Erica Marley gikk fra å jobbe «i olja» til å designe lamper av gjenbruksmaterialer fra loppemarkeder og bruktbutikker.

Erica Marley var sivilingeniør og jobbet i oljebransjen i tre år. Men for to år siden da hun tilfeldigvis var innom en bruktbutikk og så en stor eske med messing og skinn som skulle kastes, startet begynnelsen på et nytt yrke.

– Det var synd å se at så fine kvalitetsmaterialer skulle havne på dynga. Jeg kom på at min mor hadde fortalt meg at hun ønsket seg en ny lampe til bursdagen. De jeg hadde sett på tidligere, og som jeg likte best, var veldig dyre. Jeg tenkte at jeg kanskje kunne lage en selv, og bestemte meg for å gi det et forsøk.

Foto: Michaela Klouda

Erica begynte å lage lamper. Mange lamper. Responsen hun fikk var utelukkende positiv og da hun syklet forbi en interiørbutikk på Grünerløkka, førte tilfeldighetene det til at hun kom i prat med eieren som satt utenfor.

– Jeg stoppet og spurte om hun ville selge noen av lampene mine. Og det ville hun. Det var da det virkelig startet.

erlamp
Nytt liv

Erica tok en sjanse. Hun valgte å gi slipp på den trygge jobben med fast inntekt til fordel for noe håndfast og visuelt.

– Det var utrolig tilfredsstillende å få det til. Jeg elsker å lage lamper og kan sitte oppe til langt på natt når jeg først setter i gang. Det krever en helt annen type konsentrasjon enn å jobbe som ingeniør. Det har blitt min type meditasjon.

 e

Materialene hun trenger finner hun på loppemarkeder og i bruktbutikker. Hun kombinerer rene linjer med naturlige materialer som marmor, metall, skinn og tre, som ofte er flere tiår gamle. Erica bruker ingen avanserte maskiner når hun jobber. Kun en vanlig drill og symaskinen sin.

– Jeg liker spesielt godt de små skjønnhetsfeilene i materialene. Det er så vakkert når man kan se at noe har vært i bruk og gitt glede gjennom flere år. Ujevnhetene gir hver lampe sjel og er med på å fortelle lampens historie, samtidig som det er en slags protest mot det perfekte.

Foto: Alex Asensi

Drives av nysgjerrigheten 

Erica ønsker å vise at brukte materialer kan gi et tidsriktig uttrykk, samtidig som det skapes på en miljøvennlig måte.

– Det er så mye masseproduksjon i verden og jeg liker at lampene er det motsatte av det. Jeg driver med gjenbruk av gammelt materiale, og forurensningen fra produksjonen er minimal. At de er unike gir dem en ekstra verdi og det tror jeg er viktig når man jobber med interiørdesign.

Nysgjerrigheten og følelsen av å skape noe nytt er det som driver henne.

– Jeg er ekstremt dårlig på å gjøre ting jeg synes er kjedelig. Det er ikke lett å leve av å lage lamper, og det siste året har jeg ofte leid ut leiligheten min på Airbnb. Det kan være litt slitsomt å bo på loffen til tider, men det resulterer i hvert fall i mange kosekvelder på sofaen til gode venner.

Foto: Michaela Klouda

 

Les også: Plastjegeren Boyan Slat 

Les også: Et klesplaggs mange liv