Infinitums ambassadører jobber for en bedre klode til lands og til vanns. Her forteller syv av dem om sine favorittiltak for klima og miljø i hverdagen.

Nordmenn kan gå foran med miljøløsninger om vi vil – som med panteordningen. Se denne videosnutten fra Infinitum, bedriften som eier og driver panteordningen, her:

 
Christine Spiten er blant Infinitum-ambassadørene, en gruppe unge miljøaktivister som støttes av Infinitum, bedriften bak panteordningen. Nylig gikk hun fra gründertilværelsen til jobb i WWF. Hennes beste miljøtiltak er å utfordre seg selv til å leve mer miljøvennlig.

Christine Spiten er blant Infinitum-ambassadørene, en gruppe unge miljøaktivister som støttes av Infinitum, bedriften bak panteordningen. Nylig gikk hun fra gründertilværelse til jobb i WWF. Foto: Nikolai Schirmer

Christine Spiten, rådgiver for sirkulær økonomi i WWF og medgründer av undervannsdroneselskapet Blueye Robotics
Mitt beste miljøtips er å gjøre det til en morsom utfordring å leve mer grønt, og sette seg små mål!
 
Jeg elsker konkurranser og utfordringer der jeg kan måle fremgang. Etter hvert blir disse tingene en naturlig del av hverdagen, og vipps – så er man mer miljøvennlig, enten man fokuserer på å redusere plast, ferdes mer kollektivt eller spise mer lokalt og bærekraftig. Det kan være voldsomt å ta inn over seg alt på én gang hvis man ikke kjenner til disse utfordringene fra før. Derfor hjelper det å dele det opp og gjøre det konkret.
 
Og ellers: Utfordre venner og del gode løsninger! Etterspør miljøvennlige produkter fra produsentene! Og selvsagt: Ta med gjenbrukskopp, -flaske, -bestikk og bærenett alltid:) Da sparer du bruk av unødvendig plastemballasje.
 
Nikolai Schirmer jobber blant annet med filmprosjektet Endless Winter, som dokumenterer hans forsøk på å kjøre ski på mer klimavennlig vis. Hans beste miljøtiltak er å dra på kortreiste skiturer.

Nikolai Schirmer jobber med filmprosjektet Endless Winter, som dokumenterer hans forsøk på å kjøre ski på mer klimavennlig vis. Foto: Terje Arntsen

Nikolai Schirmer, proff skikjører, fotograf og filmprodusent.
Mitt favoritt-miljøtiltak er å surfe i Nord-Norge istedenfor på Bali. Jeg kan henge ut med vennene mine, slipper en superkjip flyreise, og får ha på meg en tjukk og deilig våtdrakt (av miljøvennlig gummi) som beskytter meg når jeg går på rumpa først ned i steinene.
 
Markus Wegge ambassadør

Markus Wegge har markert seg som en høylytt motstander av olje- og gassindustrien. Sist protesterte han mot oljeboring utenfor Trænarevet ved å kaste seg utfor en bro.

Markus Wegge, friluftsavhengig hverdagseventyrer

Et av mine favoritt-miljøtiltak: Å stadig utvide og reflektere over det å spise lokalt og etter sesong. Det gir så mye mening å etterstrebe å bli flinkere på det.

Når Amazonas brenner fordi vi skal ha soya for å fore opp dyr vi skal spise, tar jeg meg heller en tur på havet og fisker, plukker blåbær i marka eller setter enda flere poteter i bakken til neste år. De norske eplene modnes nå, salat har det blitt spist mye av i sommer, og nå gleder jeg meg til sopptur! 

Les også: Spise grønnere? Her er seks vegetaroppskrifter

Malin Jacob begynte tidlig som miljøaktivist - hun ble kåret til Norges miljøhelt av Aftenposten i 2008.

Malin Jacob begynte tidlig som miljøaktivist – hun ble blant annet kåret til Norges miljøhelt av Aftenposten i 2008.

Malín Jacob, fagsjef for marin forsøpling i kunnskapsbedriften SALT og medgrunnlegger av miljøbloggen Grønne Jenter.

Mitt favorittmiljøtiltak er byttekvelder. Tekstilindustrien er verdens nest største forurenser etter olje- og gassproduksjon. Det krever enorme mengder vann og kjemikalier å produsere klær, og syntetiske fiber bidrar til marin forsøpling.

Ved å kjøpe nye ting sjeldnere, og da kjøpe ting av kvalitet, vil være en god bidragsyter mot en grønnere verden.

Byttekvelder er et genialt konsept hvor man gjerne bytter klær over et par glass med vin eller en middag. Plutselig har ny garderobe uten å ha brukt en krone, og reddet verden litt på veien. 

Les også: Så mye forurenser klesindustrien

Inge Wegges beste tiltak for å leve mer miljøvennlig, er å plukke plast med datteren.

Drammenseren Inge Wegge har, i likhet med broren Markus, bosatt seg i Lofoten. Der har han bygget et off grid-hus med solcellpaneler og vindmølle.

Inge Wegge, filmskaper og eventyrer

Å plukke strandsøppel med datteren min! Hun sier så fine ting om å redde havet og fiskene, og elsker å samle på ting. De har et eget utrykk i barnehagen: «Søppelalarm!» når de ser søppel på bakken. 

Les også: Pantesystemet holder plasten unna havet

Amalie Christine Eliassen bor i Hemsedal, og var blant annet med på å arrangere skolestreik for klima i hjembygda. Hennes beste miljøtiltak er å engasjere seg.

Amalie Christine Eliassen bor i Hemsedal, og var blant annet med på å arrangere skolestreik for klima i hjembygda. Foto: Paulina Cervenka / Greenpeace

Amalie Christine Eliassen, skoleelev og leder i Hallingdal Natur og Ungdom

Mitt favoritt-miljøtiltak er nok å påvirke andre til å tenke grønt. Gjennom vervet mitt i Natur og Ungdom har vi for eksempel møtt opp i kommunestyremøter og kontaktet lokalpolitikere for å få dem til å ta mer klimasmarte valg og sette klimakrisen på dagsorden. Vi skriver også leserinnlegg, arrangerer og deltar på klimastreiker, holder appeller og står på stand for å informere folk flest om forskjellige miljøproblemer og miljøtiltak.

Ved å kommunisere med folk rundt seg, kan man påvirke mange, og få flere enn kun seg selv til å tenke handling!

Les mer: – Vi har funnet nok olje til å koke kloden

Et av marinbiolog Pia Ve Dahlens foretrukne miljøtiltak, er å bli bedre kjent med naturen i sitt nærområde, og ta den i bruk.

Marinbiolog Pia Ve Dahlen er opptatt av å formidle kunnskap om havet. Det man er glad i, tar man nemlig vare på, mener Pia.

Pia Ve Dahlen, marinbiolog og faglig leder i Passion for Ocean
Bli kjent med naturen, og ikke minst i ditt nærmiljø, og finn ut av hvordan du kan bruke den best mulig. Oppsøk sopp- og nyttevekstkyndige for å lære mer om hva du kan høste i bakhagen din.
 
Finn din lokale bonde/REKO-ring og handle lokalt fra småbøndene som setter biodiversitet foran monokulturer. Spis kjøtt fra lokale beitedyr (villsau, hval, hjort, elg etc) fremfor “fabrikkdyr” som stort sett fores på soya og kraftfôr. 
 
Tviler du av og til på at du kan gjøre en forskjell? Her er fire grunner til at det du gjør som enkeltperson nytter:

Derfor nytter dine klima- og miljøtiltak