Hvor ble det av enøk nå som vi trenger det som mest?

Det starter så fort jeg hører vekkeklokka ringe om morgenen. Hverdagen ringes inn og valg må tas. Fra det kalde soverommet iler jeg inn på badet, jeg er sjeleglad for endelig å ha et bad med varmekabler på gulvet.

Jeg koser meg i varmen, men bismaken kommer fort, det er kanskje et par grader for varmt? Det er deilig med et varmt badegulv når det er kaldt alle andre steder, men de sier jo det er sunt å fryse litt også, og dessuten skal jeg snart ut av døra uansett. Jeg burde skru ned varmen på badet og senke energibruken, men hvor ille er det egentlig? Heldigvis dusjer jeg ikke hver morgen da. Jeg håper det veier litt opp for de ekstra varmegradene.

Kaffen smaker ekstra godt når man vet at man gjør det rette.

Ut på kjøkkenet. Drikker litt vann, tar min daglige dose tran og setter på kaffe.

Lar nok vannet renne litt for lenge, burde slutte med det, burde jo ikke bruke mer vann enn nødvendig. Det får gå.

Men mer om dagens største utfordring hittil, kaffe.

Hvem skulle tro at en så enkel og naturlig del av hverdagen kan by på så mye hodebry. Mitt nåværende system er å koke opp vann i en kjele på komfyren, ta økologisk kaffe oppi et ubleket kaffefilter, sette filteret i en håndbrygger av porselen og la kaffen renne ned i en termoskanne eller kopp, et såkalt håndbrygg. Dette høres kanskje greit nok ut og jeg er temmelig sikker jeg ikke begår miljøkriminalitet her, men jeg er likevel sikker på at prosessen kan optimaliseres betydelig.

Hverdagsbekymringene

For det er nettopp det som er problemet med å være bevisst på miljøet og bevisst på de valgene man tar i hverdagen. Det er umulig å gjøre alt rett og det dukker stadig opp en gnagende samvittighet. Jeg klarer stort sett å legge bekymringene bak meg ganske raskt og kaffeproblematikken er ute av hodet før koffeinen er tatt opp i blodet. Men så er den tilbake igjen neste gang kaffen skal settes på.

Studier viser at det er kaffeproduksjonen som veier tyngst når det skal avgjøres hvilken bryggemetode som er mest miljøvennlig.      Foto: flickr

Det jeg ønsker meg i disse situasjonene er et skikkelig oppslagsverk, internettet blir for stort og ubegripelig.

Hvor ble det av Enøk?

Kykelikokos bidro med mesteparten av min basiskunnskap rundt energisparing, men nå er det noen år siden jeg har fått kunnskapspåfyll og det er mange situasjoner hvor jeg rett og slett ikke vet hva som er best og mest miljøvennlig. Jeg vil ha en fasit, slik at jeg kan fjerne noen av bekymringene mine.

Kaffe – Hva er egentlig best

Hva er egentlig den mest miljøvennlige måten å lage kaffe på? I og med at kaffe ikke kan dyrkes i Europa sier det seg selv at det mest miljøvennlige ville vært å droppe kaffen, den må jo reise temmelig langt.

Men når man først skal ha det, hva er best?

I mitt søk etter kunnskap kom jeg raskt over en artikkel fra Framtiden i våre hender hvor artikkelforfatteren driver med myteknusing.

Saken tar opp spørsmålet om kapselkaffe er en miljøbombe. Mitt umiddelbare svar er selvsagt ja, mens jeg ser for meg store søppelberg med kapsler i forskjellige materialer.

Det viser seg derimot at konklusjonen i denne artikkelen er at kapselkaffe faktisk er bedre for miljøet enn filterkaffe, og jeg er mildt sagt overrasket.

Noen kapsler er en blanding av materialer og krever mer arbeid for å gjenvinnes.

Begrunnelsen er såre enkel; kapselkaffe er mer effektiv når det kommer til kaffeforbruket, det er mye svinn i trakting av filterkaffe, og det er selve kaffeproduksjonen som står for de største klimafotsporene. Her handler det i bunn og grunn om å velge den metoden å brygge kaffe på som krever minst kaffeproduksjon.

Den dårlige samvittighet melder seg på ny. Jeg har nok sett noen liter kaffe gå ned i vasken. Det er ikke alltid like lett å beregne akkurat hvor kaffetørst man er.

En annen studie utført av en forsker ved Empa, som er gjenfortalt i denne artikkelen, bekrefter at det er selve kaffeproduksjonen som veier tyngst når man skal avgjøre den mest miljøvennlige måten å brygge kaffe på.

Det poengteres også at det kan være vanskelig å vite akkurat hva slags kaffe kaffekapsler inneholder, og dermed også kvaliteten på produksjonen. Vinnerne av Empa-studien er filterkaffe og pulverkaffe ved moderat kaffebruk, uten svinn, uavhengig av kaffe.

Kapselkaffe? Skeptisk

Gitt at jeg ikke er så god til å beregne kaffemengder og selv ved å ta et bevisst valg ved valg av kaffekapsler, klarer jeg ikke helt å slå meg til ro med at kapselkaffe er et av de beste alternativene.

Jeg ser fortsatt søppelbergene klart og tydelig i horisonten.

Hvis man går for Nespresso sitt kaffesystem er kapslene laget av aluminium. Et materiale som krever mye energi i produksjon, men som er gunstig å gjenvinne. I tillegg har Nespresso et eget system som gjenvinner disse og som tar vare på kaffegruten, da kan den for eksempel brukes av bedriften Gruten, som har blitt nevnt her tidligere.

Problemet ligger vel kanskje i at det er langt ifra alle kapsler som blir gjenvunnet. Andre lignende kapsler består gjerne av en type plast eller en blanding av materialer. Det finnes ikke noe eget system for disse, og terskelen for gjenvinning er høyere enn hva vanlige forbrukere tolererer.

Nespresso sitt gjenvinningssystem.            Foto: nespresso.com

Heldigvis finnes det en løsning.

Det er faktisk frysetørret kaffe, som kommer aller best ut i undersøkelsen til Framtiden i våre hender, dersom man ikke koker opp for mye vann hele tiden.

Det enkle er ofte det beste, er det ikke det som blir sagt? Men jeg må innrømme at det er trist å se for seg at jeg kun skal drikke pulverkaffe resten av livet. Det er liksom ikke det jeg hadde håpet på.

Løsningen er komposterbar

Jeg slipper visst å drikke pulverkaffe for alltid viser det seg, fordi det finnes noen glupe hoder der ute, som har oppfunnet kaffekapsler som kan kastes rett i matavfallet. De er 100 % komposterbare. Takk og lov!

Jeg har nå gått til innkjøp av en brukt kapselmaskin og har bestilt en haug av kaffekapsler med økologisk, fairtrade kaffe i komposterbart materiale, og jeg er overbevist om at det er det beste alternativet for meg.

Dette er et alternativ som passer husholdningen min godt fordi vi litt for ofte lager litt for mye eller litt for sterk kaffe. Dessuten holder det ofte med én kopp og det er enklere å gjøre effektivt med kapselkaffe.

Jeg tror kaffeforbruket her i huset vil gå merkbart ned, og det er jeg ganske fornøyd med. Når det er sagt er det ikke sikkert dette er fasiten for alle, om man er god på å unngå svinn og beregne kaffemengde, er det mulig man hadde kommet til en annen konklusjon.

Kaffekapsler man kan kaste rett i matavfallet med god samvittighet.