Fremtidens mat går på seks bein. Er det kanskje den eneste måten vi kan overleve på?

Vi lever på en insekt- planet. 6 millioner biller, åmer og flyvende krypdyr deler plassen med oss. De fjerner møkken vår, de bestøver blomstene våre, de fôrer dyrene vi spiser. Vi ville ikke klart oss uten dem. Men er det også billene som skal redde planetens matmangel?

– Spis mer insekter!

Det er den korte oppsummeringen av den ferske (og tunge) rapporten fra FNs landbruksorganisasjon. De har identifisert mer enn 1900 spiselige krypdyr på jorden. Flere hundre av dem er allerede på tallerkenen i mange land.

FN anslår at rundt to milliarder mennesker spiser et stort utvalg av insekter, både i rå og stekt form. De fleste av dem bor i utviklingsland i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Land som Mexico og Thailand er aller mest ivrige entomofager, eller billespisere. Hvis vi skal møte befolkningsveksten og det økende matbehovet, er også vi 
i Vesten nødt til å spise mer kravlende kost, mener FN-rapporten.

På en TED-konferanse for et par år siden argumenterte nederlandske Marcel Dicke, professor i entomologi, for å spise mer insekter. Professoren som kalles insektambassadøren, er ikke i tvil om at insekter kommer til å være en del av fremtidskosten. De vil først komme som tilsetninger, og i bearbeidet form, men etterhvert som mer og mer synlige insekter i maten. Selv har han vært vegetarianer lenge og syns ikke det er verre å spise reker som har bodd i sjøen enn de som har bodd på landjorda.

Når vi blir 30 prosent flere på kloden, vil etterspørselen etter kjøtt øke. Når jorden de neste 40 årene får tre milliarder flere munner å mette, betyr det at landbruket må økes med 70 prosent. Jo mer velstående vi blir, dess mer kjøtt spiser vi. Det kommer til å bli en enormt økende etterspørsel etter kjøtt. Mange blir nødt til å livnære seg av mat som har gått på seks bein, mener Dicke. Det viktigste svaret hans på hvorfor vi skal spise insekter er likevel: – Because they are delicious!

Før vi spør en av verdens mest kjente billekokker, The Bug Chef, om hvordan det smaker, er det naturlig å minne om de rasjonelle argumentene: Insekter er fulle av proteiner, fiber, mineraler og sunne fettsyrer. Små gresshopper er ikke langt unna mager karbonadedeig i proteininnhold. De trenger mindre mat, for hvert gram mat de produserer, enn kyr, griser og sauer. Insekter er mer effektive proteinprodusenter. Det skal 10 kilo fôr til for å lage 1 kilo oksekjøtt eller 5 kilo kylling. Den samme mengden fôr blir til 9 kilo insektproteiner.

Dessuten promper de ikke drivhus- gasser slik oksene gjør. Og etterlater seg mye, mye mindre møkk.

Men hvordan smaker det?

Hvis David George Gordon, forfatteren av kokeboken The Bug Chef, skal oppsummere smaken av biller, kommer han opp med ordet «nøttete». Men det er ikke alle insekter som smaker så mye. Det kan like godt være et proteintilskudd, eller et sprøtt tilbehør når han lager gresshoppe-taco, karamelliserte biller og smørdampede hvitlarver. Mange syns det er i beste fall spennende, i verste fall ekkelt og angstfremkallende.

Han tror det er visuelt og kulturelt betinget.

– Det handler om hvordan vi her i Vesten har fryktet at insekter skulle ødelegge avlingene våre. Eller at de er farlige og bærer sykdommer. De har vært sett på som fiender, sier Gordon, som gjennom arbeidet med å skrive insektenes bakgrunnshistorie har funnet ut at under en halv prosent av alle kjente insekter er farlige for mennesker, husdyr eller avlinger.

– I Japan har barna biller som kjæledyr, det fører til et annet syn på insekter, mener han.

Billekokken påpeker at det ikke er lenge siden vi syntes at sushi var veldig skummelt. Samtidig minner han om at franskmennene spiser snegler, skandinavene spiser rakfisk. Og de ser jo på det som helt normal føde.

– Vi spiser jo jevnlig høne-egg. Som
 i praksis er hønenes menstruasjon.
 Vi hater kakerlakker og syns de er skitne. Men de er egentlig veldig renslige dyr. Det er de nødt til å være, sier forfatteren, som jevnlig har sesjoner med billemat
 på museer, matfestivaler og universiteter. Hans egen favoritt er retten Fried Green Tomato Hornworm (Tomatsvermer).

– Når jeg spør hva folk syns om smaken, svarer de fleste: «Slett ikke ille!» Det de egentlig mener er: «Jeg er fortsatt i live!». Det er en holdning som er nødt til å endre seg. Min holdning er: Kom over frykten. Spis biller!»I gjennomsnitt spiser vi allerede et halvt kilo insekter i løpet av et år uten 
å vite om det. De kommer gjennom fargestoffer i mat (eller Campari) og insektfragmenter i matvarer som salater, sjokolade, mel eller tomatsaus.Cereal - Stick Insect