Firmaet Bærepose har laget et handlenett av havplast som bidrar til å rydde én kilo søppel fra havet.

Firmaet Bærepose lager miljøvennlig handlenett av havplast

Foreløpig er dette Bæreposes eneste handlenett laget av havplast. På nyåret får den selskap av flere. Foto: Bærepose

Det begynte med at Gina Nyquist og de to døtrene hennes så nyhetene om plasthvalen på Sotra på TV, og lurte på hva de selv kunne gjøre.

Svaret ble å produsere handlenett under navnet Bærepose, med mål om å bidra til å erstatte det enorme forbruket av plastposer. I november bestemte de seg for å ta det enda et skritt lenger, og lanserte to handlenett av resirkulert plast, og ett handlenett av marint plastavfall. Hvert nett av marint plastavfall bidrar til å rydde cirka én kilo søppel fra havet, og produseres i en fabrikk i Portugal som er 100 prosent selvforsynt med energi fra solcellepaneler.

Fiskere samler søppel

– Man kan fort føle på maktesløshet, så det føltes bra å gjøre noe som kan bidra. Også synes jeg det er fint å vise døtrene mine at det går an å gjøre bærekraft til en del av jobben sin, sier Nyquist.

Stoffet av marint plastavfall stammer fra et samarbeid med Seaqual, et spansk selskap som engasjerer fiskere til å rydde plast og annet søppel når de er ute på sjøen, og som lager tekstiler av den resirkulerbare plasten de finner. Men hvorfor akkurat én kilo søppel per handlenett?

– Grunnen til at vi kan si at hvert nett bidrar til å rydde cirka én kilo søppel fra havet, er at det ikke bare er plast fiskerne finner, forklarer Nyquist.

– Av det de trekker opp, er bare cirka 10 prosent resirkulerbar plast av god nok kvalitet til å lage tekstiler. I snitt regner de derfor at hvert nett bidrar til å fjerne én kilo søppel fra havet.

– Viktig å lage noe fint

I januar kommer flere miljøvennlige handlenett av havplast. Da vil forskjellige gjestedesignere bidra med utgaver i nye mønstre. For Nyquist var det viktig at handlenettene skulle være fine, forteller hun.

Firmaet Bærepose lager miljøvennlige handlenett av havplast

Firmaet Bærepose selger også handlenett av vanlig og økologisk bomull. De kan blant annet kjøpes på luksushotellet The Thief i Oslo. Foto: Bærepose

– Folk er veldig opptatt av bærekraft, men de er også opptatt av mote. Så hvis man skal få det til, må man faktisk lage noe fint.

Nettet av marint plastavfall er litt dyrere, men pengene går til fiskerne som fanger opp plasten, ifølge Nyquist.

– Betaler vi litt mer, er vi med på å gi plastavfall både på land og i sjøen og en verdi. Da vil mer plast ryddes, og mindre forsvinne ut i havet.

Handlenett – ikke så miljøvennlig likevel?

Det har kommet noe kritikk mot handlenett generelt, spesielt på klimafronten. Ifølge en undersøkelse utført på oppdrag fra det danske miljødepartementet, må man bruke et handlenett i vanlig bomull 7100 ganger (to ganger hver dag i nesten ti år, med andre ord) før det er et bedre miljøalternativ enn en vanlig plastpose. At en vanlig plastpose neppe holder i ti år, ser imidlertid ikke ut til å ha bli tatt hensyn til, så regnestykket ser antakelig ikke like overveldende ut i praksis.

Firmaet Bærepose lager miljøvennlig handlenett av havplast

Dette handlenettet er laget av resirkulert plast. Foto: Bærepose

– Så vidt jeg husker, bruker vi i snitt 200 plastposer i året. Det er ufattelig mye, svarer Nyquist.

– Bomullsnett tar selvfølgelig mer energi og areal å produsere, men det vil gi en langt bedre effekt dersom folk bruker det hele livet ut.

Et alternativ til bomullsnett er polyesterposene man finner i butikken. Ofte er de av lav kvalitet, sier hun.

– Vi ville lage noe som holdt lenger, som du kan bruke igjen og igjen. Og bidra til å fjerne plastavfall, selvfølgelig.

Les om den norske startupen som rydder verdenshavene for plast.

Ny startup vil betale for plastrydding