legg et bakepapir på en stekeplate, stoffet oppå og smør inn bivoksblandingen med penselen. Smør på et tynt lag først og helt ut i kantene. Pensle kun den ene siden, væsken vil trekke gjennom under oppvarmingen.

7. Legg stekeplata i ovnen og ta den ut når bivoksen har smeltet inn i stoffet, etter circa 5-6 minutter. Sjekk at hele stoffet er dekket med bivoks. Hvis ikke det er det, smør på litt mer der det mangler og stek på nytt. Hvis ikke bivoksen har trukket helt inn i stoffet, kan du prøve å skru opp temperaturen litt eller kjøre litt lenger steketid.

8. Bruk klesklyper til å henge opp bivokspapiret. Det tar ikke lang tid før det er klart til bruk.

Les også: Nå kan du spise matemballasjen din

Les også: Null avfall, null stress