Infinitums ambassadører kjemper for en grønnere klode, og ønsker seg større innsats fra politikerne. For å lade opp til lokalvalget, ba vi dem løfte fram noen lokale miljøtiltak og helter.

Saken er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin.

1. Nevn ett tiltak lokalpolitikerne bør gjøre for klimaet eller miljøet.

2. Trekk frem et lokalt miljøtiltak eller en lokal miljøhelt!

Drammenseren Inge Wegge har, i likhet med broren Markus, bosatt seg i Lofoten. Der har han bygget et off grid-hus med solcellpaneler og vindmølle.

Drammenser Inge Wegge har, i likhet med broren Markus, bosatt seg i Lofoten. Der har han blant annet bygget et off grid-hus med solcellpaneler og vindmølle – og laget surfebrett av is. Han ønsker seg økt satsing på miljøvennlig transport i nord. AFP/ Olivier Morin

Inge Wegge, filmskaper og eventyrer

1. Vi trenger et bedre kollektivtilbud her oppe i Lofoten! Jeg vil gjerne ta toget fra Bodø til Oslo, men det tar veldig lang tid, koster mer enn fly og går på diesel (!), og forurenser da masse på veien det også. Samme med busser i Lofoten: Ja takk til mer av det. 

2. Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen for oljefritt LoVeSe. Han har gjort en kjempejobb for aksjonen, og er inspirerende på så mange måter. Alltid blid, og en mester i å tilberede tang!

Les også: Inge Wegge vil lage et surfebrett av is

Amelia Gomez Snerte (t.v.) og Amalie Christin Eliassen fra Hemsedal ønsker seg mer miljøvennlige bygg i kommunen.

Amelia Gomez Snerte (t.v.) og Amalie Christin Eliassen fra Hemsedal ønsker seg blant annet mer miljøvennlige bygg i kommunen. Foto: Anki Grøthe

Amelia Gomez Snerte og Amalie Christin Eliassen, skoleelever

1. Me skulle ønske det vart stilt høgare klimakrav ved bygging av nye boligar i Hemsedal kommune, også hytter. Krav til valg av materiale, straumsparing, oppvarmingskjelde og så videre. Me vil leve grønt, men også bu grønt!

2. Himmelspannet er eit utruleg tøft, lokalt prosjekt som nyttar økologiske råvarer frå bygda til å produsere kortreist, nydeleg mat. Slike tiltak treng me i den framtidige, grøne verda!

Les også: Amalie Eliassen: – Vi har funnet nok olje til å koke kloden

Nikolai Schirmer portrett

Nikolai Schirmer fra Tromsø jobber med filmprosjektet Endless Winter, som dokumenterer hans forsøk på å kjøre ski på mer klimavennlig vis. Han ønsker seg blant annet bedre alpinanlegg fra lokalpolitikerne.

Nikolai Schirmer, proff skikjører, fotograf og filmprodusent.

1. Lokalpolitikerne her i Tromsø burde satse på et bedre alpinanlegg, så skikjørere som meg ikke behøver brenne masse CO2 for å reise bort på ski. Gratis hurtiglading for elbil hadde også vært topp.

2. En lokal miljøhelt er gjengen i PEK, en ideell organisasjon som driver miljøtiltak rettet mot barn og unges kunnskap om og bruk av plastikk.

Les også: – Jeg vil redde snøen for å kjøre i den

Malin Jacob sitt beste lokale miljøtiltak er klimagassbudsjettet i Oslo

Malin Jacob vokste opp i Kristiansand, men bor nå i Lofoten. Hun mener at Oslos klimabudsjett er et godt eksempel på hva kommuner og fylkeskommuner kan gjøre for å kutte utslipp og bidra til å oppfylle Paris-målene.

Malín Jacob, fagsjef for marin forsøpling i kunnskapsbedriften SALT og medgrunnlegger av miljøbloggen Grønne Jenter.

1. Alle kommuner bør se til Oslo! Det er få ting jeg blir så nerdete glad av som klimabudsjettet til Oslo kommune. Ikke bare har Oslo satt seg mål om å oppfylle Paris-avtalen. De har også laget en konkret plan for hvordan utslippene skal kuttes. 

2. Min lokale miljøhelt er Kaja Marie Nyland som er fylkesleder i Nordland Natur og Ungdom, og som arrangerte skolestreik for klima i Lofoten.

Les også: Infinitums miljøseilas når Stavanger

Troels Rosenkrantz er oppvokst i Danmark, men bor nå i Hemsedal. Han ønsker mer hensyn til natur og bærekraft i kommunen etter lokalvalget.

Troels Rosenkrantz er oppvokst i Danmark, og bor nå i Hemsedal. Han ønsker mer hensyn til natur og bærekraft i kommunen etter lokalvalget.

Troels Rosenkrantz, håndverker, filmprodusent, fotograf og praktiker

1. Jeg skulle ønske lokalpolitikerne i Hemsedal der jeg bor ville være best på miljø, bærekraft, innovasjon, lokal mat og gjenbruk. Vi lever av naturen, men vi burde leve med den. Vi må være åpne for at endre på oss selv. 

2. Sivilingeniør og friluftsveileder Nils Faarlund er uten tvil min lokale helt. Sammen med økofilosofen Arne Næss var han med på å skape en dypere forståelse av naturen, og han er også mannen bak Norges Høgfjellsskole. Faarlund er og har vært enormt viktig for Hemsedal, Norge og verden.

Les også: Bygget mikrohus på én sommer

Christine Spiten ambassadør ønsker at lokalpolitikerne blir flinkere til å arrangere søppelrydding i sine nærområder.

