Sondre Justad slo gjennom for alvor i 2015. Nå vil han ta det enda lengre.

– Jeg tror musikken min på et tidspunkt kommer til å dreie mer inn på samfunnsansvar og rettferdighet. Jeg har lyst til å ta i et tak, vise litt muskler, sier Sondre Justad.

Han sitter ved spisebordet i kollektivet på Alexander Kiellandsplass, og har ikke rukket å komme skikkelig på plass etter at han flyttet inn i leiligheten i starten av 2015. Hittil har tiden hovedsakelig gått med til å holde tunga rett i munnen, og sørge for å gjennomføre konserter og det som følger med på en bra måte.

– Jeg blir bare straightere og straightere nå når jeg har så mye å gjøre, sier han.

_MGL9460#Mysecondhand: – Jeg fant et helt lass kule skjorter på en bruktbutikk i Oslo. Denne har jeg brukt på ganske mange opptredener. Blant annet da vi spilte inn “Bli hos mæ” på P3. Foto: Helene Melseth Flaaen

Mest spilt på norsk radio

Dagbladet har utnevnt Justad til ”popens nye wonderboy”. Aftenposten omtalte debutalbumet Riv i hjertet som ”ti utsøkte sanger som alle på hvert sitt vis bekrefter at vi har med en svært talentfull artist, låtskriver og sanger som krever din oppmerksomhet. Og det er oppriktig velfortjent”.

I midten av november var tittellåta på albumet den mest spilte på norsk radio, over artister som Adele og Justin Bieber. Høstens konserter har vært utsolgt, flyttet til større arenaer, og Rockefeller satte opp ekstrakonsert i februar 2016 – som også er utsolgt.

På nyåret legger Justad ut på ny turné, før han går løs på en fullbooket festivalsommer.

– Stå for det, og stå i det

– Jeg har behov for å gjøre noe mer samfunnsnyttig. Ulike mennesker aktiverer ulike deler av deg. Noen aktiverer samfunnsengasjementet, og da trives jeg veldig godt, sier han.

Justad er rask å legge til at vi ikke skal undervurdere verdien av musikk, fordi det kan løfte deg når du trenger det. Hjelpe deg gjennom en sorg. Eller du kan dra ut på en konsert og møte dama i ditt liv.

– Men etterhvert har jeg lyst til å ta det lengre. Det krever mye av deg å være uenig, og jeg har ikke lyst til å komme i konflikt med noen. Men jeg vet at det handler om hvordan man kommuniserer. Det er jo mange som klarer å stå for ting, og som også klarer å stå i det, sier Justad.

_MGL9443Arv: – Jeg har arvet mye av bestefar. Vi hadde litt lik stil, sier Sondre Justad. Foto: Helene Melseth Flaaen.

– Jeg støtter ikke oljebransjen

– Jeg har tatt avstand fra spillejobber som har vært knyttet opp mot oljenæringen og det norske forsvaret. Jeg har et bevisst forhold til hvem jeg spiller for, og hvis jeg får en konsertforespørsel fra en bedrift prøver jeg å sette meg inn i hva de driver med først. Jeg må stå inne for det rent etisk, men ved én anledning tidligere i år angret jeg faktisk på at jeg takket ja, sier Justad.

Flere norske artister tenker seg om flere ganger før de stiller opp. Statoil-stipendet som ble gitt ut i forbindelse med By:Larm fikk artister som Kråkesølv, Whitest Boy Alive og Ungdomsskulen til å trekke seg fra nominasjonslista. Etter at Erlend Øye og bandet Whitest Boy Alive trakk seg i 2009, krevde selskapet at artistene måtte ta stilling til om de ville ha stipendet før de ble nominert. Det resulterte senere i at Synne Øverland Knutsen trakk seg ut av bandet Team Me, da de ble nominert til millionstipendet i 2012.

– Statoil forsøker å renvaske seg med å satse på unge talent. Jeg støtter ikke oljebransjen, og å få med en lofoting som spiller musikk hadde vært av stor verdi for et oljeselskap. Jeg har lokal forankring, og de er sulten på å åpne et felt rett utenfor. Statoil har til og med kjøpt datamaskiner til en skole der oppe for å smøre innbyggerne. Jeg skjønner ikke helt at det er lov, sier han.

_MGL9436Gjenbruk: Vi spurte om å få denne stigen da malerne hadde tenkt å kaste den. Mamma har holdt på slik hele livet. Samlet på brukte ting, og laget noe nytt av det. Denne stigen hadde mamma garantert likt. Foto: Helene Melseth Flaaen

Grønn framtid

Sondre Justad begynte å engasjere seg da han var 16 år og bodde i Bodø. Natur og Ungdom (NU) spurte om han ville spille på et av arrangementene sine. Når han gjør en spillejobb forsøker han alltid å sette seg litt inn i tematikken, selskapet eller stedet han spiller på. Slik begynte han å sette seg inn i miljøsaken da han spilte for NU.

