Vegetarisme har blomstret i den canadiske kystbyen Vancouver de siste årene, og byen bogner over av grønne bedrifter. Vi har fått et innblikk i hvorfor vegetarisme er høyt prioritert i det som i dag er en av verdens fremste miljøbyer.

Vegetarisme blomstrer i VancouverInnvirkningen husdyrindustrien har på miljøet er mer anerkjent enn før, men fortsatt er det mange som ikke er overbevist om hva et vegetarisk kosthold kan gjøre for både mennesket og miljøet. For mange er det utfordrende å velge en grønnere livsstil.

En FAO-rapport fra 2006 anslår at husdyrindustrien er ansvarlig for ca. 18 prosent av menneskeskapte drivhusgasser. Avskoging er også en av de største bidragsyterne til global oppvarming, som følge av kjøtt, egg- og melkeindustrien, da avskogingen skjer for å få plass til oppdrett, beite og mat til dyrene.

Ikke bare har kjøtt, egg- og melkeindustrien stor påvirkning på miljøet og grunnleggende etikk, men det har også en direkte påvirkning på menneskekroppen.

Én porsjon av prosessert kjøtt per dag øker risikoen for utvikling av diabetes med 51 prosent. Å spise ett egg per dag er like dårlig som å røyke fem sigaretter per dag i forhold til forventet levealder. Både kjøtt, egg og melk har kreftfremkallende egenskaper som til og med Verdens helseorganisasjon advarer mot.

Vegetarisme i Vancouver

Mange er også uvitende om hva som foregår bak de lukkede dørene til slaktehusene, og vegetarianer Paul McCartney har konstatert at: “Hvis slaktehus hadde glassvegger, ville alle vært vegetarianere”. Dette gjelder også pelsdyrindustrien, som heldigvis har fått mer og mer oppmerksomhet i Norge, og som forhåpentligvis ikke er langt unna avvikling.

Innbyggerne i Vancouver prioriterer grønne løsninger

Noen som derimot har latt seg overbevise, og som har valgt en grønn livsstil, er innbyggerne i Vancouver. Veganske og vegetariske muligheter for både mat, klær og sko har blitt en ny trend, og stadig flere begynner å gjøre disse enkle valgene i hverdagen til en førsteprioritet.

I Vancouver kan du gå til nesten hvilken som helst restaurant og få et fantastisk vegetarisk måltid, noe som kommer av at spisegjestene ønsker vegetarvennlige utvalg på menyen. Men det beste er å se at restauranter og kafeer, til og med “food trucks” langs gata spesialiserer seg i å servere vegansk og sunn mat. De har alt fra fancy middagsmåltider, til fast food og dekadente desserter.

Det beste med alle stedene som serverer vegetarisk mat er at du kan glemme den stereotypiske ideen om at veganere kun spiser gulrøtter og agurk.

Vegetarisk burger i Vancouver

Det finnes faktisk en vegetarisk erstatning for alt du ønsker. Dette oppfyller blant annet restauranten Terra V Burger, som har som mål at hele virksomheten deres skal være til nytte for planeten og menneskeheten. Terra V Burger selger som navnet tilsier hovedsakelig vegetariske burgere og pommes frites, men også sandwicher, wraps, smoothies og kjeks. Burgeren med navnet “No Bull Burger” er helt vegetarisk og ble nylig stemt til Vancouvers beste burger.

Kjeks uten animalske produkter

Utrolig mange vegetariske kafeer kan finnes på gatene i Vancouver. Et eksempel er Olive & Ruby; en liten familiebedrift der et par oppkalte restauranten etter døtrene sine. Små virksomheter som inspirerer til et mer vegetarisk kosthold tar også kortreist og økologiske ingredienser på alvor.

Den lille, lokale kafeen er blant annet leverandør til en enda mindre, men like fantastisk virksomhet, med navnet Livvy`s Bakery. De er mest kjent for sine veganske kjeks.

Veganske kjeks i Vancouver

Det hele begynte med tre søsken, Livvy, Lizzy og Billy, som sammen flyttet til Vancouver og startet sitt lille hjemmebakeri fra null og niks. De hadde som mål å skape de beste og mest smakfulle veganske godbitene, og den visjonen lever de fremdeles etter. Alle kjeksene er 100 prosent veganske, som betyr det ikke er tilsatt verken melk, smør eller egg. Altså ingen animalske produkter av noe slag.

De bruker heller ikke olje i matlagingen. I stedet erstatter de olje med kokosmelk, og lager kjeks og annen bakst som er sprø på utsiden og myk på innsiden. Kokosmelk er det de liker å kalle sin magiske ingrediens.

Veganske godbiter i Vancouver
Vegetarisme betyr ikke mindre utvalg

Det er viktig å vise folk at et vegetarisk kosthold ikke betyr at man må velge noe bort. Snarere tvert imot. Du kan få alle godsakene du kan forestille deg, men i en bedre, sunnere og mer miljøvennlig versjon. Livvy`s Bakery er med på den vegetariske revolusjonen i Vancouver, og på sikt vil forhåpentligvis kjeksene deres finnes i butikker over hele verden.

Videre er det veganske bakeriet Edible Flours en bedrift som også lykkes når det gjelder ingredienser og prisene på dem. Edible Flours ble grunnlagt for syv år siden, og har siden blitt et attraktivt sted for å få bakst og andre søtsaker i forskjellige glutenfri, veganske og sunne varianter.

Kendall Balon er en av sjefsbakerne på Edible Flours i Vancouver. Hun forteller om hvor enkelt det er å lage vegansk bakst, i motsetning til hva de fleste tror. Ikke bare er det sunnere for kroppen, men det er også svært kostnadseffektivt.

Edible Flours i Vancouver

– I stedet for ingredienser som egg, melk og smør, bruker vi bindemidler som linfrø-egg og eplesaus, sier Kendall.

Linfrø-egg er eksepsjonelt bra å bruke i bakst. Det lages ved å la knuste linfrø ligge i vann i 10 minutter, som resulterer i en geléaktig konsistens.

– Et råd til de som ønsker å bruke mer linfrø i matlagingen er å alltid bruke knuste linfrø, ettersom hele linfrø er svært vanskelig for kroppen å fordøye. Men når frøene er knust kan all næringen enkelt tas opp i kroppen, sier hun.

Kostnadseffektivt å velge vegetarisk

Kendall forklarer videre at vegetariske substitutter er bedre enn egg, melk og smør, fordi linfrø er fulle av omega-3 og fiber. Eplesaus tilfører produktet sødme, i tillegg til at epler er rike på viktige antioksidanter og kostfiber.

Vegetarisme blomstrer i Vancouver

Hun forteller også at plantemelk, som mandel- og soyamelk, kan brukes i søt bakst til ulike glasurer og kremer på kaker. Bakeriet, som kun kjøper økologiske og fairtrade ingredienser, har erfart at de faktisk sparer mer penger på å bruke vegetariske ingredienser i stedet for dyreprodukter.

Vegetarisme blomstrer i Vancouver

Det bedriftene har til felles, er å vise at en grønnere og sunnere livsstil ikke bare er mulig, men også lønnsomt. I tillegg til bedriftene som spesialiserer seg i å servere kun veganske og vegetariske godsaker, har også flere alminnelige bakerier, restauranter og kafeer slengt seg på trenden for å kunne tilby innbyggerne det de ønsker. Slik vil vegetarismen og det grønne skiftet fortsette å blomstre i Vancouvers gater i enda flere år.