I 2040 vil mesteparten av «kjøtt» være dyrket i lab eller være plantebasert, ifølge en ny rapport.

Ifølge tech-selskapet Impossible Foods krever vegetarburgeren deres 75 prosent mindre vann, 95 prosent mindre land og 87 prosent lavere klimagassutslipp å produsere enn en konvensjonell kuburger. Foto: Impossible Foods

Mer klima- og miljøvennlig kjøtt, eventuelt «kjøtt», blir stadig mer populært. Vegetarkjøtt går unna i norske matbutikker. Aksjekursen til Beyond Meat, et tech-selskap som selger plantebaserte kjøttprodukter, har gått opp 650 prosent siden mai, ifølge Dagens Næringsliv.

Nå estimerer en ny rapport fra AT Kearney at trenden vil fortsette, ifølge The Guardian: I 2040 vil 60 prosent av alt kjøtt og «kjøtt» være laget av andre ting enn døde dyr.

Nærmere bestemt vil 35 prosent av kjøtt være dyrket i laboratorier, og 25 prosent vil være veganske kjøtterstatninger, ifølge rapporten.

Behov for mer miljøvennlige alternativer til kjøtt

Å redusere forbruket av konvensjonelt kjøtt er essensielt for å løse klima- og miljøkrisen.

Ifølge denne studien, publisert i tidsskriftet Science, er det å unngå kjøtt- og meieriprodukter det viktigste du kan gjøre for å redusere ditt miljøavtrykk.

Les også: Beyond Meat-veggisburgeren har ankommet Norge

Snart kan kjøttet du spiser være dyrket i et laboratorium. Vi trenger flere kjøtterstatninger og alternativer til konvensjonelt kjøtt i framtiden.

I nær fremtid kan kjøttet du spiser være dyrket på laben. Det vil medføre langt lavere klimagassutslipp, arealbruk og vannforbruk enn konvensjonell kjøttproduksjon. Foto: Pixabay

Ifølge AT Kearney-rapporten, går halvparten av verdens avlinger til dyrefôr. Likevel ender bare 15 prosent av plantekaloriene opp som menneskemat gjennom kjøttet vi spiser.

Dyrket og vegansk kjøtt er langt mer effektivt: Der vil man beholde omtrent tre fjerdedeler av kaloriinnsatsen, skriver The Guardian.

Redusert kjøttforbruk er bra for helsa

Det finnes også andre gode grunner til å spise mindre kjøtt, og spesielt rødt kjøtt, enn hensynet til klima og miljø.

Ifølge EAT-rapporten, som ble utarbeidet i et samarbeid med det medisinske tidsskriftet The Lancet, er et usunt kosthold er en større dødsårsak enn ubeskyttet sex, alkohol, narkotika og tobakk til sammen. Rapporten anbefaler blant annet å redusere forbruket av kjøtt med mer enn 50 prosent. Vår guide til EAT-rapporten kan du lese her.

Fysen på vegetarkjøtt? Lag din egen, vegetariske bolognese med denne oppskriften:

MATBLOGG: Helsevennlig vegetarisk pasta bolognese