Selv ikke så langt bort man kan komme fra sivilisasjonen er det fritt for spor av menneskelig forurensing. Vi ble med Inge Wegge til Svalbard, der den mektige og urørte naturen gjør vår negative påvirkning av miljøet enda tydeligere.

Inge Wegge er en eventyrer. Etter en vinter på en øde strand nord for polarsirkelen og to måneder på Bjørnøya må man regne med å bli omtalt som det. Men det handler ikke bare om store og lange ekspedisjoner for Inge. Det handler også om nære, kortere, dagligdagse eventyr. Og for Inge henger det å bruke, oppleve og nyte naturen uløselig sammen med ønsket om å ta vare på den.

Naturen blir som en kompis som du er glad i, og du synes ikke det er kult å se kompisen din full av søppel. Du vil ta vare på den.

ingewegge-svalbard06

Inge Wegge har valgt å bosette seg i Lofoten. Det i seg selv skulle kvalifisere til eventyrtilværelse for enhver friluftsinteressert person. Og også jobben er et friluftseventyr. Inge livnærer seg med filmkamera som arbeidsverktøy og naturen som studio, og har laget flere dokumentarfilmer og TV-produksjoner med friluftstema. I tillegg arbeider han som filme på TV-progammet 71 grader nord. Det handler altså ikke bare om eventyr for sin egen del, men også om å formidle det til andre.

Jeg vil inspirere folk til å dra ut i naturen, fordi jeg tror at når folk er ute så får de et forhold til naturen og ved det får de mer lyst til å ta vare på den. Ved å kunne dele opplevelsene mine med andre, så merker jeg at jeg kan inspirere folk.

Ingewegge-svalbard28

Vi ble med Inge til Svalbard, på en båttur med det pensjonerte hurtigruteskipet MS Nordstjernen rundt Spitsbergens nordvesthjørne og helt til 80 grader nord. Infinitum-ambassadør Inge Wegge viste film og fortalte medpassasjerene om sitt forhold til naturen, ryddet søppel på strendene og hadde det ellers eventyrlig både til lands, til vanns og i luften. (Som du kan se av filmen under) Turoperatøren Spitsbergen Travel ønsker at så mange som mulig skal få oppleve naturen i Arktis, samtidig som de ønsker å være miljøbevisst i alt de gjør. På denne tematuren var fokuset på hvordan søppel, plast og miljøendringer påvirker livet i arktis, og hvordan alle ved hjelp av små men viktige bidrag kan være med på å utgjøre store forskjeller, som ved det å aldri kaste fra seg noe i naturen og plukke med seg søppel som man finner når man er ute.

Jeg tror det er utrolig viktig at alle gjør sitt. At man istedenfor å tenke at “jeg har ikke noe å si”, at “jeg kan godt kaste fra meg den ene flaska, det gjør ikke noe”, så er det å viktig å snu dette til at “hvis jeg bare panter den ene flaska, så har det faktisk en betydning”.

På en av de øde strendene der vi gikk i land for å rydde søppel, fant vi en fiskekasse og på en halvtimes tid fylte vi denne helt opp med annet plastsøppel fra et begrenset område av stranden. At det kan være slik, så langt fra sivilisasjonen, langt nord for der iskanten går om vinteren, viser veldig tydelig hvordan det vi mennesker foretar oss påvirker naturen som oftest langt utenfor det vi selv kan se og er klar over. Når det gjelder søppel i havet kommer det meste fra fiskeindustrien, og mye av søppelet på Svalbard kommer drivende langveis fra. Noe er kastet på land og skylt i havet og noe er kastet i havet fra land eller fra båter. Her er også plastflasker et kjent problem, først og fremst fra land som ikke har et like godt og fungerende system som vår panteordning, men også en og annen norsk panteflaske havner i naturen. Og hver eneste èn er èn for mye, særlig med tanke på at vi ikke bare hindrer plastforurensing men også sparer energi og ressurser ved å gjenvinne hver flaske.

Jeg tror de som resirkulerer mye overfører den tankegangen til resten av livet sitt; Kjøper litt minde ting, kjører litt mindre bil, kaster litt mindre mat.

Ingewegge-svalbard27

Ingen av oss er perfekte, og det er nok ytterst få mennesker i den vestlige verden som lever 100% miljøvennlig og klimanøytralt.  Samtidig har vi enkeltmennesker til sammen enormt mye forbrukermakt, og det er vi, konsumentene, som er siste ledd produksjonskjeden. Ved å tenke nøye over hva vi kjøper, hvor mye vi kjøper og hvordan vi kvitter oss med ting har vi kommet langt, mener Inge. Han er en av de som tar både kildesortering, gjenbruk og forbruk alvorlig, og har satt fokus på dette gjennom filmene fra eventyrene sine, for eksempel ved å spise kun utgått og kastet mat.  I filmen under kan du også se hvordan Inge resirkulerer frityrolje som drivstoff til bilen sin, istedenfor diesel. Vi er nok ikke alle skåret ut til å bli like store eventyrere og miljøhelter som Inge. Men alle kan gjøre noe, alt hjelper og det har en verdi.

Inge Wegge for Infinitum

Les også: Langt nord for sola

Les også: På road trip med Terje