Visste du at hele 99 prosent av alle næringsstoffer fra kaffebønnene ligger igjen i kaffegruten? Det visste Siri, og startet opp den bærekraftige bedriften Gruten.

Siri Mittet, gründer og miljøforkjemper viser stolt frem butikken sin som ble finansiert ved hjelp av frivillige bidrag.

I dag produserer og selger butikken såpen som er laget av kaffegrut, og i november lanseres også Gruten-skrubben, som skal komplimentere såpen.

Siri Mittet, gründer, miljøforkjemper og eier av selskapet Gruten, har et brennende behov for å ikke bare forske på miljøet, men å faktisk gjøre en forskjell. Dette får hun utløp for i sitt selskap, Gruten, der oppsirkulering og formidling av grutens egenskaper står sentralt.

– Konseptet, Gruten, er egentlig større enn seg selv. Selv om ikke såpen er så utbredt, så tenker jeg i det større bildet. Jeg ønsker å være en drivkraft i den omstillingen samfunnet står ovenfor. Jeg ønsker å være med å endre holdninger, informerer Siri engasjerende om sitt lokale på Torshov.

Derfra holder hun kurs om grutens bruksområder og selger både deres egenproduserte grutensåpe, grutenkopper og bambusbrett til forbipasserende.

Det sorte gullets mange egenskaper

Gruten bør, ifølge Siri, sees på som en råvare med mange fantastiske egenskaper, som ikke bare gjelder produksjon av såpe, men også kopper, møbler og pellets til bruk ved oppvarming.

Grutensåpa produseres i butikken og fjerner både skitt og lukt. Den er også 100% økologisk.

– Det er et selskap i Asia som produserer treningsklær med gruten for å unngå svettelukt, sier hun, og legger til at man også kan oppsirkulere gruten hjemme.

– Gruten har en absorberende evne og trekker til seg lukt, så du kan sette den under vasken for å fjerne vond lukt. Du kan også bruke den som skrubb for å få kjempemyke hender!

Likevel mener Siri at det aller enkleste er å kompostere gruten for å gi næring til hagen.

– Alle som eier en jordflekk burde aldri kaste kaffegruten, smiler hun og tipser om at man godt kan oppbevare gruten i kjøleskapet inntil videre. Da holder gruten lengre og fjerner i samme slengen sur lukt.

Hele idéen bak produksjonen startet for fire år siden da Siri jobbet på Omstilling Sagene og så hvor godt meitemarken trivdes i jord med gruten.

– Meitemarken ble litt hyper og gira av koffeinet, sier hun med stor innlevelse.

Samler inn gruten med HurtigGruten

Siri har alltid hatt lyst til å starte opp sin egen bedrift, og hun brenner for å skape verdier og næringsbedrifter lokalt. På den måten blir samfunnet mer bærekraftig, mener hun. Med visshet om at nordmenn er en kaffedrikkende nasjon, og spesielt siden det kastes i gjennomsnitt 10 tonn gruten hvert år bare i Oslo, så hun et potensiale i å gjenbruke det svarte gullet. Hun tok gründerkurs, studerte et par lignende prosjekt i Tyskland og England, før Gruten ble en realitet i 2014.

Grutens kjennemerke er sykkelen, HurtiGruten, var bedriftens første investering og brukes flittig.

– Gruten handler om en kombinasjon av å starte opp en bærekraftig bedrift, miljøengasjement og idealisme. 

Hun ønsker å se flere lokale bedrifter satse på miljø.

– Det er veldig viktig for meg at det skal handle om miljøet. Det skal være så miljøvennlig som mulig, og det innebærer også transportmidler.

Og der kom idéen om HurtiGruten.

– Sykkelen var det absolutt første jeg investerte i. Jeg elsker å sykle og måtte jo ha noe å samle inn gruten med. Sykkelen er den raskeste lastesykkelen på markedet, så den måtte jo få navnet HurtiGruten, ler Siri og poengterer at sykkelen i tillegg til å være et fantastisk fremkomstmiddel, også er en fin promotering for bedriften.

– Sykkelen har blitt et kjennemerke og vekker oppsikt både på gata og i media. Noen har sett den på TV. Andre kommer direkte bort og spør.

Siri åpner alltid døren og slår av en prat med nysgjerrige forbipasserende.

Bedre utnyttelse av ressurser

I Gruten har formidlingen stått sterkt, og Siri ønsker å lære bort all kunnskapen hun har om gruten.

– Nå har jeg fire ulike kurs jeg kan holde, både her i lokalene og hos bedrifter.

Hun holder et introduksjonskurs som heter Den Fantastiske Kaffegruten, men mest populært er kurset i dyrking av østerssopp.

– Det er mer eksotisk å kunne dyrke sopp. Siri har også kurs i meitemark-kompostering og produksjon av Grutensåpa.

Gruten har et malt kart over Oslo på den ene veggen for å vise hvor man kan hente grut og kjøpe Grutensåpa.

– Målet med Gruten er jo å være et positivt eksempel, og vise folk flest at vi bør tenke litt annerledes ovenfor de ressursene vi har, og hvordan vi kan skape verdier.

Som lokale bedrifter flest samarbeider Siri tett med ulike andre aktører og hun har også et ønske om å utvide.

– Vi har landet en avtale hvor vi skal jobbe med Kolonihagen, noe som er veldig kult. Sammen med de andre aktørene skal det holdes flere kurs og produseres enda flere produkter, sier hun.

I tillegg er Gruten godt i gang med designet og produktutviklingen av en skrubb, som de håper å ha ferdig til julemarkedene starter i slutten av november. Skrubben vil også bli solgt i økologiske helse- og kosmetikkbutikker.