I et knapt år har Inge Wegge ønsket å lage surfebrett av is, og surfe dem i Lofotens bølger. Nå trenger han bare hjelp til å få ferdig dokumentaren om prosjektet. 

– Jeg vet ikke helt hvordan ideen kom, sier Inge Wegge.

Det siste året har Inge, makker Jørn Ranum og resten av teamet deres forsøkt å lage surfebrett av is. Prosessen så langt, som blant annet har involvert noen hundretalls kilo is og kuldegrader i Lofotens landskap (se snutten over), har blitt behørig dokumentert på film.

Prosjektet er altså godt i gang, men det er fortsatt en vei til målet. Håpet nå er at en crowdfunding-kampanje kan bidra til å få ferdigstilt dokumentaren.

Parallellen til global oppvarming er åpenbar, mener Inge Wegge

Det tok ikke mange minuttene før brettene smeltet i møte med den varme Golfstrømmen. F.v. Lisa Blom, Oskar Nordin og Mattias Hörnquist.

– Jeg tror det begynte så smått da Jørn lagde en skatefilm der skatere skatet på sand og vann, sier Inge.

– Også ble vi inspirert av en kompis som surfer på alt han finner. Han hadde tatt med seg et isflak ut i vannet en dag, og vi tenkte: Tenk å lage et ordentlig surfebrett av is. Det er det ingen som har gjort før.

Eller, det er visst noen som har prøvd å gjøre det i Sør-Afrika, kommer Inge på.

– Men det funket visst ikke så bra.

Smeltende surfebrett

Det er ikke første gang eventyrer og filmskaper Inge gir seg i kast med et litt uortodokst filmprosjekt.

Tidligere har han blant annet overvintret i en hytte bygget av strandsøppel i Nord-Norge med makker Jørn, og tilbragt 2 måneder i telt på Bjørnøya utenfor Svalbard. Dokumentarfilmene han laget om prosjektene har vunnet flere internasjonale priser.

– Vi har bevisst prøvd å ikke gjøre noe research før vi satte i gang. Vi ville gjøre alle feilene på film, og la det være en leken, eksperimentell prosess, sier Inge om surfebrett-prosjektet.

Inge Wegge lager dokumentar om surfebrett laget av is

En utfordring med å bruke surfebrett av is, er tyngden. Et brett av stålis veier 60-80 kilo, et vanlig surfebrett veier 2-3.

Å surfe på et brett av is er nok lettere i Lofoten enn i Sør-Afrika. Men det har ikke gått på skinner i nord heller, der Golfstrømmen varmer havet.

– Den største utfordringen har vært at isen begynner å smelte så fort den kommer i vannet. I tillegg blir brettet glatt som en ål.

I begynnelsen håpet teamet å kunne skjære løs naturlig frosset is, men isen var for dårlig.

– Den var veldig porøs, med mye luftlommer. Så fort vann begynte å komme inn i hullene, smeltet brettet utrolig kjapt.

Inge Wegge lager mljøvennlige surfebrett av is

Det var ikke snakk om å putte noe i brettet som ikke kunne tilbakeføres til naturen, forteller Inge Wegge. 

Løsningen ble å lage brettene under mer kontrollerte former. De fikk plass i et fryselager for fisk som holdt 25 minusgrader, og kunne dermed lage brett av stålis. 

– Surfebrett er miljøverstinger

– Noen spør seg kanskje om hvorfor dere gjør det her?

– For det første er det skikkelig gøy. Også er det noe fint med det å surfe vann i vann. Brettet går fra vann til is, og så tilbake til vannet igjen, og blir på et vis resirkulert. Det er noe vakkert ved det, at det er så rent. 

Miljøvennlig surfebrett av is

– Det var ganske tankevekkende at når brettet først begynner å smelte, gikk det så ufattelig fort, forteller Inge Wegge. Over er surfer Pontus Hallin i godt driv.

De kunne ha lagt isopor inni isen for å gjøre brettet lettere, sier Inge. Men det har ikke vært snakk om å putte noe i brettet som ikke hører hjemme i naturen.

– Surfebrett er skikkelig miljøverstinger ressursmessig. De er fulle av isopor, epoxy og masse giftstoffer. Merker som Firewire lager riktignok langt mer miljøvennlige brett, men de har fortsatt isoporkjerne i midten.

I tillegg er surfebrett skjøre.

– Treffer de en stein, er de ødelagte. Det er ikke til å komme unna at surfebrett er en forbruksvare.

Inge Wegge vil lage dokumentarfilm om surfing på surfebrett av is.

Filmskaper, eventyrer og Infinitum-ambassadør Inge Wegge med brett.

Mange vil nok også se parallellen til global oppvarming og polsmelting når de ser filmen.

– Det var ganske tankevekkende at når brettet først begynner å smelte, gikk det så ufattelig fort. Surfebrettet kan holde seg i dagevis i luft som holder rundt null grader. Men med en gang det ender i havet: Poff, så er det borte på 20 minutter. 

Satser på crowdfunding

Det som gjenstår for å få ferdig dokumentaren, er å få en profesjonell surfer til å surfe så mye som mulig på isbrett, filme det og få støtte til etterarbeidet, forteller Inge.

Nå har han og teamet startet en Indiegogo-kampanje for å få hjelp til å komme i mål med dokumentaren.

Surfebrettene av is har klare paralleller til global oppvarming og polsmelting

Skal filmteamet få nok minutter surf til filmen, må 20 til 30 isbrett ligge klare.

– Det vi trenger er to dager med gode bølger, og masse, masse brett tilgjengelig. Skal surferen få mest mulig tid i vannet, trenger vi også hjelpere, for brettene er sjukt tunge. Klarer vi det, er vi  sikre på at vi har en surfer stående på et isbrett i Arktis til slutt.

Vil du støtte Inges prosjekt? Da kan du bidra her!

Inge har også spennende prosjekter gående på land. Her kan du for eksempel lese om off grid-huset han har bygget i Lofoten:

Off grid i Lofoten