Siden den gang har Justad spilt på en del arrangement for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

– Som veldig mange andre tror jeg på ei grønn framtid og at det er veien å gå. Når man ser på andelen ressurser som går til å utvikle grønn energi, og midlene som brukes til å lete og utvinne olje. Ja. Det henger ikke på greip. I debatter om oljeutvinning blir det ofte argumentert med at hvis vi åpner nye felt får vi mer penger til å forske på grønn energi. Det trenger vi ikke. Det handler om prioritering, og om bærekraftige valg, sier han.

Som artist har han hittil sluppet å bli slått i hodet med motargumenter når han ytrer seg. Justad spilte på ei valgsending NRK sendte fra Bodø under kommunevalget nå i høst. I beste sendetid fredag kveld tok han på seg ei t-skjorte med ”Oljefritt LoVeSe” på brystet. Oljespørsmålet var et av temaene i den politiske debatten.

– Jeg er heldig som har muligheten til å stå der i fire minutt alene med t-skjorta mi, og får uttrykke det jeg mener er viktig. På Lindmo i november fikk jeg snakke om oljesaken, og hvor viktig det er for meg. Det er helt unikt, sier Justad.

SondreJustad_live2#Mysecondhand: – Dongerijakka mi kjøpte jeg brukt på Fretex. Foto: Bjørnar Øvrebø.

Sondre Justad vokste opp på gård, og har alltid drømt om å bli artist. Da han var gjest hos Lindmo i november fortalte han om da han var med faren ut i fjøset og gjorde kveldsmelkingen.

– Han pappa gjorde jobben sin, og jeg gjorde jobben min. Min jobb var å synge og underholde kyrne mens han pappa melka. Det var fint, fordi kyrne gav så mye respons. Det var rauting og god stemning, uansett hvordan fremføringen gikk, sa han.

De første kronene han tjente som torsketungeskjærer i Henningsvær brukte han på å finansiere drømmen. Mens kompisene sparte til båt eller bil, brukte Justad alt han tjente på musikk. Allerede som 13-åring spilte han inn sin første låt.

– Jeg reiste til Oslo alene da jeg var 13 år for å ta sangtimer med Jahn Teigen. Han synes det var så artig at jeg hadde rømt hjemmefra at han gav meg en dag i studioet dagen etter. Så jeg kom stolt hjem til Lofoten med en CD i handa, sier han.

Torsketungeskjæringen har betalt seg godt. I 2015 gjorde han omtrent 120 opptredener i hele landet. Mange av dem i skjorter kjøpt second hand.

– Jeg har kjøpt mye brukte klær opp gjennom tiden. Jeg synes det er fint. Det var selvfølgelig billigere, også gav det meg en god følelse at de var brukt, og ikke masseprodusert for min del, sier Justad.

Han liker å kjøpe klær fra butikker som er opptatt av hvordan klærne er produsert, men har full forståelse for at det er vanskelig å kontrollere hele verdikjeden.

– Vi som har muligheten må tenke på ansvaret som følger med, liker jeg å tenke. Nå etter jeg sluttet å studere kjøper jeg klær av høyere kvalitet som varer lenge.

– Men jeg har hatt kjøpestopp en del ganger, og tenker at det er fint innimellom, sier han.

Ferietradisjon

Selv om Justad har bodd hjemmefra siden han begynte på videregående i Bodø som 16-åring er han ofte i Lofoten. Da han var hjemme på sommerferie i 2013, tok han gitaren over skulderen og gikk opp på fjelltoppen, Festvågtind, som ligger en liten rusletur fra huset hvor mammafamilien bor i Henningsvær.

– Jeg er veldig glad i å være i naturen, og hadde lyst til å spille musikk ute. Jeg vurderte å ha konsert på Svolværgeita, men jeg hadde lyst å ha folk der i tillegg. På Festvågtind kunne hjemstedet mitt Henningsvær ligge i bakgrunnen, og det er litt mer tilgjengelig, sier han.

Tinden byr likevel på relativt bratt og ulendt terreng, og løse steiner i oppstigningen. Det første året laget han et arrangement på face, og gikk opp. Det kom omtrent 30 mennesker. Året etter kanskje det dobbelte. I 2015 hadde konserten blitt en tradisjon. Kvelden i forveien innså Justad at det kom til å komme litt folk da arrangementet bikket 300 deltakere på Face. Han ringte rundt til naboene i fiskeværet og mobiliserte raskt 15 frivillige som kunne bidra både med lydanlegg og bærekraft. Da de kom opp formiddagen etter for å ha lydsjekk var det omtrent 150 oppmøtte allerede. Da Justad startet konserten hadde rundt 400 mennesker klatret opp på tinden i havgapet.

– Moren min hadde aldri vært på den toppen før. Hun var veldig glad for å ha kommet seg opp der. Det er litt bratt. Konserten får folk som kanskje ikke ellers ville gått på det fjellet til å komme seg ut i naturen. Det er fint.