Eventyrer, dokumentarfilmskaper og Infinitum-ambassadør Inge Wegge har bygget seg et klima- og miljøvennlig hus som skal bli helt selvforsynt med energi.

Miljøvennlig hus i miljøvennlige materialer

Huset utenfor Kabelvåg i Lofoten er bygget i miljøvennlige materialer. Målet er å bli selvforsynt med energi.

Når og hvorfor valgte du å flytte til Lofoten?

– Jeg flytta opp hit for rundt 12 år siden. Jeg skulle ha siviltjeneste, og fikk plass på Nordland kunst- og filmfagskole. Det var drømmejobben! Her kunne jeg lære om film, surfe og leke i fjellene. Jeg ble bergtatt og forelsket med én gang, og dette har vært mitt hjem siden da. Det er jo helt rått her; masse muligheter for sprell i naturen, og ting forandrer seg hele tiden. Vi har minst åtte årstider, gjerne alle på én dag.

Hva er det beste med å leve i Lofoten og så tett på naturen?

– Jeg elsker å kjenne været! Om det er storm eller blikkstille og sol. Det får meg til å føle meg levende. Jeg liker også at man godtar naturkreftene på en annen måte her. Det er helt greit om flyet ikke går, fergene er kansellert og veiene stengt. Naturen bestemmer, og vi kan ‹ta den ei anna gang›.

Inge Wegge bygger miljøvennlig hus

Inge Wegge ble mer hjemmekjær etter at han ble tobarnsfar. Nå er det minieventyr nær hjemmet utenfor Kabelvåg i Lofoten som gjelder.

Fortell om det miljøvennlige huset ditt! Når og hvordan ble det bygget?

– Vi startet vel for nesten tre år siden, inspirert av selvforsynte Earthship-hus som bygges av bildekk og jord. De varmes opp av sola og lager sin egen strøm. De har et eget kretsløp – ingen kabler inn, ingen ut. Det er ikke alt med bygge metoden som er like meningsfylt i Norge: Vi har for eksempel nok vann, og trenger ikke å samle regnvann fra taket. Her må det også bygges for et litt hardere klima. Vi har gjort mange kompromisser, men en del av grunntanken er der fortsatt.

Kan du fortelle litt mer om valgene i hjemmet deres?

– Vi skal produsere egen strøm med solceller og vindmøller, og lagre energien på brukte batterier. Vi varmer opp huset med sol og vedfyring i to store varmtvannstanker, og har en del gjenbruk i huset. Det er ikke lett å bare ha brukte ting: Ofte er det ikke like bra, det blir minst like dyrt, tar mer tid og må byttes ut raskere. Derfor har vi heller prøvd å bygge et hus som holder lenge og trenger lite vedlikehold.

Innsiden av et miljøvennlig hus i miljøvennlige materialer

Inge Wegge og samboeren holdt seg ikke til én spesifikk mal for hvordan huset skulle bygges. Hjemmet deres er verken 100% passivhus eller plusshus – de har heller latt seg inspirere av de miljøvennlige løsningene som passet dem best.

Hva er de største utfordringene når man skal bygge et klima- og miljøvennlig hus?

– Det er veldig mye man må lære seg, og det finnes så mange løsninger å velge mellom. Det er ikke noen vits i å velge alle, så vi måtte ta valg som passer livsstilen vår. Vi har ikke gjort beregninger på alt i huset, så det går ikke inn under en spesiell kategori som passivhus eller plusshus. Men det er bygget mer eller mindre slik det var naturlig for oss å gjøre det.

Hva er det beste med å bo i et økohus?

– Det føles godt når sola skinner gjennom de store vinduene våre og varmer opp huset.

Inge Wegge off grid

– Om alle gjør litt, og får det inn i hverdagen, tror jeg mye er gjort, sier Inge Wegge om hvordan man kan bli litt mer miljøvennlig.

Hva blir ditt neste eventyr?

– Verden lokker, men som sagt er det de små eventyrene rundt meg som er i fokus nå. Jeg vil gjerne gjøre flere prosjekter her i Lofoten. Se hva jeg kan gjøre som faktisk påvirker folk.

Dine beste tips til en mer miljøvennlig livsstil?

– Om alle gjør litt, og får det inn i hverdagen, tror jeg mye er gjort. Det er mye fokus på gjenbruk, resirkulering og smarte ting som er miljøvennlige. Men det finnes vel egentlig få ting som er virkelig miljøvennlige, altså som gjør miljøet bedre? De fleste “miljøvennlige” ting er jo bare mindre dårlige for miljøet. Det eneste miljøvennlige er å forbruke mindre.

Siden vi lagde denne reportasjen, har Inge Wegge koblet seg av strømnettet og lever kun på egenprodusert strøm. Les om hvordan det går her:

Off grid i Lofoten