Torbjørn Selseng har gått med pannebånd hver dag i ti år. Da han tok steget og begynte å strikke sine egne, laget han 150 pannebånd på under én måned.

Torbjørn sitter hjemme i leiligheten sin, foran en brukt gammeldags strikkemaskin av merket Silver Reed. Han drar i garnnøster i fargene rødt, grått og sort, tvinner dem rundt lange stenger, som er festet til maskinen.

– Jeg håper Bjøddn er på vei i riktig retning, på vei opp, forteller han.

Bare én måned etter at han lanserte nettbutikken i november i fjor, fikk han bestilling på 150 pannebånd, som folk selv hadde designet på nettsiden hans.

 

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe for meg selv, og skape noe. Jeg har en helt enorm skaperglede og elsker å bruke hendene. For hvert eneste pannebånd jeg lager, blir jeg bare kjempestolt. Kombinert med et brennende miljøengasjement, er det jo helt perfekt å lage pannebånd. Konseptet Bjøddn er grunnlagt på en tanke om at verden nødvendigvis ikke trenger å produsere mer enn det innbyggerne her faktisk vil ha.

Derfor har han laget et program i nettbutikken sin der kunden kan designe sitt eget pannebånd. Etter at han har mottatt bestillingen, lager han pannebåndet, akkurat slik som kunden selv har bestemt.

Torbjørn drar i en spake frem og tilbake langs brettet på maskinen. Garnnøstene spinner på bordet, han mumler til seg selv samtidig som han teller.

– Omtrent alt du har på deg er resultat av strømlinjeformet masseproduksjon, i et land langt borte. I mange tilfeller er klesplagget laget under svært diskutable forhold. De materialene som blir brukt er, i større og større grad syntetiske, altså framstilt av råolje, i prosesser som benytter skadelige kjemikalier. Med det som bakteppe er det så inderlig godt å lage noe som er rent og ekte.

 

bond

 

Bjøddn betyr bjørn, i hvert fall hvis du kommer fra Sogndal-området. Det var Torbjørn sitt kallenavn som liten, og i dag heter også hunden og varemerket hans det samme. Han liker å ikke ha altfor mange navn å holde styr på.

– Ideen til Bjøddn har jeg gått med i fem-seks år. Jeg tror jeg er omtrent den eneste på planeten som har gått med pannebånd hver dag i ti år. Så å begynne å lage det selv, var ganske naturlig, faktisk. Det er en ting jeg virkelig kan. Hele produksjonsprosessen foregår her i Norge. Med lammeull fra norske sauer som beiter i norsk fjell-luft.

På spørsmål om hvordan han stiller seg til alle miljøproblemene vi står ovenfor i dag, tar Torbjørn en pause fra strikkingen.

– Jeg tror at mange tenker: «Uansett hva jeg gjør, så har det en forsvinnende liten effekt, at det ikke er noe poeng». Det tror jeg er det verste som kan skje. Skal vi klare å redde noe av det som er igjen av jorden vår, må det tydelig politisk vilje til, og den politiske viljen er det bare folket som kan drive fram. Så den stille politiske kampen folk gjør når de kildesorterer, spiser litt mer grønnsaker i stedet for kjøtt, syr igjen hullet i jakken i stedet for å kaste den, eller tar bussen selv om den tar fem minutter lengre enn å kjøre, er enormt viktig. Skal verdens ledere bry seg, må folk bry seg.

bjoddnn

 

Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe for meg selv, og skape noe.