Kristoffer Aune Kolstveit og Marius Vesteraa møtte hverandre på dansegulvet. De oppdaget fort at de begge hadde like stor forkjærlighet for gode dansebevegelser og god 90-talls stil. Duoen kaller seg Rytmeguttene, og lager dansevideoer de legger ut på Instagram.

 

Infinitum Movement tar en titt på Rytmeguttenes aller fresheste favorittplagg hjemme i leiligheten til Kristoffer ved Sofienbergsparken.

Når startet dere å kjøpe brukt?

– Det siste plagget jeg kjøpte var en tre-pakning med sokker. Det var tre måneder siden. Det startet med at jeg var veldig fan av sånn østblokk-stil, treningsklær og gamle Adidas-klær med høy hals. Jeg synes det var kult. Det var en bruktbutikk i Svolvær, hvor jeg kommer fra, som hadde en del slike klær – fra gamle helter i byen. Jeg var ganske original der og fikk en del kommentarer, sier Marius.

Kristoffer og Marius kaller seg selv eksotiske dansere som med bevegelser ønsker å formidle gleden dans gir gjennom små videoverk på Instagram.

–Det er allright å skille seg litt ut

Kristoffer og Marius er enige i at det som er så fint med små bygder er at det finnes ordentlige bruktbutikker, der ting ikke er så overpriset.

 

– Jeg er ikke noe glad i at folk har samme plagg som meg, og det unngår man jo veldig ved å kjøpe vintage og brukt. Det er allright å skille seg litt ut også. Det er ikke hovedgrunnen til at jeg kjøper brukt, men det er en fin fordel. Men for meg og Kristoffer er det helt motsatt, vi har mange av de samme plaggene. Vi henger mye sammen og vi skiller oss ekstra ut når vi går med de samme plaggene, sier Marius.

– Å kjøpe klær som andre har hatt før, er fint synes jeg. Og ikke bare klær, men andre ting også, sier Kristoffer.

– Det kuleste jeg noen gang har kjøpt, ifølge Marius.

Er det på grunn av miljøet?

– Jeg har et bevisst forhold til hva jeg kjøper og ikke kjøper, jeg er ikke notorisk miljøbevisst, men jeg prøver det vesle jeg kan. Jeg er oppvokst på gård og er veldig bevisst på matkultur, og er for eksempel opptatt av hvor maten er fra, sier Kristoffer.

Er det noen miljøsaker dere er ekstra opptatt av?

– Slutt å bor! Det er så mye verdi i havet. Det er så mange milliarder kroner i bare fisk for eksempel, sier Marius.

– Vi har jo levd av havet i alle herrens år, så skal vi ødelegge det potensiale som ligger i havet ytterligere når det er så store farer med det. Det må jo starte med en holdningsendring. Jeg så på nyhetene i går at Carl I. Hagen ikke trodde på at klimautslipp ikke hadde noe med global oppvarming å gjøre. Det er jo helt vanvittig!

– Vanvittig flott krage, se på den! Den er jeg fornøyd med altså, 50 kroner! Fytti grisen, se så nydelig.

Kan dere beskrive stilen deres?

– Vi er veldig glad i 90-tallet. 80 og 90-talls sportsutstyr. Yndlingskanalen er VH1 Classic. Vi henter mye inspirasjon fra musikkvideoer, og prøver å gjøre de samme bevegelsene, sier Marius.

– Jeg liker gamle klær. Jeg har ikke noe behov for å kjøpe noe nytt egentlig, når man kan få noe kjempefresht og kult til 50 kroner, sier Kristoffer og peker mot den rød yndlings-fleecejakken sin.

– Den kostet 50 kroner på bygdemarkedet på Rauland, der jeg er fra. Det er det plagget jeg bruker mest. Fleece er undervurdert. Fleece er fantastisk. Det er resirkulert, varmt, puster og er sykt digg å ha på. Det er bare skummelt på nyttårsaften.

– Denne er favoritten. Den kjøpte jeg på Etsy.

Kjærlighet ved første dans

Rytmeguttene møttes på dansegulvet for to og et halvt år siden. De båndet over felles bevegelser og gode stil. De har jo tross alt samme stil. Nå ønsker de å normalisere unormal dans.

 

Hvordan startet dere med å lage dansevideoene?

– Det startet med at vi filmet hverandre mye på Snapchat. Først møttes vi, så ble vi bedre kjent, så dro vi mye ut sammen og danset mye. Vi ville ut for å danse og bevege oss. Det er fortsatt formålet. Etterhvert bygde det seg opp så mange videoer fra Snapchat at vi ville gjøre noe mer med det, og da startet vi en Instagramkonto. Det er jo selvfølgelig litt humor også, det er noen videoer hvor vi tuller litt.

Rytmeguttene normaliserer unormal dans med sine over 3300 Instagramfølgere.

Hva vil dere oppnå?

– Hvis folk kan se de filmene og tenke: Å kul stil, det kan jeg også gå med! Så er jo det veldig ålreit. Og hvis vi i tillegg sprer litt danseglede så er vi jo der, sier Kristoffer.

– Man må ikke ta seg selv så høytidelig, sier Marius.