Visste du at glitteret i sminken du bruker er skadelig for naturen?

Glitter er mikroplast

Problemet med mikroplast er noe som de fleste av oss nå burde ha hørt om. De små plastbitene finnes over alt i naturen, kommer inn i næringskjedene og er dødelig særlig for livet i havet. Glitter er en del av dette problemet.

Vi finner det langt nede i mudderet på havbunnen, i magen på småkryp og i vårt eget drikkevann. Mikroplast forsvinner aldri av seg selv og er et problem ingen vet hvordan vi skal bli kvitt. Og hver dag blir problemet større.

En av kildene til mikroplast, og kanskje den mest unødvendige av alle, er kosmetikk. Bodyscrubs, hudkremer, deodoranter, tannkrem og leppestift er noen av produktene som kan inneholde mikroplast, og som ender i avløpsvannet og går videre ut i elver, innsjøer og i havet når vi dusjer eller vasker det av oss. Der inntar naturens minste skapninger denne plasten istedenfor annen næring, og starter en dødelig spiral som beveger seg oppover i næringskjeden.

Miljøskadelig glitter

Det er ofte ikke lett å vite hvilke produkter som er skadelige, men noe man kan se på lang avstand er glitter. Det aller meste av glitter er nemlig små plastbiter, enten det er glitterstøv i leppestiften eller pynteglitter til tegninger i barnehagen. Mens det meste av restene etter juleverkstedet forhåpentligvis ender i søpla, kanskje via støvsugeren, ender sminkeglitteret stort sett alltid i vasken eller dusjen, og hverken filter eller renseanlegg stopper det fra å ende opp i naturen.

Fra bloggen: “Føkk mikroplast”

Ikke plast alt som glitrer

Heldigvis har det begynt å komme noen miljøvennlige, glitrende alternativer på markedet, men dette gjelder fortsatt en så og si ubetydelig del av forbruket. Forhåpentligvis kan forbrukermakten føre til en endring inntil regulering fra myndighetene forhåpentligvis er på plass. Her er noen glitrende alternativer fra et enkelt søk på nett: glitterevolution.com, ecoglitterfun.com og ecostardust.com. På Amazon går det også an å kjøpe glitter som skal være plantebasert, giftfritt og biologisk nedbrytbart.

Vi mangler forbud mot mikroplast

Noen land, og bla.a. den amerikanske delstaten California, har også innført generelt forbud mot mikroplast, men Norge er en av landene som henger langt etter her. I mellomtiden er det opp til oss forbrukere å ta ansvar gjennom bla.a. å styre unna glitter og all annen kosmetikk som inneholder mikroplast.

Slik unngår du mikroplast

For å unngå kosmetiske produkter med mikroplast kan du blant annet se etter følgende stoffer i ingredienslisten: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) og Nylon. Du kan også se etter produkter som er økologiske eller spesielt merket med at de ikke inneholder plast. Et godt verktøy er appen “Beat The Microbead” som kan lastes ned fra AppStore og GooglePlay.

Last ned BeatTheMicrobead-appen:

Download on the app store
Get it on Google Play

På beatthemicrobead.org finnes også lister over produkter som inneholder og produkter som ikke inneholder mikroplast. Dessverre er listen over produkter med mikoplast på det norske markedet og mange av de største merkene er syndere.