Det finnes en mer naturlig, rimelig og miljøvennlig måte å gjøre rent på.

Vi snakker om naturlig bruk av matprodukter som vann, eddik, bakepulver, natron og sitron. Metodene inneholder ikke produkter med kjemiske og miljøskadelige stoffer.

Mange produkter er beregnet til vask og rengjøring i hus og hjem – for eksempel generelle rengjøringsmidler, oppvaskmidler for maskin- og håndvask, og ulike spesialvaskemidler. Spesialvaskemidlene inneholder ofte flere helse- og  miljøskadelige stoffer enn tradisjonelle vaskemidler.

cleaning-932936_1920

En del vaske- og rengjøringsmidler inneholder kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. Siloksaner og triklosan er to farlige stoffer som hoper seg opp og lagres i naturen. I tillegg kan produktene inneholde andre uønskede stoffer som parfyme- eller luktstoffer som kan være allergifremkallende. De kan også inneholde andre bakteriedrepende stoffer som kan føre til at bakterier blir motstandsdyktige mot blant annet antibiotika. Andre stoffer kan avgi gasser som skader huden.

Det er viktig å unngå rengjøringsmidler med klorholdige blekemidler, som formaldehyd, kathon, nonylfenoletoksylat, fosfater, LAS, 2-metoksyetanol, trikloretan, fenol, bensol og xylen.

En annen løsning kan være å bruke matproduktet eddik. 

Eddik er en blanding av eddiksyre og vann, og fungerer perfekt til å fjerne mugg, skitt og bakterier, ettersom det inneholder mye syre. Eddik blandet med vann kan fint brukes til å rengjøre overflater, i tillegg til at væsken fjerner lukt.

Bakepulver er et magisk hvitt pulver, som kan brukes til langt mer enn kun å lage mat. 

Ved bruk av bakepulver og vann kan stekeovnen på kjøkkenet bli som ny. Det vil på en effektiv måte ta knekken på alt av bakterier og matrester. Hell litt vann i bunnen av stekeovnen og dryss bakepulveret på toppen. Bakepulveret bidrar til at smuss løser seg opp og gamle matrester og fett kan lett skrapes ut. Bakepulveret kan også brukes for å løsne opp mat som har brent seg fast i gryter. I tillegg kan også striper i toalettet fjernes ved bruk av bakepulver og natron.

bakepulver

Natron er ikke bare billig i bruk, men miljøvennlig og har utallige bruksområder utover å være et hevemiddel i bakst. 

Natron, natriumhydrogenkarbonat eller natriumbikarbonat, er et pulver som først og fremst brukes som hevemiddel ved baking. Det kan også brukes som syrenøytraliserende middel i medisin, eller som brannslukkende middel.

Natron er en av bestanddelene i bakepulver. Stoffet kan også brukes i hjemmelaget brus. Natron er i tillegg et tilsetningsstoff i snus. Det kan brukes mot halsbrann, og virker klødempende mot eksem og utslett.

Vi har funnet ut at natron kan brukes til å rengjøre sølvtøy, vaske badet eller for å holde sluker på badet eller kjøkkenet åpne.citrus-991090_640

Sitron er den sureste av sitrusfruktene og har blitt brukt i medisiner i årtusener, ettersom den er sterkt bakteriedrepende.

Sitron er også et produkt som kan brukes til vindusvask og vasking av speil. 4 spiseskjeer sitronsaft blandes med en bøtte vann. Syren i sitronen er med på å løse opp smusset, og vinduene blir helt rene og blanke.