Insekter dør ut i et tempo verden aldri før har sett, men det er ennå ikke for sent å redde dem. Her er syv måter du kan hjelpe insektene på.

Her er seks måter du kan hjelpe pollinatorer og andre insekter på.

Det er ikke for sent å redde insektene. Vi har samlet tipsene til hvordan du kan verne om pollinatorer, biller, sommerfugler og andre insekter. Foto: Matthew Smith CC BY-SA 2.0 / Flickr

Verdens naturmangfold er i krise, ifølge en ny rapport fra FN, og insekter er intet unntak.

Heldigvis finnes det mange måter du kan hjelpe insektene på. Flere av tipsene kan også være til stor hjelp for andre arter som sliter.

Sånn hjelper du insektene

Les også: Verdens insekter er i ferd med å forsvinne

Hvorfor må vi redde insektene?

Å stemme på partier som tar vare på insektene er kanskje den viktigste måten du kan hjelpe dem på. Foto: Pixabay

1. Å stemme er kanskje det viktigste valget du gjør for miljøet. Stem på partier, både nasjonalt og i kommunevalget, som prioriterer vern av natur foran utbygging av for eksempel veier og hyttefelt. Velg også partier som kjemper mot klimaendringer, og som jobber for et landbruk som er snillere mot naturmangfoldet. 

2.Vern om grønne lunger der du bor – også de små. Insektene trenger flere «øyer» for blant annet å kunne bevege seg over lengre strekninger. Spesielt er det viktig å verne om naturtyper som har spesielt høy verdi for artsmangfoldet: Slåttemarker (se bildet), myr og annen våtmark, for eksempel. 

Les også: Nå selges brød laget av larver på Meny

En stor del av verdens insekter har forsvunnet, ifølge en ny rapport. Her er måtene du kan hjelpe insektene på.

Slåttemarkene ga tradisjonelt fôr til husdyr, men er nå i stor grad byttet ut med soya og annet importert fôr. De er spesielt artsrike, og viktige for et stort antall insekter, sopp og plantearter. I dag har vi mindre enn én prosent igjen av slåttemarkene, som nå regnes som en kritisk truet naturtype. Foto: Sissel Rübberdt / Flickr

3. Spis mindre kjøtt. Og, når du først spiser kjøtt: Forsøk å kjøpe norsk kjøtt fra dyr som beiter mest mulig i utmark (riktig beite er gunstig for blant annet blomster og insekter), og som spiser mest mulig norsk fôr – gjerne fra slåttemark. Sjekk for eksempel med ditt lokale matkooperativ, lokale bønder e.l.

4. Meld deg inn i, støtt eller følg en miljøorganisasjon som tar naturmangfold på alvor – for eksempel Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Sabima eller WWF. Da holder du deg oppdatert, og gir organisasjonene større tyngde når de taler naturens sak.

Les også: Ny FN-rapport slår alarm: Én million arter kan forsvinne innen ti år

Lurer du på hvordan du kan hjelpe insektene? Å velge torvfri jord er et eksempel på et insektsvennlig tiltak.

Våtmark som myr er et eldorado for naturmangfold. Myren renser også vann, lagrer karbon og demper flom. Likevel blir store områder med myr ødelagt hvert år, blant annet for å brukes i plantejord. Foto: Jørgen Schyberg CC BY-NC-ND 2.0 / Flickr

5. Ikke kast plast i naturen! Mikroplast kan for eksempel spres via flyvende insekter, og gjøre skade på fuglene som spiser dem. Pant, resirkuler og kast kun fra deg plastsøppel på steder du vet de ikke vil blåse avgårde.

6. Bruk minst mulig plantevernmidler og torvjord hjemme i hagen, balkongen, på hytta eller i åkeren. En oversikt over steder du får kjøpt torvfri jord, finnes her

7. Apropos hage: Tolerer litt «rot». La døde greiner og strå ligge, og la kløver og blomster vokse. Da trives insektene. Du kan også plante blomster, busker og trær som pollinerende insekter liker. Sjekk for eksempel ut denne blomstermenyen. Eller hva med å lage et humlehotell?

Les mer om hvordan du kan lage en mest mulig insektsvennlig hage her:

7 tips til en miljøvennlig hage!