Visste du at det er pant på gløgg? Hvert år havner en kvart million gløggflasker andre steder enn i pantemaskinene.

Det er pant på gløggflasker, men ikke alle har fått det med seg.

Det er pant på gløggflasker, men ikke alle har fått det med seg. Noe av årsaken kan være formen på flasken, som skiller den ut fra de “vanlige” panteflaskene. Foto: Katrine Lunke

Et juletegn like sikkert som mandarinskall og akevittdrita 60-åringer? Gløgg. Hele 90 prosent av nordmenn skal etter sigende drikke det krydrede brygget i jula, men ikke alle panter etterpå. Årlig havner nemlig hele 250 000 gløggflasker andre steder enn i pantemaskinen.

– Vi tror det kan være den uvanlige formen som gjør at mange ikke er klar over at det er pant på plastflaskene med gløgg, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i panteselskapet Infinitum.

Flere “rare” flasker er utsatt

Det har vært pant på plastflasker med gløgg helt siden 2001, men andelen som har blitt pantet har steget saktere enn i andre grupper. Gløggen er ikke alene om sin lave panteandel. En rekke saftflasker og smoothieflasker har også lavere panteandel enn gjennomsnittet.

– De alle fleste har svært gode pantevaner på øl, brus og vann. Her pantes nesten alle bokser og flasker. Derimot virker det som noen ikke helt har fått med seg at det er pant på nær alle produkter, også de litt spesielle flaskene, sier Varberg.

Det er pant på gløgg, men ikke alle har fått det med seg.

Usikker på om en flaske eller boks kan pantes? Se etter det firkantede pantemerket med et tall inni! Akkurat dette bildet er imidlertid litt utdatert: Panten gikk i år opp fra 1 og 2,50 kr til henholdsvis 2 og 3 kr.

97 prosent retur

I gjennomsnitt returneres 97 prosent av alle plastflasker og drikkevarebokser som deretter gjenvinnes til nye flasker, plastprodukter og nye bokser. I løpet av ett år blir det over én milliard enheter.

– Prosentene som mangler utgjør pant verdt hele 150 millioner kroner, som norske forbrukere går glipp av. Det er dumt for lommeboken og synd for miljøet, sier Varberg.

– Å gjenvinne flaskene i stedet for å lage nye, reduserer bruken av olje. Og å lage bokser av gjenvunnet aluminium krever minimalt av energi i forhold til å lage en helt ny boks.

Engasjert i kampen mot plastforsøpling? Les om den norske startupen Empower som forsøker å rydde verdens strender for plast

Ny startup vil betale for plastrydding