Asker-kvinnen Christine Spiten gikk nylig fra gründertilværelsen til jobb i WWF Norge. Hun ønsker at lokalpolitikerne blir flinkere til å arrangere søppelrydding i sine nærområder. Foto: Kjell Ruben Strøm

Christine Spiten, rådgiver for sirkulær økonomi i WWF og medgründer av undervannsdroneselskapet Blueye Robotics

1. Jeg skulle ønske lokalpolitikerne arrangerte rydde-events som virkelig engasjerte oss – utover den ene dedikerte strandryddeuka i året. Veikanter, parker og en lang, flott elv renner gjennom Oslo. Tenk om lokalpolitikerne hadde tittet frem fra kontorer og konferanser og blitt med på rydde-rafting i Akerselva!

2. Jeg er kjempeglad for “Adopter en dyrkningskasse”-prosjektet i bydel Sagene i Oslo. Det er mange pallekasser rundt omkring, med navn på den som har adoptert dem og som tar ansvar for å dyrke mat og pollinatorvennlige planter. Det gjør lokalmiljøet hyggelig, og er en fin måte å minne folk på verdien av natur og plantelivet rundt oss. Tiltaket legger også noe i vektskåla for positive ting vi legger til, kontra det vi må rydde bort (plast, søppel, osv.).

Les også: Christine Spiten og havets øyne

Siddis, nå Oslo-beboer, Simen Andreas Knudsen ønsker at lokalpolitikerne vil ta større hensyn til naturmangfoldet i kommunene.

Siddis og nå Oslo-beboer Simen Andreas Knudsen håper at lokalpolitikerne vil ta større hensyn til naturmangfoldet i kommunene. Foto: Simon Witturp

Simen Andreas Knudsen, leder av innovasjonsforetaket Floke og miljøkollektivet Nordic Ocean Watch.

1. Næringshensyn går stadig foran naturhensyn lokalt. Den balansen kommer neppe til å bli mindre utfordrende med tiden: “Det grønne skiftet” vil også ha et betydelig fotavtrykk på naturen. Klimautfordringen og bevaring av naturmangfold må være to ben vi må stå på med like mye vekt. Vi må også utfordre til nytenking, for eksempel når det gjelder å kombinere fornybar energi og økt naturmangfold. 

2. Stadig flere kommuner får på plass plaststrategier for å redusere forsøpling og bruk av unødvendig plast. Plaststrategier kan også bidra til å etterspørre nye løsninger og utløse innovasjon og utvikling for et nasjonalt og et globalt marked.

Les også: Årets vakreste strandryddingsekspedisjon

Lofoten-beboer Markus Wegge vil prioritere elektrifisering av småfly, den lokale hurtigbåten og Nordlandsbanen.

Lofoten-beboer Markus Wegge vil prioritere elektrifisering av småfly, den lokale hurtigbåten og Nordlandsbanen. Her håper han i havet i en lokal demonstrasjon mot oljeboring utenfor Lofoten og Trænarevet. Foto: Inge Wegge

Markus Wegge, friluftsavhengig hverdagseventyrer

1. Man prøver stadig å finne muligheter for storflyplass her i Lofoten. Jeg synes den ideen skal kastes, og at fokus skal gå til å elektrifisere småflyene som nærmest er som lokalbussen vår her i øyriket. Vi kunne også fått hurtigbåten som går over fjorden til Bodø over på fornybart, og elektrifisert Nordlandsbanen.

2. Odd Arne Sandberg, en sann havets mann. Lærer og leder for folkeaksjonen for et oljefritt LoVeSe, som nå kan juble over at Arbeiderpartiets lar være å konsekvensutrede de kjære områdene våre utenfor her. Dette er en kamp han og mange andre har kjempet i mange år, og jeg synes han fortjener stor hyllest for jobben han har gjort.

Les også: De hoppet i havet – mot olje

Sarpsborg-kvinne og inntil videre Oslo-beboer Pia Ve Dahlen skulle ønske at kommunene tok bedre vare på sine våtmarker og vassdrag.

Sarpsborg-kvinne og Oslo-beboer Pia Ve Dahlen skulle ønske at kommunene tok bedre vare på sine våtmarker og vassdrag. Foto: Aleksander Nordahl

Pia Ve Dahlen, marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean

1. Å si noe konkret om Norge generelt er vanskelig, for vi har så enormt store lokale forskjeller. Men jeg vil si: Ta vare på våtmark og vassdrag! Dette er ekstremt viktige områder for dyrelivet på land, og for livet i fjæra der elver og bekker renner ut. 

2. Min lokale miljøhelt er Sten Helberg, grunnlegger av Kystlotteriet og en ildsjel uten like. Han jobber konstant i motbakke, men får sinnssykt mye ting til å skje allikevel. Vi har laget masse moro sammen, og jeg gleder meg til alt tullet vi skal finne på i fremtiden.

Les også: Er Norge virkelig verdensmester i havforvaltning?

 
Bergenser og nå Oslo-beboer Ina Othilie Vikøren ønsker seg økt satsning på sirkulær økonomi fra kommunen for tingene vi omgir oss med.

Bergenser og nå Oslo-beboer Ina Othilie Vikøren ønsker seg økt satsning på sirkulær økonomi for tingene vi omgir oss med. Foto: Ina Othilie Vikøren

Ina Othilie Vikøren, skikjører, fotograf og bærekraftansvarlig hos H&M.

1. Hvis jeg kun skal velge ett tiltak, skulle jeg ønske det ble lettere å kjøpe og selge brukt, og å reparere det vi har. Momsfritak på reparasjoner er et slikt tiltak, det samme er å fjerne løyver for bruktsalg. 

2. Jeg fortsetter i samme tråd som over (pun not intended), og trekker frem startupen Repairable som virkelig prøver å snu holdningsendringer og markedet for reparasjon av klær. Heia heia!

Stem som et forbilde