Appen Tise og flere kjendiser kommer med et motsvar til den store handledagen Black Friday og selger derfor håndplukkede vintageklær på fredag.

I kjent stil er Jenny Skavlan frontfigur for syom og gjenbruk av vintageklær. Nå fronter hun Green Friday sammen med Tise.

– Den aller største miljøutfordringen er at vi stadig øker mengden klær, forteller Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved Statens institutt for forbruksforskning til NRK. Derfor ønsker Tise, i samarbeid med Designlopper, Skippergata.Oslo og en rekke kjendiser som blant annet Pia Tjelta, Jenny Skavlan og Fam Irvoll å komme med et motsvar.

Tror på en sunnere og mer inkluderende bransje

En svært kjoledilla Pia Tjelta håper på mange kunder på fredag og er en av dem som stiller seg bak initiativet.

– Vi burde oppfordre til gjenbruk i alle kanaler. Det er mer miljøbevisst, og det finnes klær som fortjener et langt liv, selv om du selv er ferdig med det. Dessuten synes jeg det er gøy med klær som har en historie, sier hun.

Hun har blant annet valgt å selge en rosa 50-tallskjole som moren sydde til henne før en sommercabaret for flere år siden.

– Det er et perfekt sceneantrekk, ettersom den gjør ganske mye ut av seg, sier hun og fortsetter: –Det er muligens ikke alle de store kjedene som er like bevisst på etisk handel, ei heller bærekraftige materialer og kvaliteter. Kjøpehysteriet Black Friday oppfordrer til, er ikke nødvendigvis sunt. Ikke alle har anledning til å bruke så mye midler på nye ting.

Du kan finne merker som Tjelta by Timo, Acne og costume-made klær fra Makeupmalin.

Kjendisene står i kø for å løfte frem Green Friday

Karoline Gjermundsen, markedsleder i Tise, er stolt over navnene de har klart å hente inn som bidragsytere dette året.

– Vi skal selge klær fra moteprofiler som Jenny Skavlan, Celine Aagaard, Hanneli Mustaparta, Makeupmalin, Pia Tjelta, Vanessa Rudjord, Fam Irvoll, Silje Pedersen, Synnøve Skarbøe og Ida Fladen. De ønsker og dele fra sine garderober denne dagen da de støtter budskapet bak Green Friday, og de har mange klær de ønsker skal få et nytt liv. Vi synes det er fantastisk at disse, som er forbilder for så mange, vil være med å støtte oppunder en slik dag.

Denne jakken til Green Friday er noen av Jenny sine håndplukkede plagg.

I stedet for å motarbeide Black Friday ønsker Karoline Gjermundsen å fokusere og inspirere til gjenbruk av alle tekstilene som eksisterer der ute.

Både Pia Tjelta og Jenny Skavlan gjør nettopp det. De inspirerer sine fans til å tenke nytt av gammelt. Begge har delt bilder på sin instagram-profil for å vise frem noen av kuppene som er å finne i Skippergata 22. Anja Stang skal også delta på Green Friday og hun oppfordrer sine lesere til å tenke bærekraftig.

– Brukte plagg har alltid kupp-priser, uavhengig av årstid og uten å skape ytterligere waste, skriver hun på bloggen sin.

Håper kule og miljøbevisste folk vil dukke opp

Fam Irvoll er stor motstander av Black Friday. Derfor har hun valgt å ta med både klær som ikke passer, og som hun har laget selv.

– Det er alt fra Adidas, Acne, Fila, Urban Outfitters, Weekday og House of Fam. Jeg har for eksempel noen plagg som det kun finnes én av og som er blitt vist under siste motevisning.

Som et motsvar til kjøpehysteri-dagen Black Friday arrangerer Tise i samarbeid med en rekke kjendiser klesbyttedagen Green Friday!

Hun påpeker også at hun har levert inn et par solbriller som er et sampleobjekt fra 50-tallet. Nå håper hun det kommer mange kule og miljøbevisste folk på arrangementet.

Pia Tjelta har levert fra seg blant annet plagg fra sitt tidligere samarbeid med by Timo, vintagekjoler, og flere plagg fra et av hennes favorittmerker Reformation, som lager miljøvennlige klær av resirkulert materiale.

Karoline Gjermundsen fra Tise legger til at flere av klærne også er costume-made.

– Makeupmalin har sendt med flere plagg som er helt unike, som hun har sydd selv eller dekorert.  Det blir rett og slett en god blanding, og Designlopper vil også stå for store deler av utvalget, sier hun.