Skal verden ha noe håp om å nå 1,5-graders målet, må rike land som Norge kutte langt mer enn 45 prosent av sine klimagassutslipp.

Det gås for lave kutt i norges klimagassutslipp

Regjeringen går foreløpig for 12 prosent klimakutt. Da kan det bli mer av dette. Foto: Wikimedia Commons

Da FNs klimapanel lanserte sin siste rapport i oktober, ble det klart at vi må kutte 45 prosent av verdens klimagassutslipp innen 2030 dersom vi skal nå 1,5-gradersmålet. Og det bør vi klare, ifølge rapporten: Verden ved 2 graders oppvarming vil være et langt verre sted å leve enn om vi begrenser oss til 1,5 grader (se faktaboks).

Regjeringen legger opp til 12 prosent kutt i statsbudsjettet, men sier de skal trappe opp ambisjonene. Det store diskusjonstemaet virker å være om de vil klare 45 prosent i det hele tatt.

Men vent nå litt. Verden må kutte 45 prosent i snitt. Betyr det at land som Bangladesh, et fattig land med en brøkdel av en nordmanns klimagassutslipp per person, også må gå for 45 prosent kutt?

De med størst klimagassutslipp må kutte mest

– Det er klart at Norge, som har omtrent dobbelt så store utslipp som verdens gjennomsnitt, må kutte mer enn 45 prosent, sier Tore Furevik, direktør ved klimaforskningssenteret Bjerknessenteret i Bergen.

Det gås for lave kutt i Norges klimagassutslipp

Ender vi på 2 graders oppvarming, kan alle korallrev gå tapt. Får vi til maks 1,5 grader, vil “bare” 70-90 prosent forsvinne. Nå styrer regjeringen mot 3-4 grader. Foto: Wikimedia Commons

Han tror fattige land neppe vil gå med på å måtte gjennomføre like store utslipp som Norge og andre rike høyutslippsland. I de fleste tilfeller vil det også være vanskelig å gjennomføre, fordi det er så lite å kutte i.

– Det enkle svaret er at de som står for store utslipp, er de som må kutte mest. Og de som har lave utslipp må kutte mindre. Noen land må antakelig også få slippe ut mer, rett og slett fordi de har behov for økonomisk utvikling, sier Furevik, som medgir at det har vært lite snakk om problematikken.

– Hvis vi sier at Norge må kutte 75 prosent frem mot 2030, så er vi nok i nærheten av svaret.

Det gås for lave kutt i norske klimagassutslipp

Klarer vi 1,5-graders målet, blir det mindre av dette. Hans / Pixabay

Handlingslamma

– Det er altfor slapt, sier Gaute Eiterjord, leder av Natur og Ungdom, om regjeringens innsats.

For øyeblikket styrer klimapolitikken til den blå-blå regjeringen mot 3-4 graders oppvarming.

Selv har ungdomsorganisasjonen foreslått at Norge skal kutte 60 prosent innenlands innen 2030.

– Blir problemstillingen om at Norge må kutte mer i det hele tatt diskutert fra regjeringshold?

– De snakker sikkert om det internt. Men det de sier utad, er at de skal bli med på større kutt hvis EU øker ambisjonene sine (EU vurderer å øke fra 40 prosent til 45 prosent kutt innen 2030, journ.anm.). De er handlingslamma, og den handlingslammelsen må de ut av.

 

Noen blir så forbanna på regjeringens klimapolitikk at de får lyst til å ikke få barn. Les Infinitum-ambassadør Pia Ve Dahlens brev til Erna her:

Ernas miljøpolitikk: Den beste prevensjon.