Ninni Nyhus sitt alterego McZaint har rett over 6500 følgere på Instagram. Hun startet opp kontoen for omtrent to år siden, og omtaler sin aktivitet som resirkulasjon av video. Hun kjøper brukt, liker å sy sine egne klær og arver fra andre.

Først og fremst; hva er McZaint?

– McZaint er et videoprosjekt jeg har på Instagram, hvor jeg leker meg med kunst, animasjon og humor. En plattform hvor jeg kan lage små videosnutter jeg synes er kule. Etter hvert som jeg la ut videoer begynte det å forme seg en bestemt stil, hvor jeg bruker veldig mye kollasj-teknikk og resirkulasjon av video. Jeg liker å bruke snutter fra andre videoer, i en ny og gøy setting!

Det viste seg at de interesserte var mange, og Ninni har blant annet laget videoer for Humornieu og samarbeidet med Makeupmalin.

For en stund siden brukte du kontoen for å promotere et custom made McZaint-antrekk som folk kunne bestille. Var det en ny retning for plattformen?

– Helt siden jeg var ung har jeg alltid blitt veldig oppslukt i prosjekter, som for eksempel sying. Det var ofte jeg satt så intenst og lenge da jeg sydde, at da jeg var ferdig, verka det i hele kroppen. Jeg hadde nemlig ikke lagt merke til jeg at hadde sittet helt rart og konsentrert uten å reise meg i over 7 timer.

– Pass på myrene, de har en viktig miljøfunksjon. Også må vi slutte å hogge trær, og ikke bygge ut der hvor det er skog.

– Det hadde gått en lang periode uten noen prosjekter da jeg fant opp McZaint, og da tenkte jeg det kunne være gøy å kombinere det med å lage klær. Så langt har jeg lagd klær til et par stykker, og det har vært gøy, men også ganske tidkrevende. Derfor kommer jeg ikke til å gjøre det mye før jeg eventuelt får ånden over meg.

Hvordan ville du beskrevet stilen din med tre ord?

– Shabby, leken og fristende.

Badedrakt kjøpt brukt og jakke arvet fra mamma, Gro Dahle.

Er det en spesiell grunn til at du heller syr dine egne klær enn å kjøpe nytt?

– Ja. Det er vel ofte det at man ikke finner helt det man vil ha. Hvis jeg har sett et plagg et sted, så tenker jeg kanskje at den hadde vært fin om den hadde vært litt blåere, eller litt tightere. Da kan man jo heller prøve å lage det selv. Det er billigere, og jeg synes særlig det er gøy å dra på eventer med klær jeg har lagd selv.

Hva med brukt tøy, hvorfor kjøper du det?

– Det kjøper jeg mest fordi da føler jeg meg vel. Da føler jeg at jeg ikke er slem mot miljøet, også er det ofte kule ting på vintage-butikker da. Ikke sånn som alle har. Jeg er egentlig ikke så glad i shopping, så det ender vel opp med at jeg kjøper lite vintage, og veldig lite nytt tøy.

Er det av miljømessige grunner?

– Ja, absolutt. Jeg har ikke lyst til å være med på at man bare lager nye ting når man kan kjøpe brukt. Det er mer enn nok klær i verden.

En “polarkjole” Ninni har sydd selv.

Mye av tøyet du bruker er arvet. Hva gjør at du foretrekker å arve?

– Jeg har arva en del tøy. Noe av mamma, noe av venninner og kjæresten min, og noe av meg selv som barn. Det føles i hvert fall sånn, selv om det kanskje ikke akkurat går under å arve noe når du arver det av deg selv som barn? Det føles fint og nært å ha noe noen du er glad i har hatt, syns jeg. Det blir liksom noe mer enn bare å se kult eller fint ut. Og litt fønni at man kan like et plagg noen du kjenner godt syns er stygt, kjedelig, eller so last year.

Tenker du på miljøet på andre områder i livet også?

– Jeg prøver å ikke spise så mye kjøtt, og hvis jeg først spiser kjøtt prøver jeg å spise det som er mest bra for miljøet. Jeg kjøper generelt veldig lite, hverken ting eller klær, og kjøper vel bare nytt når jeg skal ha undertøy eller strømpebukser. Jeg har heller ikke sertifikat, som jeg faktisk lot være å ta av miljømessige grunner.

Ninni (og hunden Rosin) med vintage-bukse, genser fra da hun var liten, og arvede kaktuser i vinduskarmen.

Har du noen hjertesak?

– Pass på myrene, de har en viktig miljøfunksjon. Også må vi slutte å hogge trær, og ikke bygge ut der hvor det er skog. Jeg vil for eksempel ikke at vi skal hogge i marka for å få plass til flere boliger. Det er litt vanskelig da, siden det er boligmangel i Oslo. Hva er viktigst; trærne eller menneskene, jeg vet ikke jeg – kanskje trærne? Ikke minst burde det være billigere å ta tog og dyrere å ta fly!