Vilde Rolfsen skaper kunst ved hjelp av plastposer – for å inspirere til forandring.

- Det er ikke ok at havet snart har mer plast enn fisk, sier kunstner Vilde Rolfsen.

– Det er ikke ok at havet snart har mer plast enn fisk, sier kunstner Vilde Rolfsen.

– Hvorfor fotografere plastposer?

– Plastic Bag Landscapes ble til da jeg bodde i London. Jeg studerte fotokunst, og ble raskt tiltrukket av stilleben-fotografi. Jeg hadde samlet søppel og andre objekter på gata en stund, inkludert plastposer, og ønsket å lage et prosjekt om søppel og forurensning. I studio begynte jeg å eksprimentere med forskjellige uttrykk, og sånn ble plastposeserien til. I England brukes de tynne plastposene til absolutt alt, og de er helt ubrukelige. Her i Norge kan man i hvert fall bruke Kiwi-plastposene til resirkulering.

– Hva vil du oppnå med kunsten din?

– Jeg ønsker å oppnå bevissthet rundt miljøet. Jeg er veldig opptatt av dyreliv generelt, men havene våres fylles opp så utrolig raskt med plast, og dyrene som lever der har det ikke bra. Det er ikke ok at havet snart har mer plast enn fisk.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vilde Rolfsen (@vilderolfsen) on

– Hva er det beste du selv gjør for miljøet?

– Jeg har kuttet kjøttforbruket, og når jeg spiser kjøtt tenker jeg det er viktig å spise kortreist og økologisk. Jeg var veganer, men det ble plutselig vanskelig og dyrt i Norge etter å ha bodd i England. Jeg spiser ikke grønnsaker som må reise langt, eller som er med på å kutte regnskog og så videre. Vi bor i Norge, og mye mat er importert langveisfra. Soya og dermed tofu er ikke nødvendigvis bra bare fordi det er vegetar. Les på pakken!

Jeg resirkulerer selvfølgelig, men fy søren så mye plast maten vår er pakket i. Det er mitt neste prosjekt; å få matkjeder til å kutte ut plasten, eller bytte den ut med andre ting. Jeg har så vidt begynt å legge igjen plasten i butikken. Tenk om alle gjorde det, da måtte butikkjedene deale med plasten og kanskje sette krav til leverandørene. Jeg har også sluttet å handle nye klær.

Les også: Disse klærne sprer mikroplast

Vilde Rolfsen skaper kunst ved hjelp av plastposer – for å inspirere til forandring.
… og når miljøsynder du?

– Jeg reiser. Når er det fire år siden jeg var utenfor Europa, men allikevel. Flyreiser er en stor synder. Jeg hadde lett tatt tog, men det er dyrt og forbindelsene fra Norge er dårlige.

Viktigste spørsmålet i høstens kommunevalg?

– Det er selvfølgelig mange punkter jeg stemmer etter, men miljø er naturligvis høyest på lista. Det er fint at folk flest tenker miljøvennlig, men samfunnet og regjeringen må følge etter. Det er de som sitter med makta til syvende og sist. Men jeg ser i alle fall et skifte hos personer flest, og det begynner å gå opp for folk at miljø er viktig. Jeg elsker ungdomsopprøret. De kan virkelig gjøre en forskjell, og de har helt rett. Det er sikkert derfor de voksne ikke liker det. Men ungdom i dag er våkne, og mange voksne er redd for forandring. Dessverre.

– Mange vet ikke at røyk og snusposer inneholder plast