Hanna Bauge har viet livet til å arbeide med havet, både gjennom jobben i Fiskeridirektoratet, og på fritiden som en del av Nordic Ocean Watch- kollektivet.

Månedens Havfrue November Hanna Bauge

Hvem er du?

– Mitt navn er Hanna Bauge og jeg er 30 år. Jeg er født og oppvokst ved havet, langs kysten av Haugesund og ved fjorden på familiegården i Kvinnherad. Jeg er utdannet jurist, og jobber med å ta vare på havet som juridisk rådgiver i Fiskeridirektoratet region Midt, i Ålesund. Jeg er også med i kollektivet til Nordic Ocean Watch, for å bidra i kampen mot marin forsøpling.

Hva gjør du for å ta vare på havet?

– Etter jeg begynte å surfe har jeg reist masse rundt om i verden. Opplevelsene og oppdagelsene jeg har hatt har vært både spennende og skremmende. Da jeg kom tilbake fra et par lange utenlandsopphold, hvor jeg opplevde områder, strender og bølger fulle av søppel, bestemte jeg meg for å bidra. Jeg flyttet nordover til Sunnmøre, og etter jeg fikk nok venner til å arrangere en strandrydding, var jeg i gang.

– Fiskeridirektoratet sin visjon er “Livet i havet – vårt felles ansvar”. Jeg har blant annet arbeidet med å ivareta fiskeribestander og fiskeriinteresser ved petroleumsnæringens innsamling av seismikk i Norskehavet. I samarbeid med Havforskningsinstituttet har vi forsket på effektene dette har hatt for makrellen, og hvordan dette kan ødelegge dens naturlige adferd. Det er også mange som mener disse lydbølgene kan skade hørselen til sjøpattedyr, dersom de befinner seg nært kilden. Dette fryktes å ha alvorlige konsekvenser for dyrenes evne til å kommunisere, finne partnere og skaffe mat. I dag arbeider jeg mest med fiskeri- og miljøkriminalitet i etterkant av kontroll med fiskeri- og havbruksnæringen. Dette for å sikre at oppdrettsnæringen driver på en miljømessig forsvarlig måte for å hindre rømming av fisk og andre skadelige utslipp til sjø, og at fiskerne høster ressursene på en bærekraftig måte, som ikke skader bestandene ved overfiske.

Hva mener du er den største utfordringen vi må løse for å redde havet?

– Det skremmer meg at vi fyller opp havene med søppel, og at vi ennå ikke har klart å stoppe tilførselen, selv med den viten vi har om konsekvensene. Dette forsterker seg når vi kommer til andre deler av verden, hvor tilførselen er betydelig større og viten om konsekvensene betydelig mindre. Denne bevisstgjøringen om problemet, som et ledd i arbeidet med å redusere de mengdene med søppel som dumpes på havet i dag, mener jeg er den største utfordringen vi har og som vi må finne løsninger på.

Hva er dine fire beste tips for å ta vare på havet?

1. Lær deg å kjenne havet. Ta deg tid til å føle på gleden det gir deg, og motivasjonen til å gi noe tilbake.

2. Vær bevisst på ditt forhold til forsøpling. Ikke bidra til å forsøple naturen med tyggis, ting som blåser i vinden og som du ikke gidder å hente, q-tips og andre unaturlig plastikkdeler som skylles ned i toalettet, eller kosmetiske produkter som er fulle av mikroplast. Plukk heller opp etter deg selv og andre, enten du er på stranden eller på tur i fjellheimen og kommer over plastikkposer, vannflasker eller annet som ikke hører hjemme.

3. Kjøp deg et handlenett som du får plass til i veska eller lomma. Utfordringen er å kun bruke en plastikkpose i uka. Dette skaper fokus på et samfunn med overforbruk av plastikk, som er en av de største utfordringene for verdenshavene våre.

4. Og til slutt. Tør å engasjere deg, for temaet. Delta i diskusjoner, videreformidle budskapet og påvirk dem som har muligheten til å gjøre noe med det. Din stemme kan være avgjørende.

Les også: Oss vanlige halvgrønne: John Olav Nilsen

Les også: Plast. En farlig syklus

Hanna Bauge

Hva er ditt lykkeligste hav-øyeblikk?

– Det er uten tvil knyttet til alle de sene kveldene i bølgene, sittende på surfebrettet sammen med gode venner og nyte havet, naturen, stillheten og solnedgangen.

Hvem er dine hverdagshelter?

– Det er alle dem som tar et ekstra tak, for å gjøre verden og omgivelsene litt bedre.

Og til slutt, hva vil du takke havet for?

– Jeg vil takke havet for alt det har gitt meg av gleder og opplevelser opp gjennom årene, og alle de flotte menneskene jeg har lært å kjenne underveis. Jeg vil også takke havet for tålmodigheten, og jeg lover å gjøre mitt for at vi mennesker skal ta de riktige avgjørelsene, og for å sikre en best mulig forvaltning av havet i fremtiden.

Les også: Havplastpenger

Les også: Vaskeposen som stopper mikroplast