I et knapt år har Inge Wegge ønsket å lage surfebrett av is, og surfe dem i Lofotens bølger. Nå trenger han bare hjelp til å få ferdig dokumentaren om prosjektet.
– Jeg vet ikke helt hvordan ideen kom, sier Inge Wegge.
Det siste året har Inge, makker Jørn Ranum og resten av teamet deres forsøkt å lage surfebrett av is. Prosessen så langt, som blant annet har involvert noen hundretalls kilo is og kuldegrader i Lofotens landskap (se snutten over), har blitt behørig dokumentert på film.
Prosjektet er altså godt i gang, men det er fortsatt en vei til målet. Håpet nå er at en crowdfunding-kampanje kan bidra til å få ferdigstilt dokumentaren.

Det tok ikke mange minuttene før brettene smeltet i møte med den varme Golfstrømmen. F.v. Lisa Blom, Oskar Nordin og Mattias Hörnquist.
– Jeg tror det begynte så smått da Jørn lagde en skatefilm der skatere skatet på sand og vann, sier Inge.
– Også ble vi inspirert av en kompis som surfer på alt han finner. Han hadde tatt med seg et isflak ut i vannet en dag, og vi tenkte: Tenk å lage et ordentlig surfebrett av is. Det er det ingen som har gjort før.
Eller, det er visst noen som har prøvd å gjøre det i Sør-Afrika, kommer Inge på.
– Men det funket visst ikke så bra.
Smeltende surfebrett
Det er ikke første gang eventyrer og filmskaper Inge gir seg i kast med et litt uortodokst filmprosjekt.
Tidligere har han blant annet overvintret i en hytte bygget av strandsøppel i Nord-Norge med makker Jørn, og tilbragt 2 måneder i telt på Bjørnøya utenfor Svalbard. Dokumentarfilmene han laget om prosjektene har vunnet flere internasjonale priser.
– Vi har bevisst prøvd å ikke gjøre noe research før vi satte i gang. Vi ville gjøre alle feilene på film, og la det være en leken, eksperimentell prosess, sier Inge om surfebrett-prosjektet.

En utfordring med å bruke surfebrett av is, er tyngden. Et brett av stålis veier 60-80 kilo, et vanlig surfebrett veier 2-3.
Å surfe på et brett av is er nok lettere i Lofoten enn i Sør-Afrika. Men det har ikke gått på skinner i nord heller, der Golfstrømmen varmer havet.
– Den største utfordringen har vært at isen begynner å smelte så fort den kommer i vannet. I tillegg blir brettet glatt som en ål.
I begynnelsen håpet teamet å kunne skjære løs naturlig frosset is, men isen var for dårlig.
– Den var veldig porøs, med mye luftlommer. Så fort vann begynte å komme inn i hullene, smeltet brettet utrolig kjapt.

Det var ikke snakk om å putte noe i brettet som ikke kunne tilbakeføres til naturen, forteller Inge Wegge.
Løsningen ble å lage brettene under mer kontrollerte former. De fikk plass i et fryselager for fisk som holdt 25 minusgrader, og kunne dermed lage brett av stålis.
– Surfebrett er miljøverstinger
– Noen spør seg kanskje om hvorfor dere gjør det her?
– For det første er det skikkelig gøy. Også er det noe fint med det å surfe på vann i vann. Brettet går fra vann til is, og så tilbake til vannet igjen, og blir på et vis resirkulert. Det er noe vakkert ved det, at det er så rent.

– Det var ganske tankevekkende at når brettet først begynner å smelte, gikk det så ufattelig fort, forteller Inge Wegge. Over er surfer Pontus Hallin i godt driv.
De kunne ha lagt isopor inni isen for å gjøre brettet lettere, sier Inge. Men det har ikke vært snakk om å putte noe i brettet som ikke hører hjemme i naturen.
– Surfebrett er skikkelig miljøverstinger ressursmessig. De er fulle av isopor, epoxy og masse giftstoffer. Merker som Firewire lager riktignok langt mer miljøvennlige brett, men de har fortsatt isoporkjerne i midten.
I tillegg er surfebrett skjøre.
– Treffer de en stein, er de ødelagte. Det er ikke til å komme unna at surfebrett er en forbruksvare.

Filmskaper, eventyrer og Infinitum-ambassadør Inge Wegge med brett.
Mange vil nok også se parallellen til global oppvarming og polsmelting når de ser filmen.
– Det var ganske tankevekkende at når brettet først begynner å smelte, gikk det så ufattelig fort. Surfebrettet kan holde seg i dagevis i luft som holder rundt null grader. Men med en gang det ender i havet: Poff, så er det borte på 20 minutter.
Satser på crowdfunding
Det som gjenstår for å få ferdig dokumentaren, er å få en profesjonell surfer til å surfe så mye som mulig på isbrett, filme det og få støtte til etterarbeidet, forteller Inge.
Nå har han og teamet startet en Indiegogo-kampanje for å få hjelp til å komme i mål med dokumentaren.

Skal filmteamet få nok minutter surf til filmen, må 20 til 30 isbrett ligge klare.
– Det vi trenger er to dager med gode bølger, og masse, masse brett tilgjengelig. Skal surferen få mest mulig tid i vannet, trenger vi også hjelpere, for brettene er sjukt tunge. Klarer vi det, er vi sikre på at vi har en surfer stående på et isbrett i Arktis til slutt.
Vil du støtte Inges prosjekt? Da kan du bidra her!
Inge har også spennende prosjekter gående på land. Her kan du for eksempel lese om off grid-huset han har bygget i Lofoten: