Miljøuka har som hensikt å bryte ned barrierer, og finne ut om det er mulig å endre atferd i en mer miljøvennlig retning, i løpet av en kort periode.

kommentarja

For noen uker siden publiserte NRK en video av en sel i Vardø, som hadde rester av plasttau – som aldri vil råtne, tvinnet rundt halsen. Skjebnen til den stakkars selen skapte reaksjoner, selv om den fremdeles bare er én av flere hundretusen marine pattedyr som årlig dør på grunn av forsøpling i havet.

I saken “Det største eventyret” skrev vi om Mats Grimsæth som seilte fra Larvik til Tromsø, tur-retur i seilbåt. Da han lå til kai i Vartdal ble han nysgjerrig på hva som fantes på bunnen av havna. Iført dykkerutstyr hoppet han ut i havet, og endte opp med å fylle en hel konteiner med plast og metallgjenstander.

Miljøsaker preger nyhetsbildet vårt, og det kan nevnes utallige eksempler enn de ovenfor. Forsøpling, klimaendringer, økende CO2-utslipp. Hendelser, som er menneskeskapt, men som mange likevel ikke tar særlig innover seg.

Handling styrer holdning

Ved å ta utgangspunkt i at handling styrer holdning; hvis vi for eksempel starter å resirkulere vil vi etter hvert bry oss mer om miljøet, er en teori vi i Infinitum Movement ville teste ut i praksis. Ønsket om å få et reellt innblikk i hvordan «mannen i gata» tenker og er, førte oss til Selma Bull (20) og Martin Hvam (23). De er begge bosatt i Oslo, og beskriver seg selv som middels, eller lite opptatt av miljøspørsmål.

Nye daglige oppdrag i løpet av én uke utfordrer Selma og Martins vaner. I løpet av eksperimentet får de veiledning og riktig kunnskap på forskjellige interesseområder, for å danne grunnlaget for å ta mer bevisste valg i hverdagen.

Små skritt i riktig retning

Det kan være vanskelig å forstå hvor mye som er innpakket i plast før vi forsøker å leve uten det. Å droppe å ta imot gratis reklame på gata, slik at etterspørselen gradvis stagnerer, og masseproduksjonen stopper opp, er ikke så enkelt å huske på. Og ikke alle vet at dersom én flaske pantes, så spares nok energi til å fullade mobilen tolv ganger.

I det store bildet kan kanskje slik hverdagsaktivisme virke ubetydelig. Men ved å begynne å ta små grep, og samtidig ha i bakhodet at handling styrer holdning, kan det på lengre sikt vise seg å ha store positive ringvirkninger.

En vane utføres som regel ubevisst. Begrepet “ubevisst bevisst” kan handle om å gå forbi en søppeldunk med en tomflaske i hånda, uten engang å vurdere å kaste den fra deg. Da er du på vei i riktig retning, i den retningen jeg håper flere vil gå.

Om Selma og Martin ønsker å ta med seg noe av den nye innsikten videre, gjenstår å se når uka er over. Myten sier at det tar omtrent 21 dager å endre en vane, men forhåpentligvis har Miljøuka tilrettelagt slik at de fortsetter å utføre de nye vanene i ukene fremover, uten at de trenger å tenke over det engang.