Torill Varberg(30) er fra Svolvær i Lofoten, men flyttet til Tromsø i  2005 for å studere. Hun er utdannet jurist og jobber nå som studentombud ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Har du en god miljøvane?

– Jeg er veldig påpasselig med å sortere søppel – spesielt plast. Det finnes så mange gode alternativer til plast og engangsartikler at bare små justeringer i hverdagen vil ha en stor effekt for miljøet.

Hva er din dårligste miljøvane?

– Jeg kjører bil til jobb nesten hver dag.

Hva er det minst miljøvennlige hjemme hos deg?

– Det tror jeg må være Nespresso-maskinen.

Jeg mener det ikke er rettferdig å avle fram dyr for fredagstacoens skyld.

Torill Varberg
Torill Varberg bestemte seg for å kutte ut kjøtt

Hva er ditt stolteste miljø-øyeblikk?

– Det må nok rett og slett være den dagen jeg bestemte meg for å kutte ut kjøtt. I 2010 ble jeg, da jeg så filmen Earthlings, brutalt konfrontert med måten vi behandler dyr på. Jeg var helt i sjokk og skrek høyrøsta til alle rundt meg om hvor forferdelig vi behandler dyr, og at vi alle må bli vegetarianere. Selv om filmen ga meg et engasjement for dyrevelferd, ga den få faktiske opplysninger om fordeler og ulemper ved kjøttindustrien – noe som bidro til at jeg sjeldent klarte å svare godt for meg i diskusjoner vedrørende temaet.

Jeg begynte derfor å undersøke industrien nærmere, og vurderte pro et contra å kutte ut kjøtt av hensyn til blant annet etikk, miljø og helse. Hva angår miljø, vet vi at norsk jordbruk avgir ca 4,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter, hvorav nesten halvparten kommer fra metan- og lystgassutslipp fra husdyr og gjødsel. Kjøtt- og melkeproduksjonen er derfor en viktig kilde til forurensning, så å redusere kjøttinntaket vil klart ha en gunstig miljøeffekt. Så i tillegg til at jeg mener det ikke er rettferdig å avle fram dyr for fredagstacoens skyld, besluttet jeg på bakgrunn av dette å kutte ut kjøtt og fugl fra kosten. Jeg spiser fortsatt fisk og melkeprodukter.

Man behøver ikke gjøre store livsstilsendringer for å bidra til et bedre miljø.

Har du ett eller flere personlige miljømål?

– Jeg har satt meg tre miljømål for året. 1. Det første målet, som er satt av hensyn både til miljø og dyrevelferd, er å kutte ut meieriprodukter. 2. Videre skal jeg bli flinkere til å sykle til jobb. 3. Til slutt skal jeg kjøpe resirkulerbare kaffekapsler til Nespresso-maskinen i stedet for engangskapsler.

Torill Varberg

Hvordan ser framtiden ut?

– Jeg har stor tro på at vi alle kan gjøre en forskjell. Og selv om jeg anbefaler folk å gå over til et kjøttfritt kosthold, om så bare redusere inntaket av animalske matvarer, behøver man ikke gjøre store livsstilsendringer for å bidra til et bedre miljø. Det er så lett å endre små vaner som har stor betydning for miljøet, forteller Torill Varberg.