Hvis JON OLAV hadde vært Erna Solberg for en dag, ville han først gått naken rundt i statsministerboligen, og deretter tatt noen telefoner for å redde verden.

Oppdatering, 01.03.18: Gratulerer til JON OLAV som årets Urørt 2018 med låta “Hei Erna”! Se P3.no.

 

Hei JON OLAV. Hva gjør du om dagen?

– Akkurat nå bor jeg i Oslo og prøver å breake som artist. Det viser seg å være ganske vanskelig. I tillegg til dette tar jeg et årsstudium i psykologi, også skriver jeg litt for changemaker-magasinet.

Hva var det siste du gjorde, som var til fordel for miljøet?

– Jeg tok buss i stedet for fly på en reise til og fra Kristiansand. Jeg skulle helst tatt tog da, men det er jo så sykt dyrt. Plis, Erna. Gjør noe med det!

Jon Olav Sandal

Hva syns du om klimaskeptikerne?

– Jeg har egentlig ikke så mye til overs for klimaskeptikere. De er ganske uintelligente og usexy. Det er altfor mange forskere som konstaterer at klimakrisen er reell til at man ikke kan tro på det. Jeg hørte en litt artig sammenligning en gang: Du ville vel ikke protestert mot en som forsker på medisin når han sier at røyking er skadelig for helsa?

Hvorfor tror du ikke flere unge mennesker bryr seg om å ta vare på miljøet?

– Jeg tror kanskje det har noe med at vi ikke føler konsekvensene på oss, og det hele virker så fjernt. Det har også noe med at vi underbevisst rettferdiggjør klimasyndene våre fordi det vil bli ubehagelig for oss å gjøre noe med det.

Hvordan tror du verden vil se ut om 50 år?

– Om 50 år tror jeg faktisk at ting har begynt å rette seg. Min generasjon har tatt over ledelsen i landet og det har gått opp for oss at vi må gjøre noe. Det vil være bilfrie og grønne byer, og flyene og båtene forurenser mye mindre. Dessverre tror jeg at noen deler av verden har tatt en støyt før disse forandringene skjedde.

Jon Olav Sandal

Har du sjekka om det er mikroplast i tannkremen din?

– Har ikke sjekka nei, men faren for at det er mikroplast i den er nok skremmende stor. Skal skjerpe meg. Lover.

Hva tror du hadde skjedd dersom ingen kildesorterte?

– Det hadde hopet seg opp med søppel som hadde vært vanskelig å gjøre noe med. Så hadde det kanskje blitt dumpa steder der det absolutt ikke burde vært dumpa. Det hadde igjen hatt negative konsekvenser for miljøet. Kanskje det hadde blitt mafia-tilstander slik som i Italia?

Hva tenker du om utvinning av olje?

– Jeg tenker at oljeutvinning er ganske ut og lite innovativt. Det er heller ikke særlig framtidsretta. Vi må begynne å tenke grønt for å sikre en solid inntekt for framtiden.

Jon Olav Sandal

Hvis du skulle lagt til flere miljøutfordringer i låta ”Hei Erna”, hva skulle det vært?

– Da hadde jeg mest sannsynlig dratt inn kjøttproduksjon. Jeg har ofte hørt setningen: ”Åh, det var overraskende godt for ikke å være kjøtt”. Kanskje jeg hadde snudd på det og spilt på at det er overraskende godt med kjøtt.

Hvis du hadde bytta liv med Erna Solberg i én dag, hva skulle du gjort, og hva ville hun gjort?

– Aller først ville jeg gått naken rundt i statsministerboligen. Bare for å ha gjort det, liksom. Så ville jeg reist på jobb og prøvd å stoppe alle sakene som er dårlig for miljøet. Nesten litt som Trump gjør i USA, bare gode saker i stedet for dårlige saker. Jeg tror egentlig at jeg hadde kommet såpass seint hjem at jeg bare måtte ha lagt meg med én gang. Erna villa brukt mye tid på studiene, jeg ser for meg at hun er fornuftig sånn sett. Jeg hadde sikkert lagd en bedre middag enn det jeg gjør til vanlig, for så å slappe av med en bok.

Jon Olav Sandal

Hvordan ser dagene ut framover?

– I den nære framtid skjuler det seg en ny utgivelse. Jeg skal også spille på festivalen Sørveiv i november. Mye gøy altså. Ellers skal jeg prøve å kjede meg mer og bruke mindre tid på mobilen. Jeg har hørt at det kan ha en del positive effekter, avslutter han.