Vi befinner oss i Nord-Norge og den samiske sangeren Mari Boine har nettopp lagt til kai. Det er ikke lenge til hun skal på scenen, men tar seg likevel tid å svare på noen halvgrønne spørsmål.

Mari Boine
Miljøbevisst hverdag

Hvilke miljøbevisste tiltak gjør du i hverdagen?

– Jeg kildesorterer, er opptatt av gjenbruk og har kjøttfrie dager. Og så kjøper jeg stort sett økologiske varer. Jeg kan bli enda mer bevisst på å velge varer uten plastemballasje, klær uten mikroplast og huske å ta med meg handlenett istedenfor å kjøpe plastposer, forteller Mari Boine.

Er noen av låtene dine miljø- eller klimarelaterte?

– Mange av mine sanger handler om miljøet, i og med at hele mitt prosjekt er å ta vare på min samiske kultur og andre naturfolks kulturer. Urfolkets kultur inneholder visdom om miljøbevissthet og bærekraft. Låten “Gula gula”, som betyr “Hør stammødrenes stemme” inneholder en hilsen fra våre forfedre og formødre, som en påminnelse om at Jorda er vår mor. Dersom vi skader og forgifter henne, skader vi oss selv og de som kommer etter oss.

Mari Boine

Mari Boine er kjent for å ikke holde tilbake meningene sine. Hennes opprør mot undertrykkelse og fornorskingspolitikken har i stor grad preget hennes kunstuttrykk. Kritikk av norske myndigheter utgjør også sentrale elementer i tekstene og budskapet hun formidler.

Synes du Norge fører en god, grønn politikk?

– Norge kan bli mye, mye flinkere. Det er mange fine ord, men det faktum at man har gitt tillatelse til dumping av gruveavfall i Repparfjorden, og oljesandutvinninga viser at Norge enda driver hårreisende lite grønn politikk. Jeg kan ikke se at den utstrakte lakseoppdretten i Norge er særlig grønn. Det er viktig at grønne tiltak, som for eksempel blir iverksatt i reindriftsområder, faktisk blir planlagt i samråd med de som har reindrift som næring i de aktuelle områdene, og ikke på et kontor i Oslo.

Mari Boine retter på konsertantrekket. Musikerne hennes tar en siste lydsjekk før dørene skal åpne. Hun er helt rolig. 

Mari Boine

Reiser du mye?

– Jeg reiser altfor mye med fly i min jobb. Jeg har valgt å ha mitt hjem i Finnmark og jobben min som artist er over hele kloden. Det betyr at jeg er altfor avhengig av fly. Det er min svarte flekk på samvittigheten.

Å legge til rette for å bli mer miljøbevisst

Hva kan vi gjøre for å redde Jorda?

– Det finnes ikke noe enkelt svar på det, men vi må komme oss ut av grådighets- og materialismegrepet. Slutte å tro at det å ha en masse ting skal gjøre oss lykkelige. Vi må slutte å jage etter penger, etter ting. Vi må påvirke produsenter og politikere til å legge til rette for at mer av de varene vi er avhengige av er miljøvennlige og bærekraftige.

Mari Boine

Finnmarkingen smiler lurt og poengterer at hun har kjempet for å ta bedre vare på miljøet i rundt 30 år, og anser derfor seg selv som mer enn en “halvgrønn” person. 

– Jeg er vel ikke en helt vanlig halvgrønn. Naturfolk sin levemåte er jo i utgangspunktet gjennomsyret av miljøbevissthet og med fokus på en bærekraftig tankegang.

Køen strekker seg langt utenfor konsertlokalet. Plassene fylles raskt opp og folk sitter tett. Røde og blå lyskastere sørger for en magisk stemning. Mari Boine entrer scenen og konserten settes i gang med kjent joik og instrumenter fra en rekke forskjellige kulturer.